Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ира / РОЗДІЛ 3 от.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
78.74 Кб
Скачать

3.3. Рекомендації щодо покращення умов праці

Успіх роботи щодо забезпечення сприятливих умов праці значною мірою залежить від аналізу стану рівня безпеки праці, рангування небезпечних та шкідливих виробничих факторів з врахуванням особливостей трудового процесу. Підвищення рівня безпеки досягається проведенням комплексу інженерно-технічних та організаційних заходів. Ці заходи, перебуваючи у тісному зв'язку, впливають на процес формування безпечних умов праці.

Додатково до заробітної плати сучасні організації надають своїм працівникам значну кількість пільг, що можуть стано­вити до 50 % їхнього сукупного прибутку. Набір пільг може бути різноманітним: оплата проїзду до місця роботи, компен­сація вартості харчування, надання матеріальної допомоги на оздоровлення до відпустки, оплата комунальних послуг, щорічна компенсація вартості санаторно-курортної путівки тощо.

Найчастіше підприємства виплачують премії, як заохочення. Розміри премії робітникам, зайнятим на підготовчих ділянках диференціюються залежно від рівня досягнутої швидкості проведення на забій у порівнянні з нормативом і рівня виконання плану за показниками проходження гірничих виробок і продуктивності праці.

Норматив навантаження на забій встановлюється на весь період його роботи , виходячи з конкретних гірничо-геологічних і гірничотехнічних умов [35].

Продуктивність праці визначається :

для прохідників - виходячи з обсягів робіт з проходки і середньооблікової чисельності прохідників ;

для інших робочих підготовчих ділянок - виходячи з обсягів робіт з проходки і середньооблікової чисельності робітників з видобутку на ділянці.

Преміювання робітників на інших підземних дільницях , пов'язаних безпосередньо з обслуговуванням основних виробничих ділянок з видобутку і проходки : УШТ , УКТ , БПР проводиться залежно від рівня виконання плану виробництва по шахті і продуктивності праці робітників з видобутку за умови виконання норм якості вугілля по шахті.

Обов'язковою умовою преміювання робітників є безаварійна робота ділянок .

З метою стимулювання збільшення обсягу буропідривних робіт по шахті і підвищення матеріальної зацікавленості майстрів-підривників в ефективності виконуваних робіт без порушень ПБ і ЕПБВР виплачується премія в залежності від обсягу підриваються шпурів і КІШ :

Таблиця 3.1

Розрахунок премій

КІШ

Кіл. вибухових шпурів

Розмір премії

0,8

16

20%

0,85

20

30%

0,9

15

20%

0,9

17

30%

Основними факторами успіху у вирішенні проблем покращення праці на підприємствах є:

розробка ефективної кадрової політики;

постійне удосконалювання кадрової роботи на підприємстві;

турбота керівництва про підвищення рівня кваліфікації своїх співробітників;

поєднання ефективного навчання персоналу, підвищення кваліфікації і мотивації для розвитку здібностей працівників;

чітка система управління коштами, виділеними на навчання і підвищення кваліфікації, облаштування робочого місця, виплату заробітної плати;

усвідомлення значення людського чинника як елементу конкурентоздатності підприємства;

формування позитивного морально-психологічного клімату в колективі, який забезпечить найповніше використання потенціалу працівників;

створення на підприємстві умов для зменшення числа звільнених;

продумана соціальна політика, в якій важливу роль відіграє матеріальне стимулювання персоналу, програми щодо покращення умов праці, відпочинку, пільгове харчування;

дійснення комплексу заходів зі створення високопродуктивних виробничих колективів [31].

Одним з важливих профілактичних засобів попередження стомлення при дії інтенсивності шуму є чергування періодів роботи й відпочинку при дії шуму. Відпочинок знижує негативний вплив шуму на працездатність лише в тому випадку, якщо тривалість і кількість відпочинку відповідає умовам, при яких відбувається найбільш ефективне відновлення мір впливу, що дратуються, шуму нервових центрів, тому при виборі засобів підвищення працездатності для конкретного виробництва необхідно враховувати вплив відпочинку на обмеження впливу інтенсивного шуму на організм людини.

Для обмеження й усунення шкідливої дії вібрації на виробництві необхідний: ретельний догляд за встаткуванням, використання різних типів глушителів, усунення контактів фундаменту агрегату з фундаментами будинків і, головне, можливість зміни технології - заміна виробничих операцій, пов'язаних із шумами й вібрацією, безшумними виробничими процесами, раціональне чергування періодів відпочинку й роботи при впливі вібрації.

Для забезпечення найкращих умов висвітлення, оптимальна освітленість повинна встановлюватися з урахуванням світлових властивостей (коефіцієнта відбиття) робочої поверхні, розмірів оброблюваної деталі, частоти й тривалості періодів відпочинку протягом робочого дня, характеру трудового процесу зокрема, точності зорової роботи [36].

Соседние файлы в папке ира