Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
288.77 Кб
Скачать

Змістовий модуль 6. Проектний аналіз ефективності капітальних інвестицій. Фінансовий аналіз компанії (міжнародний стандарт).

Питання для обговорення

  1. Назвіть міжнародні принципи оцінки ефективності інвестицій.

  2. Які існують основні методи оцінювання ефективності капітальних інвестицій?

  3. У чому полягає прогноз прибутків у процесі реалізації інвести­ційного проекту?

  4. У чому полягає прогноз прибутків у процесі реалізації інвести­ційного проекту?

  5. Порівняйте розрахункову вартість капіталу з прогнозними грошовими потоками при оцінюванні ефективності капітальних інвестицій.

  6. У чому полягає сутність методу чистого сучасного (по­точного) значення (NVP або ЧПВ-метод).

  7. Які основні фінансові документи підприємства?

  8. Які фінансові показники підприємства (за сферами діяльності та групами користувачів)?

  9. Оцінювання компанії з позиції власників (прибутковість, розподілення прибутку, показники ринку).

  10. Оцінювання компанії з точки зору позикодавців (ліквідність, фінансовий важіль, обслуговування боргу).

Термінологія

Інвестиційний проект в управлінні капіта­льними інвестиціями – це документ, який за­безпечує окремі напрями стратегічного розвитку підприємства шляхом реального інвестування, обґрунтовує потребу у відповід­них інвестиційних ресурсах у різних формах їх і містить систему відповідних управлінських рішень щодо забезпечення найефекти­вніших форм реалізації поставлених у ньому інвестиційних цілей.

Оцінка повернення інвестованого капіталу на основі показника грошового потоку – форму­ється за рахунок сум чистого прибутку та амортизаційних відра­хувань у процесі експлуатації інвестиційних проектів; обов'язко­вого приведення до теперішньої вартості як інвестованого капіталу, так і сум грошового потоку; вибору диференційова­ної ставки процента (дисконтної ставки) у процесі дисконту­вання грошового потоку для різних інвестиційних проектів.

Чиста приведена вар­тість– являє собою різницю між теперішньою вартістю (сумою) чи­стого грошового потоку та сумою інвестиційних витрат за проектом. При цьому сума чистого грошового потоку має дисконту­ватися до того інтервалу часу, в якому передбачається початок ре­алізації інвестиційного проекту, а відповідно і здійснення інвести­ційних витрат за ним (таке дисконтування має провадитись за по­стійною ставкою процента, обраною для проведення розрахунків, окремо за кожним інтервалом часу, що передбачається).

Показник внутрішньої норми дохідно­сті характеризує ставку дисконту, за якої дисконтована вар­тість чистого грошового потоку за інвестиційним проектом дорівнює теперішній вартості інвестиційних витрат за ним.

Показник індексу дохідності інвестицій –потребує для розра­хунку ту саму інформацію про дисконтовані грошові потоки, що й показник чистої приведеної вартості. Однак при розрахунках індексу дохідності замість знаходження різниці між поточною вартістю інвестиційних витрат і дисконтованою (теперішньою) вартістю майбутнього чистого грошового потоку, пов'язаного з реалізацією інвестиційного проекту, визначають співвідношен­ня цих показників.

Показник індекс прибутковості інвестицій розраховується на основі інформації про обсяг інвестованого капіталу і суми чи­стого прибутку від операційної діяльності в процесі експлуатації інвестиційного проекту.

Показник періоду окупності інвестицій –характеризує обсяг часу, необхідного для повного повернення інвестиційних витрат, пов'язаних із реалізацією проекту. Таке повернення відбувається у формі чистого грошового потоку, який складається із суми як чистого прибутку, так і амортизаційних відрахувань за основни­ми фондами і нематеріальними активами, що використовуються.

Фінансова звітністьце сукупність форм звітності, які складені на підставі даних фінансового обліку з метою надання зовнішнім і внутрішнім користувачам узагальненої інформації про фінансовий стан у вигляді, який зручний і зрозумілий для при­йняття цими користувачами певних ділових рішень.

Фінансові показники це абсолютні величини, які характеризують створення й використання фінансових ресурсів в економіці держави, її фінансове становище, результати господарської діяльності підприємницьких структур, рівень доходів населення, розподіл і перерозподіл валового внутрішнього продукту за допомогою фінансів. Вони визначають кількісну й якісну характеристику господарських явищ і процесів при функціонуванні фінансів як складової частини економічної системи.

Валовий прибуток  це загальна сума прибутку отримана підприємством від підприємницької діяльності. Визначається як різниця між виручкою від реалізації товарної продукції і собівартістю цієї продукції.

Собівартість – це виражені в грошовій формі поточні затрати підприємства на виробництво і реалізацію продукції.

Прибуток — це частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства.

Ліквідність підприємства – здатність підприємства розраховуватися за своїми фінансовими зобов'язаннями шляхом перетворення активів на гроші.

Фінансовий ліверидж  – це інструмент, який впливає на прибуток підприємства шляхом зміни структури й об'ємів довгострокових пасивів. Дія фінансового важеля полягає в тому, що підприємство, яке використовує позикові кошти, змінює чисту рентабельність власних коштів і свої дивідендні можливості. Рівень ефекту фінансового важеля вказує на фінансовий ризик, пов'язаний з підприємством.

Індивідуальне завдання

  1. Метод дисконтованого періоду окупності.

  2. Метод прогнозних грошових потоків.

  3. Вплив інфляції на ефективність інвестицій.

  4. Внутрішня норма прибутковості проекту.

  5. Управління прибутковістю компанії.

  6. Фінансовий леверидж як ефективний інструмент управління підприємством.

  7. Оцінка вартості бізнесу.

  8. Обслуговування боргу компанії.

Література [2,3,4,8,10].