Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mk_1.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
179.93 Кб
Скачать

26. У чому суть найпростіших способів оцінки ефективності інформаційної боротьби?

Оцінка ефективності інформаційної боротьби — визначення ступеня від­повідності результатів інформаційної боротьби її меті (цілі).

Метод оцінки ефективності інформаційної боротьби — це суку­пність способів, прийомів визначення кількісних значень показників інформованості протидіючих сторін та розрахунку ступеня інформаційної переваги однієї з них над іншою у відповідності до мети інформаційної боротьби. В основу методу може бути покладене математичне моделювання процесу забезпечення інформацією органів управління протидіючих сторін.

Методика оцінки ефективності інформаційної боротьби включає ряд взаємозв’язаних етапів оцінки ефективності інформаційної боротьби:

• формування інформаційного кадастру органів керування протиборчих сторін;

• оцінку характеристик інформації про обстановку, що поступає в органи керування, Її селекцію і класифікацію;

• порівняльну оцінку величини показника інформованості органів керуван­ня своїми силами і засобами і силами і засобами противника.

27. Розкрийте сутність визначення психологічної війни.

Поняття "психологічна війна[psychological warfare] має два основні визна­чення.

У класичному розумінні — це діяльність спеціальних органів однієї дер­жави, що здійснюють психологічний вплив на цивільне населення і (або) на військовослужбовців іншої держави заради досягнення своїх політичних, а та­кож: чисто воєнних цілей. Офіційно психологічна війна проти іноземних дер­жав ведеться тільки з санкції президента, уряду або ради національної безпе­ки. Проте в країнах із слабкою виконавчою владою та загальним зневажливим ставленням до діючого законодавства вона здійснюється за допомогою засобів масової інформації цими чи іншими політичними угрупованнями або фінансово-промисловими групами (у тому числі транснаціональними).

У повсякденному розумінні психологічна війна — це стихійне, некваліфіковане використання засобів спілкування та механізмів соціально-психологічного впливу одними людьми проти інших людей з метою підкорення їх собі або ство­рення сприятливих умов для свого існування й діяльності.

Термін "психологічна війнаможе характеризувати:

• політичну діяльність окремих осіб, угруповань, партій, рухів;

• виборчі компанії кандидатів на різноманітні виборні посади;

• рекламну діяльність комерційних структур;

• боротьбу індивідів (і малих груп) у суперництві за лідерство у виробничих, наукових та інших колективах;

• політичне, економічне або культурне протистояння конфліктуючих між собою етносів;

• переговорний процес між конкуруючими фірмами або організаціями.

Таким чином, психологічна війна — це сукупність різноманітних форм, методів і засобів впливу на людей з метою зміни в бажаному напрямку їхніх психологічних характеристик (поглядів, думок, ціннісних орієнтацій, настроїв, мотивів, установок, стереотипів поведінки), а також групових норм, масових на­строїв, суспільної свідомості в цілому (рис. 1). У психологічні війні психологічні впливи можуть здійснюватися різними методи:

• власне психологічними засобами;

• воєнними засобами;

• використанням торговельних і фінансових санкцій;

• політичними засобами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]