Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АДМИН.ПРАВО / ВОПРОСЫ АДМИН.ПРАВО.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
548.86 Кб
Скачать

2. Мета та завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі

Адміністративне право є однією з фундаментальних галузей права, що базується на положеннях Конституції України, законодавчих актах Верховної Ради, нормативно-правових актах Президента та Уряду країни, центральних і місцевих органів державної виконавчої влади.

Воно щільно пов’язано із теоретичними положеннями таких суміжних юридичних дисциплін, як теорія держави і права, теорія управління, конституційне (державне) право, муніципальне право, адміністративний процес та відповідальність, господарське право, інформаційне право, трудове право, фінансове право.

Адміністративне право посідає особливе місце в процесі реформування суспільства, подоланні кризових явищ в економіці і соціальній сфері. На цю галузь припадає основне навантаження щодо юридичного забезпечення адміністративної реформи, конституційних засад організації виконавчої влади, гуманізації діяльності держави, прав юридичних і фізичних осіб.

Призначення(мета) навчальної дисципліни «Адміністративне право» полягає у наданні студентам комплексу знань, умінь та навичок, які необхідні для виконання ними своїх службових обов’язків на необхідному професійному рівні.

Найважливішими завданнямидисципліни є надання студентам глибоких знань щодо основних категорій адміністративного права, сутності виконавчої влади, механізмів адміністративно-правового забезпечення прав і свобод людини, управління галузями і функціями держави. Майбутній спеціаліст повинен вільно орієнтуватися у діючому адміністративному законодавстві, системі і структурі органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, принципах, методах і формах державного управління, неухильно додержуватись вимог законності в практичній діяльності, забезпечувати захист конституційних прав і свобод громадян.

В адміністративному праві традиційно виділяють дві частини – Загальну іОсобливу.

Загальна частина адміністративного права об’єднує норми, якими закріплюються основні принципи державного управління, регулюється правове положення його суб'єктів, визначаються методи та форми виконавчо-розпорядчої діяльності, встановлюється адміністративна відповідальність за порушення цих норм, регламентуються процесуально-процедурні питання, що забезпечують діяльність органів виконавчої влади, забезпечуються дисципліна та законність в державному управлінні.

Особлива частина адміністративного права об’єднує норми, якими закріплюються правові основи виконавчо-розпорядчої діяльності держави в адміністративно-політичній сфері, в сферах економіки і соціально-культурного будівництва, підприємництва, міжгалузевого управління.

Зміст Загальної та Особливої частин адміністративного права взаємозалежне і складає єдине ціле.

Особливого значення вивчення даної дисципліни набуває у зв'язку зі змінами, що відбулися в державно-правовій системі України, закріпленням світових та європейських стандартів відносно прав і свобод людини і громадянина.

В наш час відбувається переосміслення сутності і суспільного призначення адміністративного права, формується нова його доктрина, основою якої є визнання пріоритетності прав людини для державної діяльності, розуміння цього права як права забезпечення і захисту прав людини.

Адміністративно-правове законодавство порівняно з законодавством інших галузей права є найбільш мобільним та нестабільним. Це вимагає від студентів підвищеної уваги до тих змін та поновлень, що відбуваються в змісті та структурі механізму адміністративно-правового регулювання, чинному законодавстві, а також поглиблення їх творчої активності та самостійності при засвоєнні основних розділів дисципліни.

Опанування дисципліни «Адміністративне право» передбачає відпрацювання тем на лекційних та семінарських заняттях, самостійне оволодіння теоретичним матеріалам, поточний контроль у формі тестування та підсумковий контроль у формі заліку.

Програмою дисципліни передбачено, щоб після вивчення предмета «Адміністративне право» студенти знали:

  • правові основи, сутність та принципи державного управління;

  • сутність адміністративного права, його зв’язок з державним управлінням;

  • механізм правового регулювання суспільних відносин у сфері виконавчої влади;

  • характеристику суб’єктів адміністративного права, систему органів виконавчої влади та їх правове положення;

  • систему форм і методів державного управління;

  • зміст законодавства про адміністративні правопорушення, систему та правовий статус органів адміністративної юрисдикції;

  • види, зміст та загальні правила накладенняадміністративнихстягнень;

  • сутність, нормативніоснови, фактичніпідстави та процедуриадміністративноївідповідальності;

  • поняттязаконності в державному управлінні та способиїїзабезпечення;

  • види звернення громадян до органів державної влади та правовий механізм їх реалізації;

  • зміст, систему та правовий стан органів державного управлінняекономікою, соціально-культурнимбудівництвом, адміністративно-політичноюдіяльністю;

  • напрями й завдання реформування організаційно-правових засад діяльностівиконавчоївлади в контексті міжнародних стандартів.

Уміли:

  • орієнтуватися в системі та структурізаконодавства, щорегулюєвідносини в сфері державного управління;

  • тлумачити нормиадміністративногозаконодавства;

  • використовуватиосновнітеоретичніположеннясоціальногоуправління у вирішенніпрофесійнихзавдань;

  • аргументованозастосовуватиадміністративно-правовінорми до конкретнихсуспільнихвідносин;

  • здійснюватифункції по забезпеченнюзаконності в державному управлінні;

  • приймативірнерішеннящодозастосування в кожнійконкретнійситуації норм адміністративногозаконодавства та заходівадміністративноговпливу, виходячиіз чинного законодавства;

  • здійснювати роботу ізпропозиціями, заявами та скаргамигромадян з метою забезпечення їхконституційних прав та свобод;

  • складати процедурні документи;

  • сутність, нормативніоснови, фактичніпідстави та процедуриадміністративноївідповідальності;

Соседние файлы в папке АДМИН.ПРАВО