Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mk_1.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
179.93 Кб
Скачать

23. Назвіть основні заходи інформаційної боротьби.

Інформаційне забезпечення [information support] в умовах інформацій­ної боротьби представляє комплекс заходів добування інформації про против­ника в умовах протиборства, збирання інформації про свої сили і засоби, обро­блення інформації і обмін нею між органами керування з метою організації і ведення бойових дій. Результативність інформаційного забезпечення залежить від багатьох факторів і умов, які кінець-кінців здійснюють вплив на два основ­них елементи: інформування органу керування і сприйняття одержаної ним ін­формації.

Інформаційний захист [infosecurity] — це сукупність заходів захисту від інформаційної протидії противника, які включають дії з деблокування інформа­ції, необхідної для вирішення завдань управління, і блокування дезінформації, що розповсюджується і упроваджується в систему управління. Інформаційний захист досягається проведенням контрольної розвідки, перевіркою інформації, захистом від вогневого ураження (захоплення) елементів систем інформацій­них, а також радіоелектронним захистом, інформаційний захист підвищує ефе­ктивність інформаційного забезпечення в умовах інформаційної протидії про­тивника.

Радіоелектронний захист [radio electronic protection] — це сукупність заходів забезпечення стійкої роботи засобів управління і розвідки в умовах ведення противником радіоелектронної боротьби, застосування розвідувально-ударних комплексів, самонавідної зброї та усунення взаємного впливу радіоеле­ктронних засобів.

24. Дайте класифікацію основних способів інформаційної боротьби.

Способи інформаційної боротьби визначають порядок і прийоми застосування сил і засобів інформаційної боротьби для захоплення і утримання інформаційної переваги над противником при підготовці і проведенні бойових дій. Способи інформаційної боротьби включають:

• вид і послідовність інформаційних впливів на противника;

• об'єкти впливу;

• склад сил і засобів, що виділяються для ведення інформаційної боротьби, їхнє оперативне шикування (бойовий порядок).

Усі способи інформаційної боротьби можна поділити на три основні кате­горії: силові, інтелектуальні і комбіновані, а також за аналогією із збройною боротьбою виділити дві основні групи способів: наступальні і оборонні (рис. 3).

25. Назвіть основні форми інформаційної боротьби.

До основних форм ведення інформаційної боротьби звичайно відносять насту­пні (рис. 4:

Рис. 4. Основні форми ведення інформаційної боротьби

Інформаційна операція [information operation] (від лат. operatio — дія) — це сукупність узгоджених за метою, завданнями, місцем і часом дій (акцій), ударів, і битв, що проводяться за єдиним замислом і планом для вирішення зав­дань інформаційної боротьби (завоювання і утримання інформаційної переваги над противником або зниження його інформаційної переваги) на театрі воєнних дій, стратегічному або оперативному напрямах.

Інформаційні операції можуть бути наступальними і оборонними.

Наступальна інформаційна операція має за мету завоювання інфор­маційної переваги над противником.

Оборонна інформаційна операція проводиться в умовах великої інфор­маційної переваги противника і має за мету зниження цієї переваги. Мета інформаційної операції досягається вирішенням наступних зав­дань: інформаційним впливом на противника, інформаційним захистом і ефе­ктивним використанням інформаційних ресурсів власного угруповання військ (сил). Інформаційна операція, звичайно, проводиться в межах відповідної за­гальновійськової, самостійної, спільної або спеціальної операції.

Інформаційні дії (акції) [information action] — це сукупність узгоджених за метою, завданнями, місцем і часом заходів, що проводяться силами і засоба­ми, залученими для ведення інформаційної боротьби, протягом певного часу в певному районі (напрямку). Під час інформаційних дій можуть здійснюватися інформаційні удари.

Наступальний інформаційний вплив — це активний, цілеспрямова­ний, узгоджений за завданнями, місцем і часом вплив залучених до ведення інформаційної боротьби сил і засобів протягом певного часу в заданому районі по окремих інформаційних об’єктах системи управління противника або його ін­формаційного ресурсу в цілому. При цьому можуть здійснюватися різноманітні інформаційні удари.

Інформаційна наступальна акція здійснюється в межах інформацій­ного протиборства (наприклад, маніпулювання засобами масової інформації, культури, мистецтва і т. ін.).

Інформаційна блокада — це узгоджене за завданнями, місцем і часом застосування сил і засобів із метою найбільш повного зниження можливостей противника з одержання і використання інформації, необхідної для ефективного ведення операцій (бойових дій).

До оборонних відносяться дії (акції) з інформаційного захисту — узгоджені за завданнями, місцем і часом застосування залучених до ведення інформаційної боротьби сил і засобів з метою забезпечення стійкості функціону­вання системи управління військами (силами) в умовах інформаційного впливу противника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]