Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mk_1.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
179.93 Кб
Скачать

12. Що таке інформаційно-психологічний вплив, інформаційно-

 комп’ютерний вплив, радіоелектронна боротьба?

Інформаційно-психологічним називається прямий або опосередкований вплив на системи прийняття управлінських рішень суб'єкта (особистості, суспільства, держави) шляхом змінювання його психічного стану, світоглядних установок, системи знань про навколишній світ і т.ін. Прийоми, що використовуються при цьому, засновуються на тому, що поведінка соціального суб'єкта у повній мірі залежить від інформації, що є з'єднувальною ланкою між ним та навколишнім світом.

До інформаційно-комп'ютерного впливу відноситься здійснення управлінського та деструктивного впливу на автоматизовані інформаційні системи. Засоби, що використовуються при цьому, представляють собою спеціально написані програми та апаратно-програмні комплекси, що безпосередньо мають вказані функції або створюють умови для такого впливу. Такі засоби, як правило, позначаються терміном інформаційна зброя.

Радіоелектронна боротьба, призначена для запобігання розповсюдження інформації в різноманітних середовищах шляхом створення відповідних завад, а також для виведення з ладу автоматизованих інформаційних та комунікаційних систем. Причому відмінність від попереднього виду впливу в тому, що деструктивний вплив на автоматизовані системи здійснюється з використанням фізичних, а не логічних методів.

13. Дайте характеристику поняттю інформаційний тероризм.

Тероризм [terrorism] (франц. terrorisme від terreur, з лат. Terror - страх, жах) - загроза або використання насильства в політичних цілях окремими особами або групами, які можуть діяти як на стороні, так і проти існуючого уряду, коли такі дії, спрямовані на те, щоб уплинути на більше число людей, ніж безпосередні жертви. Об'єктом тероризму є не ті, хто став жертвою, а ті, хто залишився живими. Його мета не убивство, а залякування і деморалізація живих, тобто, жертви - інструмент, убивство - метод.

Під інформаційним тероризмом (кібертероризмом) звичайно розуміють дії окремих особистостей або їхніх груп із дезорганізації роботи автоматизованих інформаційних систем і мереж зв'язку, які створюють небезпеку загибелі людей, спричинення значних майнових збитків або настання інших суспільно небезпечних наслідків, якщо вони здійснюються з метою порушення суспільної безпеки, залякування населення або здійснення впливу на прийняття рішень органами влади, а також загроза здійснення вказаних дій у тих же цілях. До кібертероризму відносять також деструктивні дії по відношенню до інформаційних систем, які створюють умови для здійснення актів тероризму.

Під поняття кібертероризм підпадає також здійснення суспільно-небезпечний з використанням інформаційно-психологічного елементу. Таким чином, при здійсненні актів інформаційного тероризму можуть використовуватися як інформаційно-комп'ютерних та радіоелектронні (для пошкодження та виведення з ладу інформаційних систем та мереж зв'язку), так і інформаційно-психологічних методів впливу.

14. Розкрийте поняття інформаційної війни.

Інформаційна війна припускає використання широкого спектру сил та засобів, що здійснюють взаємопов'язані заходи зі здійснення впливу на противника, причому такий вплив, як правило, є деструктивним по відношенню до його інформаційної сфери та суб'єктивного світу.

Серед основних засобів, що застосовуються в процесі інформаційної війни, можна відзначити інформаційно-психологічні та інформаційно-комп'ютерні впливи, а також радіоелектронну боротьбу. Крім того, обов'язково передбачаються заходи захисту власної інформаційної сфери від подібних впливів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]