Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вантажні перевезення.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
317.95 Кб
Скачать

21. Превізні документи, їх зміст та призначення

На кожне відправлення вантажу, порожніх власних, орендованих вагонів та контейнерів відправник надає станції відправлення перевізний документ (накладну). Накладна згідно з Правилами перевезення вантажів може оформлятися і надаватися в електронному вигляді (із накладенням електронного цифрового підпису (ЕЦП)). Електронний перевізний документ та його паперова версія мають однакову юридичну силу.

Накладна є обов'язковою двосторонньою письмовою формою угоди на перевезення вантажу, яка укладається між відправником та залізницею на користь третьої сторони - одержувача. Накладна одночасно є договором застави вантажу для забезпечення гарантії внесення належної провізної плати та інших платежів за перевезення. Накладна супроводжує вантаж на всьому шляху перевезення до станції призначення, де видається одержувачу разом з вантажем.

Накладна заповнюється відправником із застосуванням автоматизованих систем залізничного транспорту України або програмних засобів, у разі її оформлення в паперовому вигляді роздруковується у трьох примірниках, один із яких видається відправникові вантажу та є квитанцією для приймання вантажу до перевезення, другий і третій передаються з вантажем на станцію призначення. Заповнення накладної здійснюється відправником, залізницею, одержувачем згідно з Правилами перевезення вантажів.

22. Складання вагонного листа. Коди для натурного листа поїзда.

Вагонний лист – це документ, який використовується при вивантаженні, сортуванні вантажу, контейнерів, при видачі вантажу для обліку навантаження, вивантаження і заповнення натурного листа поїзда. Вагонний лист складається на завантажений вагон прийомоздавачем вантажу і пересилається ним в товарну контору. Вагонні листи складають у залежності від виду відправлення: вагонна – форма ГУ-38а, маршрутна – ГУ-38б, дрібні – ГУ-38в, контейнери – ГУ-38г). Копії вагонних листів передають товарному касирові для заліку в навантаження. Пам'ятки прийомоздавача або натурні листи й відомості подачі й прибирання вагонів надходять до товарного касира для подальшого оформлення. Вагонні листи містять кодовану та текстову інформацію.

Вагонний лист також складається на локомотиви, що не діють, пасажирські вагони, електро- та дизель поїзди, машини та механізми на колійному ходу, які перевозять вантаж на своїх осях, а також на порожні вагони.

Розділ «Коди для натурного листа» заповнюється станцією на основі накладної таким чином:

- «маса вантажу в тонах» – маса вантажу навантаженого в вагон ( 3 цифри, тільки ціле число);

- «станція призначення» – 5 цифр – коди станції, наприклад, 493901-49391 ;

- «код вантажу» – 5 цифр – код вантажу за ЄТСНВ, наприклад, 161202-16120;

- «код отримувача» – 4 цифри 5467;

- «кількість контейнерів» – навантажені/порожні;

- «тара вагона» – 3 цифри (в цілих числах) 022;

- «примітка» - не більш 6 алфавітно-цифрових знаків.

23. Висота загального центру маси вагона з вантажем.

Висота загального центру маси вагона з вантажем визначається за формулою:

, мм

де –маса тари вагону, т;

hцм1, h цм - висота ЦМ одиниці вантажу від РГР, мм;

H цмв - висота ЦМ порожнього вагону від РГР, мм;

hцмі складається з висоти підлоги hпідлоги, висоти підкладки hпідкладки та висоти центру маси вантажу hцмван .