Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
738.3 Кб
Скачать

Передмова

Духовне і моральне виховання сучасного студента має важливе значення для всього суспільства. До форм прямого виявлення духовності належить явище релігії. Вивчаючи дисципліну «Релігієзнав­ство», необхідно відмітити, що рівень її наукового і методичного забезпечення вимагає серйозних доповнень. Викладання та засвоєння релігієзнавства є важливим внеском у гуманітаризацію освіти. Воно сприяє оволодінню досягненнями світової та вітчизняної культури, допомагає студентській молоді самовизначитись у світоглядних питаннях, формує духовні інтереси, ціннісну орієнтацію.

Релігієзнавство важливе для професійної підготовки студентів, які готуються до наукової та професійної діяльності в галузях економічної діяльності, менеджменту, соціального управління. Викладання і засвоєння релігієзнавства є важливим внеском у гуманітаризацію освіти. Воно сприяє оволодінню досягненнями світової та вітчизняної культури, допомагає студентській молоді самовизначитись у світоглядних питаннях, формує духовні інтереси, ціннісну орієнтацію.

Навчально-методичний посібник висвітлює низку проблемних питань з історії, філософії, психології, соціології релігії та аспектів, що обумовлено необхідністю пошуку змісту і структури дисципліни «Релігієзнавство» в умовах міжпредметних зв’язків дисциплін загальногуманітарного профілю з підготовки управлінських кадрів.

Посібник поділяється на два взаємозалежних блоки-модулі. Перший висвітлює світоглядні та методологічні підходи до предмета «Релігієзнавства», загальнотеоретичні питання філософії релігії у контексті відомих історичних та сучасних напрямків, течій і шкіл, а також найдавніші форми релігійних вірувань та національно-державних релігій. Другий заліковий модуль – конкретизує загальнотеоретичні питання філософії релігії у контексті відомих історичних та сучасних напрямків, течій і шкіл, охоплює конкретні питання історії релігії, релігійних вчень у контексті сучасних філософських та соціологічних проблем, а також опис і аналіз цілком визначених культових й організаційно-функціональних параметрів різних віросповідальних систем. Аналізується історичний і духовно-культурний аспект релігійного життя в Україні, розглядаються характерні особливості утворень релігійних конфесій та інших форм релігійних об’єднань в Україні (додаток).

Навчально-методичний посібник відповідає курсу, розрахованому на 1,5 кредити (54 год.) в умовах кредитно-модульної системи організації навчального процесу (КМСОНП) у вищих навчальних закладах України.

Під час вивчення дисципліни «Релігієзнавство» студент має звернути увагу на ключові терміни та контрольні питання для пере­вірки своїх знань, що надасть можливість вільно орієнтуватися в теоретичному матеріалі, а наведений список літератури дасть змогу по­глиблювати свої знання самостійно.

Заліковий модуль 1

Стародавні форми релігійної культури

Змістовий модуль 1. Вступ до релігієзнавства.

Релігія як історико-культурний феномен

1.1. Релігієзнавство як галузь наукового знання (предмет, структура та методологія релігієзнавства).

1.2. Поняття і сутність релігії. Класифікація релігійних уявлень.

1.3. Структура і функції релігії.

Мета: розглянути предмет, структуру та методологію релігієзнавства, поняття релігії, встановити її особливості, визначити складові й функції релігії, оскільки структурно-функціональний підхід є основою наукової методології.

Ключові поняття: релігієзнавство, релігія, релігійна свідомість, релігійний культ, релігійні організації, релігійні відносини, функції релігії.

Література: [1-11, 40, 45, 51]