Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
З М _ С Т.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

3.6 Технологія роботи із затриманими вагонами (поїздами)

При неможливості підвезення вагонів (поїздів) на станцію призначення з вини вантажоодержувачів такі вагони (поїзди) вважаються затриманими.

Про затримку вагонів (поїздів) з вини вантажоодержувачів на підходах станції призначення Черговий по району передає реєстрований наказ про затримку вагонів (поїздів) із-за неможливості прийому їх станцією призначення відповідно до розділу 6 п.9 «Правил перевезень вантажів» формою (додаток 4) з вказівкою причини затримки. Наказ передається за підписом начальника району або начальника дирекції в адресу станції, на якій затримуються вагони і станції призначення.

На підставі наказу станція, на якій затримані вагони (поїзди), керуючись розділом 6 п.10 «Правил перевезень вантажів», складається акт ф. ГУ 23а (додаток 3 р.6.10) у трьох екземплярах. Всі дані, вказані в цьому акті передаються в «Повідомленні про затримку вагонів» (додаток 5 р.6.п.10) до інформаційно-обчислювального центру залізниці та на станцію призначення. Два екземпляри акту додаються до перевізних документів. У документах на затримані вагони станція робить відмітку про причину затримки, її тривалість, завіривши відмітки підписами працівників станції і календарним штемпелем (згідно Р.5 п. 2.9 «Правил перевезень вантажів»).

Станція призначення передає реєстровану телефонограму вантажоодержувачу про затримку вагонів з його вини, передаючи йому копію «Повідомлення про затримку вагонів» не пізніше 2-х годин з моменту його отримання (Р.6 п. 10).

Черговий по району, веде книгу обліку затриманих вагонів (поїздів). Контроль за веденням книги обліку на районах здійснює ДЗН.

У випадках неможливості підведення вагонів (поїздів) з вини вантажоодержувача і відсутності можливості прийому вагонів (поїздів) з інших районів (відділень) дорогі ДНЦО передає на інші відділення і райони реєстроване повідомлення за підписом начальника району з вказівкою причин неможливості прийому вагонів (поїздів). ДНЦО на підставі повідомлення передає реєстрований наказ на станцію затримки вагонів (копія станції призначення) про затримку вагонів (поїздів) на відповідному районі (відділенні).

Правільність нарахувань зборів за користування вагонів і зберігання вантажів в «кинутих» поїздах покладається на начальників станцій призначення.

Контроль за повнотою отримання платежів, покладається на службу комерційної роботи і маркетингу і начальника відділу перевезень.

3.7 Організація роботи з надання, виконання вікон та пропуску вагонопотоків під час їх проведення

Згідно з «Інструкцією про порядок надання і використання вікон у графіку руху поїздів для ремонтних і будівельних робіт на залізницях України» (ЦД 0029) планування і впровадження робіт виконується таким чином:

виконавець робіт не пізніше, ніж за 7 діб до початку запланованих робіт, дає телеграфом заявку на надання «вікна» на адресу служби колії, служби перевезень Донецької залізниці та відділ перевезень Ясинуватського району. У заявці вказується:

  • перегін або станція із вказівкою характеру робіт;

  • дата, час і тривалість «вікна»;

  • прізвище й посада особи, відповідальної за проведення робіт в «вікно», охорону праці й безпека руху, а також прізвище й посада працівника, що має право підмінити керівника робіт.

Керівник підприємства, що подає заявку на надання «вікна», зобов'язаний розробити та надати технологічний процес виконання робіт в «вікно» після визначення фронту й обсягу робіт на місці їхнього виконання й погодити його з керівниками причетних підприємств і служб. Технологічний процес повинен включати всі види робіт із вказівкою часу по всім, причетним до «вікна» підприємствам, з моменту закриття для руху до моменту відкриття для руху. До технологічного процесу прикладається графік руху машин і механізмів, у якому вказується час відправлення на перегін, час прибуття на станцію кожної машини й механізму й прізвища й посади осіб, відповідальних за супровід кожної машини.

При розгляді заявки керівництвом оперативно-розпорядчого відділу служби перевезень й відділу перевезень Ясинуватського району визначається час надання «вікна», необхідність зняття напруги з контактної мережі, порядок прийому й відправлення техніки, необхідність скасування поїздів або відхилень від графіка руху поїздів.

За заявкою керівника підприємства, що направляє не пізніше, ніж за три доби до запланованого «вікна», локомотивне депо зобов'язане виділити необхідну кількість локомотивів, погодити час явки локомотивних бригад і час відправлення й прибуття локомотивів до місця робіт.

У ці ж строки працівники господарства сигналізації й зв'язку розглядають необхідність залучення двостороннього автоблокування із застосуванням тимчасових пристроїв на двоколійних перегонах, необхідність і порядок вимикання пристроїв із залежності й готують телеграму про встановлені засоби сигналізації й зв'язку, порядку вимикання пристроїв і пропуску поїздів.

Після одержання дозволу служби перевезень на проведення робіт в «вікно» тривалістю більше 6-и годин, інженером-графістом або старшим диспетчером відділу перевезень Ясинуватського району розробляється варіантний графік руху пасажирських, приміських і вантажних поїздів.

Старший диспетчер відділу перевезень Ясинуватського району передає наказ, підписаний начальником відділу перевезень, на адресу керівників структурних підрозділів і начальників станцій, у якому вказуються порядок проведення робіт, відповідно до затвердженого технологічного процесу, прізвища й посади осіб, відповідальних за проведення робіт в «вікно», безпека руху поїздів, охорону праці працівників.

Відміна «вікна» проводиться за заявкою керівника робіт, поданої на адресу ДЗН - 1, ДНЦС - 1, не пізніше, ніж за 3-и доби до початку «вікна».

Тривалість «вікна» не повинна перевищувати часу, установленого графіком руху поїздів, телеграфним розпорядженням або оперативним наказом начальника дирекції. Час початку й закінчення робіт повинен відповідати часу, зазначеному в наказі. Поїзний диспетчер відповідає за своєчасне надання «вікна», а керівник робіт - за своєчасний початок і закінчення робіт.

До часу закінчення встановленої перерви в русі поїздів для проведення «вікна», впровадження робіт повинне бути повністю закінчено, спорудження й пристрої наведені в стан, що забезпечує безпеку руху поїздів, сигнали зупинки зняті (при необхідності встановлюються сигнали зменшення швидкості й відповідні сигнальні знаки).

Відправлення господарських поїздів, машин і механізмів з перегону проводиться за вказівкою керівника робіт, після попереднього узгодження з поїзним диспетчером.

Відкриття перегону здійснюється поїзним диспетчером після одержання повідомлення від керівника робіт про закінчення робіт і звільненні перегону. Повідомлення передається безпосередньо поїзному диспетчеру або через чергового по станції.

Відновлення дії існуючих пристроїв СЦБ і зв'язку або електропостачання (у випадку порушення їхньої роботи) відбувається після одержання повідомлення від старшого електромеханіка СЦБ і зв'язку або енергодиспетчера.

Отримані повідомлення записуються в журнал диспетчерських розпоряджень із вказівкою часу одержання, посади й прізвища працівника, від якого вони отримані.

Організація пропуску поїздів під час проведення «вікон» аналізується заступником старшого диспетчера з прийняттям своєчасних заходів для введення поїздів в графік.

Кожен випадок порушення встановленого надання «вікна», його тривалості і технології виконання робіт негайно розслідується кожною причетною службою з вживанням заходів до винного та усуненням виявлених порушень. Матеріали розборів надаються заступнику начальника залізниці по перевезенням.