Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ира / РОЗДІЛ 3 от.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
78.74 Кб
Скачать

3.4. Висновки до розділу 3

Охорона праці - це багатогранне поняття, під ним слід розуміти не тільки забезпечення безпеки працівників під час виконання ними службових обов'язків, насправді воно охоплює різні заходи. Наприклад, профілактика професійних захворювань, організація повноцінного відпочинку й харчування працівників під час робочих перерв, забезпечення їх необхідним спецодягом і гігієнічними засобами й навіть виконання соціальних пільг і гарантій. Правильний підхід до організації охорони праці на підприємстві, грамотне використання різних нематеріальних способів стимулювання працівників дають останнім необхідне почуття надійності, стабільності й зацікавленості керівництва у своїх співробітниках. Таким чином, завдяки налагодженій охороні праці знижується також плинність кадрів, що в свою чергу благотворно впливає на стабільність усього підприємства.

Вивчення й вирішення проблем, пов'язаних із забезпеченням здорових і безпечних умов, у яких відбувається праця людини - одне з найбільш важливих завдань у розробці нових технологій і систем виробництва. Дослідження й виявлення можливих причин виробничих нещасних випадків, професійних захворювань, аварій, вибухів, пожеж, і розробка заходів і вимог, спрямованих на усунення цих причин дозволяють створити безпечні й сприятливі умови для праці людини. Комфортні й безпечні умови праці - один з основних факторів, який впливає на продуктивність і безпеку праці, здоров’я працівників.

29. Катренко Л.А. Охорона праці. Курс лекцій. Практикум: Навчальний посібник / Л.А.Катренко, Ю.В.Кіт, І.П. Пістун. – С.: Університетська книга, 2009. – 540 с.

30. Про пожежну безпеку: Закон України від 17.12.1993 № 3745-ХІІ

31. Про охорону праці : Закон України від 14.10.1992 № 2694-ХІІ (із змін, і допов.).

32. Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності : Закон України від 23.09.1999 №1105-ХІУ (із змін. і допов.)

33. Горовий Д. Економіка праці та соціально-трудові відносини: навч.-метод. посіб. для практ. і семінар. занять / Харківський національний автомобільно-дорожний ун-т — Х. : ХНДАУ, 2007. — 160с.

34. Методичні рекомендації до виконання розділу «Охорона праці та техніка безпеки» в дипломних роботах за напрямком підготовки «Економіка і підприємництво» для студентів усіх форм навчання за спеціальністю “Економіка підприємства” // Стрілець В.І., Зова В.А. – Донецьк: ДонІЗТ, 2008. – 27 с.

35. Шульга Ю.И. Промышленная безопасность : Справочное пособие. В трёх книгах] / Ю.И. Шульга, Д.В. Зеркалов. – К.: Основа, 2009. – 426 с.

36. Ткачук К.Н. Основи охорони праці : підручник / К.Н. Ткачук, М.О. Халімовський, В.В.Зацарний. - 2-ге вид., допов. і перероб. - К. : Основа, 2006. - 444 с.

Соседние файлы в папке ира