Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Боталова економ.анализ / МетрекПЭУкр_15.06.09..doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
680.96 Кб
Скачать

Розв’язання задачі

Закон грошового обігу за К. Марксом:

,

де Д – кількість грошей;

К – сума цін товарів проданих в кредит;

СП – платежі, строк оплати за якими наступив;

ВП – взаємні платежі;

О – кількість оборотів грошової одиниці на рік.

Використовуючи закон грошового обігу К. Маркса, знайдемо необхідну для обігу кількість грошей:

Д = (200 – 60 + 40 – 20) / 8 = 20 (млрд грн).

Відповідь: для обігу необхідно 20 млрд гривень.

2. Визначте кількість грошей, необхідну для обігу, якщо річна сума продажу становить 40 млрд грн, операції в кредит – 9 млрд грн, платежі, для яких настав термін сплати, – 5 млрд грн, взаємно погашені платежі – 3 млрд грн. Одна гривня обертається за рік 5 разів. Як зміниться кількість грошей в обороті, якщо сума продажу зросте в 1.5 рази?

3. Для забезпечення нормального товарного обігу в країні необхідно 40 млрд грн грошової маси на рік. Як зміниться потреба в грошах, якщо швидкість обороту грошей сповільниться на 30%, а обсяг вироблених на продаж товарів скоротиться на 15%? Ціни стабільні.

4. Загальнорічний обсяг продажу становить 10 млрд грн. При цьому гривня обслуговує 5 товарних операцій. Визначте:

1. Кількість грошей, необхідних для обігу.

2. Як зміниться кількість необхідних для обігу грошей за умови:

2.1) збільшення суми обігу вдвічі;

2.2) при такому ж прискоренні обігу грошової одиниці?

5. Для продажу вироблено товарів на 1 млн грн. Яка кількість грошей має бути в обігу, щоб забезпечити їх реалізацію за умови, що період обігу грошей – 2 місяці.

6. Використовуючи модель Фішера покажіть, як зміниться по­треба суспільства в грошах за умови, що обсяг вироблених товарів збільшився на 30%, індекс цін – на 10%, а швидкість обігу грошей сповільнилася на 10%.

7. Як зміниться потреба ринку в грошах, якщо вартість товарної маси, що пропонується для реалізації, збільшиться в 1,3 рази, а швидкість обігу грошей зросте в 1,1 рази? Поясніть за допомогою закону грошового обігу.

8. Кількість товарів в країні збільшилася в 2 рази, ціни підвищились в 1,06 рази. Як змінилася потреба в грошах, якщо час міжбанківських розрахунків скоротився з 3 до 1,5 днів?

9. Металева і паперова готівка становить 215 млрд грн, внески на рахунках ощадних кас – 800 млрд грн, депозити до запитання -1615 млрд грн, строкові внески – 2382 млрд грн. Визначте грошові агрегати М1, М2, М3.

Змістовий модуль 6. Капітал: процес виробництва і нагромадження. Наймана праця і заробітна плата

Первісне нагромадження капіталу. Особливості нагромадження капіталу в Україні. Перетворення грошей у капітал. Загальна формула руху капіталу. Розкриття природи додаткової вартості у працях А.Сміта, Д. Рікардо, К. Маркса. Альтернативні теорії капіталу.

Функціональні форми капіталу, його кругообіг і оборот. Основний і оборотний капітал, постійний, змінний капітал. Фізичний і моральний знос. Амортизація.

Капітал і праця. Трудові відносини: сутність і структура. Наймана праця. Вартість робочої сили: дискусійні аспекти. Заробітна плата: сутність, форми, системи. Теорії заробітної плати.

Номінальна і реальна заробітна плата. Мінімальна заробітна плата та її критерії. Заробітна плата як ціна робочої сили. Організація заробітної плати, становлення її сучасної форми.