Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
88
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

Класифікація схеми територіальної організації транспорту

Ієрархічний рівень транспортної системи

Транспортна структура

Meгa-

Супер-

Макро-

Мезо-

Мікро-

Стадії розвитку структури

Вид сполучення

Космічний

+

-

-

-

-

Експериментальні сполучення з дослідницькою метою

Сполучення Землі з ближніми до неї планетами сонячної системи

Планетарний

-

+

-

-

-

Програмування та проекти

Міжнародні сполучення

Кратний

-

-

+

-

-

Пасивне

Транспорт окремих країн та міжнародних об'єднань (групи країн)

Регіональний

-

-

-

+

-

Активне формування

Транспорт економічних районів міських агло­мерацій та великих міст

Субрегіональний

-

-

-

-

+

Внутрішні технологічні зміни

Транспорт окремих населених пунктів та низових ланок мережі (шляхів сполучення)

Економічна роль транспорту полягає в тому, що він є органіч­ною ланкою будь-якого виробництва та матеріальної бази для глибокого розподілу праці, спеціалізації та кооперування вироб­ництва, а також для доставки всіх видів сировини, палива та про­дукції із пунктів виробництва в пункти споживання. Образно кажучи, транспорт – це кровоносна система держави. Без транс­порту неможливе освоєння нових регіонів та природних багатств. Будучи частиною продуктивних сил, він служить умовою раціо­нального розміщення виробництва та продуктивності суспільної праці.

Транспорт – важливий компонент в економічній інтеграції між країнами, а також в міжнародній торгівлі.

Транспорт – одна з найбільших галузей народного господар­ства. Основні фонди транспорту, які перебувають у віданні транс­портного міністерства, складають десь 15% від загальних фон­дів держави, а з урахуванням транспортного господарства фірм питома вага буде складати понад 30 %.

За статистикою на транспорті нараховуються до 11% робіт­ників та службовців (без контингенту зайнятих на відомчому та міському транспорті, транспорті власних підприємств та фірм, а також на навантажувально-розвантажувальних роботах (на під­приємствах, в торгівлі, будівництві, сільському господарстві, тощо).

Окрім цього, ряд галузей промисловості частково чи повністю" працює для транспорту. До першої підгрупи (частково зайнятих)

належать паливна промисловість, енергетика, металургія, лісова промисловість та інші. До другої підгрупи галузей, які практич­но в цілому працюють для транспорту, входить локомотиво- та вагонобудівельна промисловість, значним чином автомобільна, суднобудівна, літакобудівна та деякі інші. Транспорт споживає значну частину корисних копалин. Питома вага транспортних ви­трат в ціні багатьох масових вантажів складає 15-40 %, а транс­портні витрати з доставки ряду товарів у віддалені райони бага­торазово перевищують їхню ціну в пунктах виробництва.

Політичне значення транспорту – здатність виконувати рать матеріальної бази для об’єднання областей та регіонів країни. Су­часний транспорт використовується і для міжнародних зв'язків.

Соціальна функція транспорту потягає в забезпеченні тру­дових та побутових поїздок людей, в полегшенні за допомогою транспорту їх фізичної праці. Транспорт сприяє збереженню здо­ров’я та створює можливість людям користуватися оздоровчими зонами не тільки ближніх, а й віддалених регіонів. Він забезпе­чує територіальну доступність регіонів, курортів з їх лікуваль­ними джерелами та кліматом. Транспорт виконуй перевезення лікарів та спеціалістів у будь-який пункт, де потрібна їхня допо­мога; також перевозить туристів.

Культурне значення транспорту – це забезпечення спілку­вання між людьми та сприяння задоволенню їхніх етичних по­треб. Транспорт забезпечує доставку преси (газети, журнали, кни­жки), кіно- та відеофільмів тощо, в тому числі і на рівні міждер­жавного обміну. Транспорт використовується для організації ви­ставок, здійснює можливість проведення конференцій, симпозі­умів, з:здів.

Оборонна роль транспорту. Транспорт — один із важливих факторів обороноздатності держави. Це й перевезення військ, боєприпасів, евакуація людей та матеріально-технічних ресурсів.

Тепер до будь-якого виду транспорту ставиться комплекс таких вимог

1) повністю та своєчасно задовольняти потреби народного го­сподарства та населення в перевезеннях;

2) забезпечити вищу економічність роботи та зниження собі­вартості перевезень;

3) скорочувати строки доставки вантажів з метою прискорен­ня обігу оборотних засобів;

4) дотримуватися регулярності відправлення та доставки ван­тажів та пасажирів відповідно до норм, установлених роз­кладом, незалежно від пори року, часу, доби, умов, погоди та інших факторів, що впливають на процес перевезень;

5) підвищувати рівень комфорту для пасажирів у пунктах від­правлень, у дорозі та в пунктах призначень;

6) гарантувати повну збереженість вантажів, що перевозять­ся як, стосовно обсягу, так і якості;

7) гарантувати безпеку руху транспорту, транспортних засо­бів та знаходження людей в межах транспортних підпри­ємств та підрозділів;

8) запобігати забрудненню біосфери Землі (землі, води, повіт­ря) продуктами та відходами діяльності транспорту, а та­кож знизити рівень шуму (рис. 1.3).

Вимоги до транспорту

  • Повне та своєчасне задоволення потреб населення та народного господарства у перевезеннях

  • Забезпечення високої економічності та зниження собівартості перевезень

  • Скорочення термінів доставки вантажів із метою скорочення обігу засобів транспорту

  • Регулярність відправлення та доставки вантажів та пасажирів

  • Підвищення рівня комфорту

  • Гарантія повної збереженості вантажів

  • Гарантія безпеки руху

  • Запобігання забруднення біосфери відходами діяльності транспорту

Рис 1.3 Вимоги до сучасного транспорту

Виконання цих вимог (у комплексі), що характеризують якість діяльності транспорту, становить для вчених та практиків склад­не в техніко-економічному відношенні завдання.

Задачі розвитку транспорту

Підвищення якості транспортного обслуговування

Підвищення якісного складу транспортних одиниць

Відновлення парку транспортних одиниць

Реконструкція мережі транспортних комунікацій

Інтеграція з вітчизняною і зарубіжною наукою

Рис 1.4. Перспективні задачі розвитку транспорту