Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач по АТС.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
675.33 Кб
Скачать

ВСТУП

Сучасні системи керування технологічними процесами на станціях основуються на використанні технічних засобів та обчислювальної техніки. Вони представляють складні автоматизовані системи керування, у яких приймає участь людина.

Залізнична автоматика і телемеханіка - один з видів споруд і пристроїв залізничного транспорту, призначений для регулювання і забезпечення безпеки руху поїздів на перегонах і станціях. Цей вид технічних засобів прийнято називати також пристроями сигналізації, централізації і блокування (СЦБ).

Пристрої СЦБ впливають на підвищення безпеки руху, підвищення пропускної і провізної спроможності перегонів і цілих напрямків, пропускної і перероблювальної спроможності станції, поліпшення використання рухомого складу, збільшення продуктивності праці.

Безпека руху і чітка організація руху поїздів і маневрової роботи вимагають передачі маршруту інформації, що дозволяє чи забороняє рух, а при дозволі руху – про режимі ведення поїзда. Крім того, необхідно повідомлення з локомотива працівникам, зв’язаним з рухом поїздів про передбачувані дії машиніста. Передача всієї сукупності необхідних наказів, вказівок і повідомлень виробляється за допомогою сигналів.

Метою даної курсової роботи є устаткування дільничної станції пристроями електричної централізації, виконання ув’язування пристроїв електричної централізації з автоблокуванням і автоматичною локомотивною сигналізацією.

1 Технологія роботи проміжної станції

Станціями називаються розділі пункти, на котрих крім обгону і схрещення поїздів виконуються операції по їх прийому і відправленню, навантаженню і розвантаженню вантажів, прийому та видачі її клієнтурі, обслуговуванню пасажирів.

На станціях виконуються технічні, вантажні, комерційні і пасажирські операції.

До технічних операцій відносяться: прийом, відправлення, перепуск поїздів, їх схрещення, й обгони; розформування – формування складів потягів, обробка окремих груп вагонів, причіпка вагонів до прохідних поїздів або одиночних локомотивів; відчіплення, підготовка й подача вагонів до вантажних пунктів і на поїзні колії з послідуючим убиранням; технічний огляд вагонів та усунення виявлених пошкоджень; зміна локомотивів та локомотивних бригад. Також технічними операціями є ремонт і екіпіровка локомотивів та вагонів, їх промивка, чищення і дезінфекція.

До вантажних операцій відносяться: навантаження, розвантаження і перевантаження вантажів; сортування дрібних відправлень та контейнерів.

До числа комерційних операцій надходять: прийом, вивішування, зберігання і видача вантажів, оформлення перевізних документів; отримання платежів; пломбування вагонів; забезпечення збереження вантажів; догляд складів.

Пасажирські операції складають: організація посадки/висадки пасажирів; прийом , зберігання і видача багажу та ручної кладці; навантаження і розвантаження багажу та пошти; продаж пасажирських квитків; культурно-побутове обслуговування пасажирів на вокзалах.

Станції мають поперечний і поздовжній типи, розташування їх буває на одноколійних і двоколійних дільницях залізниці з зазначеним рухом поїздів, вони обладнуються пристроями систем централізації стрілок та сигналів.

Наприклад, для заданої станції технологія роботи полягає у наступному. Станція має поперечний тип, розташована на двоколійній дільниці залізниці, обладнується пристроями релейно-процесорної централізації, розмір руху середній. На станції колії головні Іп, ІІп і бокові 3п спеціалізовані. Колії Іп, 3п передбачаються для прийому і відправленню поїздів у непарному напрямку, колія Ііп, 4п, 6п – у парному напрямку. Бокові колії 5п, 7п обезлічені і передбачаються для прийому та відправленню поїздів у обох напрямках. До колій 3п примикають тупикові колії відповідно 5т.

Порядок роботи на станції наступний. Пасажирські і вантажні поїзди, що слідують по даній станції без зупинки пропускаються по головним коліям Іп, ІІп і боковим 4п, 6п. Пасажирські поїзди з зупинкою приймаються на колію 7п. Виробництво маневрової роботи виконується при використанні тупикових колій 5т.

2 Розробка однониткового плану станції з осигналізуванням

Викреслюється схематичний план парної горловини станції, на котрому виконується розміщення світлофорів. Положення основного світлофору зазначено в завданні. Додатковий вхідний світлофор (ЧД) з червоним і двома жовтими вогнями передбачаємо по границі станції для організації двостороннього руху по одній перегінній колії при капітальному ремонті іншої колії. Вихідні світлофори НІ, Н5, Н7, установлюються з урахуванням заданої спеціалізації приймально-відправних колій.

Розміщення маневрових світлофорів у горловині проводиться з таким розраху­нком, щоб забезпечити можливість паралельних маневрових пересувань і виклю­чити перепробіг при кутових заїздах.

Можливість перестановки рухомих одиниць з одного шляху на іншій забезпе­чується установкою маневрових світлофорів перед стрілками, що ведуть на ці колії (М2, М8). Якщо вихідний світлофор встановлено з однієї сторони (приймально-відправна колія спеціалізована), то з протилежної сторони від вихідного світлофора передбачається маневровий світлофор (М6, М18). Безстрілочні ді­лянки в горловині станції відгороджуються маневровими світлофорами, як прави­ло, по обидва боки.

Між вхідним світлофором і першою вхідною стрілкою передбачається ділянка, що огороджується маневровим сигналом М2.

Після сигналізування проводиться розміщення ізолюючих стиків, що дозволя­ють електрично відокремити стрілочні і без стрілочні ділянки й шляхи станції один від одного для контролю місцезнаходження рухомого складу.

У першу чергу встановлюються ізолюючі стики в створі зі світлофорами. Потім робиться розбивка на ізольовані ділянки - секції стрілочних зон. В одну секцію не можна включати більш трьох одиночних чи двох перехресних стрілоч­них переводів. Стрілки з'їздів між паралельними коліями ізолюються один від од­ного стиками, у противному випадку будуть неможливі одночасні неворожі пере­сування по обох стрілках. При об'єднанні стрілок у секції необхідно максимально забезпечити можливість одночасних пересувань по неворожим маршрутам.

У горловині станції можна передбачити включення в централізацію всіх стрі­лок. У парній горловині стрілки мають нпарні номери, що збільшуються убік приймально-відправних колій. Стрілкам з'їздів, а також стрілочним вулицям при­власнюються суміжні номери.

Для забезпечення беззупинного перепуску поїздів по боковим коліям (3п) використовуються стрілочні переводи марки 1/18. На вхідному світлофорі (Ч) у даному випадку повинна передбачатися сигналізація з використанням зеленої полоски.