Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
482.82 Кб
Скачать

3 Навчальний, навчально-методичний та науковий напрям діяльності

Система підготовки спеціалістів на кафедрі є реалізацією концепції безперервної освіти. Метою роботи кафедри є підготовка фахівців по денній та заочній формам навчання за напрямами 6.070106 «Автомобільний транспорт», 6.050503 “Машинобудування”, 6.070101 «Транспортні технології», та 6.030504 “Економіка підприємства” для роботи у галузі автомобільного транспорту. Кафедра готує фахівців у відповідності із затвердженими планами-графіками і робочими програмами, які передбачають розвиток у студентів навичок до науково-дослідницької та виробничої діяльності.

Загальна кількість викладачів за останні три навчальних роки знаходиться приблизно на одному рівні. При цьому кількість викладачів із вченими ступенями і званнями складає 60 %. Середній вік викладачів на протязі року змінився і склав 46,2 років. В звітному році кількість викладачів складала 25 чоловік.

Навчально-допоміжний персонал кафедри складав 5 чол. (зав. автотранспортною лабораторією, 2 інженери, 1 лаборант).

Навчання у аспірантурі проходив 1 чоловік.

Загальна кількість випускників по кафедрі (денної, заочної форм навчання та ФПК) – 301 чол.

Обновлюються навчальні посібники і методичні вказівки для виконання практичних і лабораторних занять, курсових і дипломних проектів. Поновлені стенди для дипломного та курсового проектування. Підготовлено 5 нових лабораторних робіт по дисципліні «Технічна експлуатація автомобілів з мікропроцесорними системами керування». Для цього використовуються 3 комп‘ютеризованих місця у лабораторії на стендових двигунах ВАЗ-2110, ВАЗ-2108 та автомобілі Skoda-Octavia. Підготовлено 3 лабораторних роботи по дисципліні «Основи технічного діагностування автомобілів» на обладнанні фірми BOSCH. Модернізовано 2 стенди для проведення лабораторних та госпдоговірних робіт (стендові двигуни ВАЗ-2110 та КамАЗ-740).

На кафедрі існують одна проблемна і одна галузева науково-дослідницькі лабораторії. Однак, через скорочення обсягів бюджетних та госпдоговірних НДР кількість наукових співробітників поступово зменшувалась. І все ж за останній рік виконується декілька госпдоговірних робіт на загальну суму 22 тис. грн. (станом на 1.07.12).

На кафедрі постійно розвивається матеріально-технічна база (на сьогоднішній день кафедра має 40 комп’ютерів). Вартість наукового обладнання на одного науково-педагогічного робітника становить 49520 грн.

На кафедрі існують 13 учбових (спеціалізованих) лабораторій та кабінетів. Загальна площа кафедри становить 1341 м2, у тому числі учбові лабораторії займають близько 485 м2, наукові лабораторії – близько 300 м2. Загальна вартість учбово-лабораторного обладнання складає близько 1238000 грн.

Для підвищення рівня підготовки спеціалістів кафедра розвиває міжнародні зв’язки при проведенні наукової та методичної роботи, підготовці кадрів вищої кваліфікації (з Росією, Болгарією).

У перспективі передбачається підвищувати науково-педагогічний потенціал кафедри (захист кандидатських і докторських дисертацій), видання навчально-методичної літератури з усіх дисциплін кафедри українською мовою, підвищення теоретичного рівня дисциплін тощо.