Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
482.82 Кб
Скачать

4 Змістовне, організаційне і науково-методичне забезпечення навчально-виховного процесу по рівням підготовки “бакалавр–спеціаліст–магістр”

4.1 Система планування та організації навчального процесу відповідно до галузевих стандартів вищої освіти

Навчальний процес планується навчальним відділом університету у відповідності з робочими планами підготовки фахівців за формами навчання. Навчальний процес на кафедрі проводиться згідно з навчальним планом-графіком, розкладом занять та розкладом аудиторних консультацій по курсовим проектам та роботам, ТМНТ, дипломному проектуванню.

Навчальний процес піддається постійному вдосконаленню за результатами аналізу підсумків, а також на основі досліджень методичного характеру, які проводилися, обміну досвідом та ін. Основні заходи по організації та вдосконаленню навчального процесу відбиваються у відповідних методичних вказівках, навчальних посібниках і монографіях.

Організація навчального процесу і дипломного проектування студентів за прискореною формою (по лінії ФПК) ускладнена тим, що плануються вони самими студентами, плани яких кафедрі невідомі. Особливу увагу кафедра поділяє проведенню занять у філіалах (НКЦ) ХНАДУ в містах Кривий Ріг, Нікополь та Сімферополь.

Контроль за реалізацією навчального процесу здійснюється на різних рівнях: навчальний відділ – факультет – кафедра під час кожного семестру. Підсумки навчального процесу підбиваються на вказаних рівнях і розглядаються на засіданнях кафедри.

Всі викладачі проводили облік відвідування занять студентами з організацією відповідних відробок практичних та лабораторних робіт.

Керівництво кафедри здійснювало регулярний контроль за проведенням всіх занять, своєчасністю їх розпочатку, якістю проведення лекцій, практичних занять, лабораторних робіт.

Незначні порушення учбової та трудової дисципліни співробітниками обговорювались на засіданнях кафедри і до порушників застосовувались різні заходи впливу.

Засідання кафедри проводилися в основному згідно з планами на кожен семестр. При обговоренні важливих питань призначалися опоненти (наприклад, при розгляді докторських або кандидатських дисертацій, наукових звітів).

Тематика засідань кафедри відображала питання учбової, методичної, науково-дослідницької та виховної роботи, велика увага приділялася питанням розробки та впровадження в навчальний процес і НДР нових курсів та програм за профілем кафедри. Питання на засіданнях кафедри обговорювалися активно, керівництво кафедри контролювало виконання прийнятих рішень.

На 2011-2012 навчальний рік було заплановано 20960 годин учбової роботи, фактично виконано 20069 години. Учбова робота, запланована кафедрі, виконувалась штатними викладачами. На протязі навчального року були відхилення в кількості студентів по групам, збіг занять зі святковими днями, а також зменшення тривалості семестру у студентів денної форми навчання та скороченням кількості студентів-дипломників, що позначилось на виконанні учбової роботи. Збільшилась кількість студентів 4 курсу, які виконали та захистили кваліфікаційну роботу бакалавра (26 чол. замість 15 чол.). Виконання планової учбової роботи викладачами представлено в табл. 2.1 і 2.2.