Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
288.77 Кб
Скачать

Змістовий модуль 8. Проектування регіонального індустріального кластера.

Питання для обговорення

1. Положення про регіональний індустріальний кластер.

2. Які основні завдання і функції кластера?

3. В чому полягає предмет та мета діяльності індустріального кластера?

4. Які суб’єкти є членами кластера? Назвіть їх функції.

5. В чому полягає організація роботи кластера?

Термінологія

Товарна біржа – організація, що об'єднує юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов'язаних з ним торговельних операцій.

Стандартизація – діяльність, що полягає в находженні рішень для задач в сфері науки, техніки і економіки, направлена на досягнення оптимальної ступені упорядження у визначеній області.

Торгові доми – це торговельні фірми, що закуповують товари у виробників або оптовиків своєї країни і перепродують за кордон або закуповують товари за кордоном і перепродують місцевим оп товим та роздрібним торговцям і споживачам у промисловості та інших галузях господарства.

Торгово-промислова палата є недержавною неприбутковою самоврядною організацією, яка об'єднує юридичних осіб, які створені і діють відповідно до законодавства України, та громадян України, зареєстрованих як підприємці, та їх об'єднання.

Логістика (англ.. logistics від грец. λόγος (логос), що є пропорція, підрахунок, підстава, промова) галузь бізнесу або функція в корпорації, функцією якої є забезпечення переміщення та зберігання продукції та сировини для забезпечення виробництва та продажу. В більш широкому сенсі логістикою називають будь-які процеси пов’язані з транспортуванням, зберіганням та обробкою будь-яких предметів.

Індивідуальні завдання

1. Логістика як нова філософія управління матеріальними, фінансовими та інформаційними потоками в індустріальному кластері.

2. Роль та значення центрального банку в індустріальному кластері.

3. Модель формування кластерів на регіональному рівні.

4. Вплив кластерів на економіку регіону.

Література [1,2,9,10,14,15].

Змістовий модуль 9. Основні напрями ринкової трансформації економіки регіону.

Питання для обговорення

1. Становлення регіональної системи ринкових відносин.

2. Система регіонального управління.

3. Формування регіональних ринків.

4. Стан ринкової інфраструктури в регіонах України.

5. Позиціонування конкурентних переваг регіону.

Термінологія

 Ринкові відносини це відносини щодо купівлі-продажу між такими носіями цих відносин як домогосподарства, підприємства, фінансовий сектор, держава та зовнішньоекономічний сектор (закордон).

Ринок праці – сфера формування попиту і пропозиції на робочу силу. Через ринок праці здійснюється продаж робочої сили на визначений термін.

Ринок земель – система земельних відносин, що виникають між суб’єктами ринку в результаті застосування економічного та правового механізму взаємодії суб’єктів ринку у процесі обігу земельних ділянок (прав на них) та надання послуг.

Фінансовий ринок – це сукупність обмінно-перероз­подільних відносин, пов’язаних з процесами купівлі-продажу фінансових ресурсів, необхідних для здійснення виробничої та фінансової діяльності.

Ринок товарів – це первинна форма ринку. Тут здійснюється купівля-продаж предметів споживання та засобів виробництва. Тому він поділяється на споживчий ринок і ринок засобів виробництва. Суб'єктами цього ринку є фізичні або юридичні особи, які вступають у відносини товарообміну як покупці чи як продавці.

Ринкова інфраструктура – це система підприємств і організацій, які забезпечують рух товарів і послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили. До таких установ належать біржі, банки, дилерські та брокерські контори, служби зайнятості, інформаційно-комерційні, оптові й постачальницько-збутові організації, пункти прокату і лізингу.

 Інвестиційний клімат – це сукупність політичних, соціально-економічних, фінансових, соціально-культурних, організаційно-правових і географічних факторів, які притаманні певній країні і визначають привабливість її для іноземного інвестора.

Конкурентоспроможність регіону – здатність в умовах глобальної конкуренції на основі ефективного використання наявних традиційних і створення унікальних ресурсів локального розвитку стимулювати підвищення продуктивності виробництва та рівня життя місцевого населення і, відповідно, забезпечувати високий конкурентний статус у геоекономічному просторі в довгостроковій перспективі.

Індивідуальні завдання

1. Необхідні умови створення ринку землі в Україні.

2. Створення ринкової інфраструктури в регіонах.

3. Формування регіонального ринку праці.

4. Роз­виток інноваційно-інвестиційного бізнесу в регіонах України.

5. Можливості нарощування конкурентних переваг регіону.

6. Поліпшення інвестиційного клімату в регіонах України.

7. Конкурентоспроможність регіонів як необхідна передумова зростання конкурентоспроможності країни.

Література [1,2,9,10,14,15].