Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТ_Менеджмент_13_14_1 / РНП_13_14_Менеджмнт экзаменДОР.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
377.34 Кб
Скачать

Тема 9. Нанотехнології

Вивчаючи перше питання, студент має запам’ятати зміст поняття «нанотехнології» у широкому та вузькому сенсі, усвідомити еволюцію її появи.

Ознайомитись з наноматеріалами: їх особливості, різновиди, можливості та перешкоди їх використання.

При вивченні другого питання треба усвідомити основні напрямки розвитку нанотехнологій: створення наносистем, конструювання нанокомп’ютерів, створення матеріалів з ексклюзивними властивостями. Визначити основні галузі використання нанотехнологій.

Окрему увагу приділити розвитку нанотехнологій для потреб машинобудівного комплексу: які галузі потребують розвитку цих технологій і для чого.

Підсумком вивчення теми є усвідомлення перспектив розвитку нанотехнологій як для потреб машинбудування, так і для людства в цілому.

Література [5,17]

Рекомендації до підготовки рефератів

Впродовж вивчення дисципліни «Системи технологій» студент має підготувати й доповісти за рефератом. Наявність позитивної оцінки, отриманої студентом за даний вид робіт, є необхідною умовою допуску до семестрового контролю з навчальної дисципліни.

Процес підготовки реферату має містити наступні етапи:

  1. Вибір теми.

  2. Вивчення спеціальної літератури за темою реферату.

  3. Складання плану.

  4. Добір і вивчення додаткових джерел та інформації з обраної теми.

  5. Добір практичного та статистичного матеріалу.

  6. Опрацювання зібраного матеріалу.

  7. Безпосереднє написання тексту реферату.

  8. Формулювання висновків.

  9. Самокритична оцінка змісту і виправлення помилок.

  10. Підготовка тез або доповіді до захисту реферату.

  11. Захист реферату.

Студент самостійно обирає тему реферату з наданого на початку семестру викладачем переліку. Перед виконанням рефератів необхідно підібрати адекватну літературу (навчальні посібники, а також новітні публікації, нормативні, законодавчі акти, статистичні матеріали), ознайомитися з тим чи іншим об'єктом, якщо мова йде про конкретний об'єкт в даному рефераті. Тільки після цього можна розпочинати його виконання.

Перш ніж писати реферат, студент має чітко уявити його структуру та основний зміст. Усі частини реферату мають бути логічно взаємопов'язані та переконливо аргументовані.

Зміст (план); вступ; основна частина, в якій має бути наведено понятійний апарат, розглянуто головне питання, виконано аналіз його стану за літературними джерелами, здійснено системний аналіз діяльності об'єкта, її позитивні та негативні фактори, опрацьовано питання щодо удосконалення завдання, яке виконується.

Зміст відбиває план реферату, його структуру та розташовується на початку реферату (після титульного аркуша). В ньому послідовно вказуються назви розділів та підрозділів, які мають відповідати їх назвам в тексті роботи.

Вступ (1-2 стор.). В цьому розділі студент має коротко розкрити актуальність теми реферату, обґрунтувати доцільність розгляду його теми, сформулювати ціль та перелічити завдання роботи.

Основна частина (8-11 стор.) виконується на основі аналізу літературних джерел та спеціальної інформації за темою реферату. Тут наводиться аналіз стану питання та окреслюються шляхи його вирішення, викладені в літературних джерелах, а також, якщо необхідно, дається характеристика об'єкта відповідно до теми реферату, пропонуються заходи щодо удосконалення планування в умовах ринкових відносин.

Висновок (1-2 стор.) наводиться короткий аналіз реферату та загальні висновки за змістом роботи.

Список використаної літератури. Складається у алфавітному порядку. При цьому нумерація джерел повинна бути наскрізною, а їх кількість повинна бути не менш 5 найменувань. В перелік включають тільки ту літературу, яка була використана студентом в процесі виконання роботи.

Додатки. До них відносять всі допоміжні матеріали, які необхідні для виконання реферату: статистичні данні, схеми, таблиці, рисунки, результати розрахунків та інші документи, за допомогою яких підтверджується аргументація зроблених в основному тексті реферату висновків та оцінок.

Реферат повинний бути написаний українською мовою (шрифт Times New Roman 14) на аркушах паперу формату А4 (210х297 мм). Аркуші повинні мати поля: ліворуч – 30 мм, праворуч – 15 мм, верхнє та нижнє – 20 мм. Нумерація сторінок повинна бути наскрізною. Першою сторінкою вважається титульна, на якій цифра 1 не ставиться. На наступних сторінках номер проставляється в правому верхньому куті арабськими цифрами основного шрифту тексту без крапки.

Вступ, висновок, список використаної літератури та додатки в змісті не нумеруються.

Реферат має бути надрукований чітко, розбірливо, без помилок та виправлень з одного боку білого паперу формату А4 чорним кольором.

Текст реферату може ілюструватись рисунками, схемами, графіками, таблицями тощо. Вибір виду ілюстрації залежить від змісту матеріалу та поставленої мети. Ілюстрації виконуються на стандартних аркушах формату А4. Рисунки та таблиці в межах розділу нумеруються послідовно. Номер рисунку (таблиці) складається з номера розділу та чергового номеру рисунка (таблиці) в межах розділу, відокремлених крапкою. Рисунки та таблиці розміщують одразу після посилання на них в тексті роботи. Кожен рисунок повинен мати підрисунковий підпис, а кожну таблицю необхідно супроводжувати змістовним заголовком, розміщуючи його під словом "Таблиця".

При використанні формул роз'яснення символів та чисельних коефіцієнтів необхідно наводити відразу під формулою у тій послідовності, в якій вони надаються у формулі. Формули, на які є посилання в тексті, повинні бути пронумеровані в межах розділу арабськими цифрами.

Додатки розміщуються в порядку появлення звернень на них в рефераті. При наявності в рефераті кількох додатків вони повинні бути пронумеровані. Обсяг та кількість додатків не обмежується. Кожний додаток починають з нової сторінки. Посилання на додатки в текстовій частині реферату обов’язково.

В тексті реферату треба давати посилання на літературні джерела які позначаються черговим номером за переліком джерел взятих у прямі дужки, наприклад [1]. Вказані джерела повинні мати повний бібліографічний опис.