Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт (тіло).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
155.65 Кб
Скачать

3.3 Профілактика обслуговування периферійних пристроїв Профілактика монітора

Періодичне чищення і видалення пилу. Не можна застосовувати аерозолі, розчинники та побутові миючі засоби. При виконанні цих робіт шнур живлення повинен бути відключений.

Використання програм зберігачів екранів.

При проведенні заходів всередині монітора слід бути особливо обережним, оскільки в ньому присутні дуже небезпечні рівні напруги (понад 25000В). Навіть якщо монітор був виключений упродовж року, в його деталях можуть залишатися смертельно небезпечні електричні потенціали.

Деталі монітора, дотики до яких слід уникати:

- Високовольтний анод;

- Плата блоку харчування;

- Електронно-променева трубка.

Обслуговування дисководів гнучких дисків

Чистка головок читання / запису для видалення забруднень і оксидної плівки з поверхні голівок з метою забезпечення точної передачі даних між головкою і диском. Для чищення використовується два методи:

а) чищення за допомогою очищаючого дискети:

б) чистку вручну.

Існує два типи чищення – сухий і вологий.

Перший тип чищення використовується рідко, оскільки він може призвести до пошкодження головок, Як очищає розчину можна використовувати ізопропіловий спирт, метанол. Головки рекомендується чистити кожні 40 годин роботи

Профілактика клавіатури

Клавіатура і миша, ніби створені для того, щоб втягувати в себе весь навколишній пил і бруд, тому необхідно періодично чистити клавіатуру пилососом. Можна також перевернути клавіатуру клавішами вниз і продути її потоком стисненого газу. Велика частина бруду, що накопичилася з неї буде вилучена, і ви, якоюсь мірою будете застраховані від неприємностей, пов'язаних з залипанням і поганими контактами в клавішних перемикачах.

Якщо будь-яка клавіша все ж залипне, або контакт з нею стане ненадійним, капніть в його контактний вузол трохи очисника. Найкраще, попередньо знявши ковпачок клавіші, бризнути з балончика безпосередньо на перемикач. Зазвичай для цього не доводиться повністю розбирати клавіатуру. Проблем з поганими контактами і залипанням клавіш не виникне, якщо періодично чистити клавіатуру за допомогою пилососа або балончика зі стисненим газом.

Основні профілактичні заходи:

- Чищення клавіатури пилососом;

- Перевернути клавіатуру клавішами вниз, продути її стисненим газом;

- Якщо в клавіатурі спостерігається залипання клавіш: капнути очищувачем або знявши ковпачок обробити контакт.

Профілактика миші

У більшості випадків для того, щоб почистити миша, досить відвернути фігурну шайбу (кришку), що закриває відсік з кулькою, і витрусити його з гнізда. Протріть його будь-яким очищує складом. Після цього почистіть щіточкою або тампоном, змоченим в очисники, ролики, з якими стикається кулька всередині корпусу миші.

Працювати з мишею необхідно на спеціальному килимку: при цьому вона не буде збирати всю пил з вашого столу. Миша краще всього чистити, не чекаючи, поки вона почне погано працювати.

Основні профілактичні заходи:

- Здійснювати профілактику килимка;

- Промити кульку миші;

- Очистити напрямні від пилу, що накопичився.