Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госы 2 часть.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
94.9 Кб
Скачать

  1. Особливості перевезення вантажів в універсальних контейнерах.

У контейнерах перевозять переважно промислові і продовольчі то­вари народного споживання. Деякі швидкопсувні і небезпечні вантажі допускаються до пере­везення в універсальних контейнерах тільки по особливому переліку, опублікованому в Правилах. Не дозволяється перевозити в універсальних контейнерах отруйні, смердючі, що забруднюють стіни і підлогу вантажі, брухт кольорових і чорних металів, а також вантажні місця вагою більш 120 кг. Домашні речі громадян перевозять у контейнерах без обмеження ваги окремих місць.

Завантажують і вивантажують контейнери вантажовідправники і вантажоодержувачі. Навантаження контейнерів у вагони і автомобілі і вивантаження з вагонів і автомобілів на місцях загального користуван­ня - обов'язок залізниць. На місцях незагального користування ці опе­рації виконують відправники і одержувачі. Універсальні контейнери, надані залізницею під навантаження, повинні бути технічно справні, придатні під перевезення даного вантажу і очищені від залишків ванта­жу і сміття. На навантажений контейнер відправник складає накладну.

Усередину кожного контейнера відправник зобов'язаний укласти специфікацію або фактуру з указівкою кількості місць, переліку пред­метів у кожному місці і ціни кожного предмета. Специфікацію (факту­ру) відправник завіряє підписом і печаткою. Відправник зобов'язаний закрити завантажений контейнер, закріпити ручку замка дротом і наві­шати пломбу (ЗПП). Залізниця приймає навантажені контейнери по зов­нішньому огляду за масою і пломбами (ЗПП) відправника.

Контейнери на платформах установлюють, дверми усерединутак, щоб виключити можливість вільного доступу до них під час перевезення.

Перед навантаженням підлогу вагону, а також опорні поверхні контейнерів повинні бути старанно очищені від снігу, льоду і сміття. У зимовий час підлога повинна бути посипана тонким прошарком (1-2 мм) чистого сухого піску.

Вантажі, що прибули в справному контейнері з неушкодженими пломбами (ЗПП) відправника, видаються одержувачу без перевірки ма­си, стану і кількості місць.

23 Габарит навантаження і негабаритні вантажі.

Габарит навантаження – граничний поперечний (перпендикулярний до осі колії) контур, в якому, не виходячи назовні, має розміщуватися вантаж ( із урахуванням упакування та кріплення) на відкритому рухомому складі за умови знаходження його на прямій горизонтальній колії.

Негабаритним вважається вантаж, який при розміщенні вагону на прямій горизонтальній ділянці колії виходить за межі габариту навантаження (або упаковка чи елементи кріплення). Окрім того, негабаритним буде вважатися вантаж, який із урахуванням геометричних виносів виходить за межі габариту навантаження при проходженні розрахункової кривої.Розрахункова негабаритність - це негабаритність вантажу, визначена із рахунком геометричних виносів найбільш виступаючих від прокольної осі вантажу точек зовнішнього та внутрішнього січення, при проходженні кривої(R=350м без піднесення зовнішньої рейки над внутрішньою)

Негабаритність може бути однобічною, коли частина вантажу виходить за габарит навантаження в один бік; двосторонньою, коли частини вантажу виходять за габарит в обидва боки; несиметричною, коли обрис розрізу вантажу різний відносно вісі колії; симетричною, коли обрис розрізу вантажу однаковий відносно вісі колії.

В залежності від висоти, на якій вантаж виходить за межі контуру габариту навантаження, встановлюються три основні зони негабаритності вантажу:

зона нижньої негабаритності – має 6 ступенів;

зона бокової негабаритності – має 6 ступенів;

зона верхньої негабаритності – має 3 ступені;

вертикальна – перевищує висоту габарита – ступенів не має, або габаритний, або понад негабаритний.

Для більш точного визначення умов пропуску вантажів верхньої негабаритності на двоколійних лініях додатково введена умовна зона спільної бокової і верхньої негабаритності:

на висоті від рівня головок рейок від 4001 до 4625 мм

на відстані від осі колії від 1625 мм до границі „зони ” негабаритності.