Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mk_1.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
179.93 Кб
Скачать

21. Що таке комп’ютерний вірус?

Комп'ютерні віруси [computer viruses] (від лат. virus - отрута)] --- це спеціальні програми, які здатні самочинно розмножуватися, створюючи свої копії, i поширюватися, модифікуючи (заражаючи) інші програми шляхом приєднання до них для наступного одержання управління та відтворення нових копій.

Після запуску заражених програм вірус може виконувати різні небажані дії, що порушують цілісність інформації та (або) режим роботи засобів обчислювальної техніки: псування файлів та каталогів, модифікування програмного забезпечення, спотворення результатів обчислень, засмічування або стирання пам'яті, створення завад при роботі ЕОМ, наприклад, різних аудіо- та відеоефектів.

Для бойових комп'ютерних вірусів принципове значення мають наступні класифікаційні ознаки:

● об'єкт впливу (зараження);

● спосіб зараження об'єкта;

● принцип маскування;

● деструктивні можливості.

За видом об'єкта зараження комп'ютерні віруси поділяються на завантажувальні віруси, файлові віруси, завантажувально-файлові віруси, макровіруси.

За способом зараження комп'ютерні віруси поділяються на резидентні і нерезидентні.

За способом маскування - на поліморфні віруси, віруси-невидимки (стелс-віруси) та комбіновані віруси.

За деструктивними можливостями - на безпечні віруси й віруси, що виконують деструктивні функції.

22. Назвіть фактори, що впливають на зміст інформаційної боротьби.

Політичний фактор відіграє найважливішу роль у формуванні змісту інформаційної боротьби. Саме він припускає:

• її мету та завдання;

• причини виникнення та шляхи запобігання;

• способи і особливості ведення;

• розмах та тривалість;

• забезпечення матеріальними та фінансовими ресурсами.

Економічний фактор здійснює великий вплив на зміст і розвиток інфор­маційної боротьби. Від економіки залежить рівень інформатизації суспільства та держави, а значить, і ефективність ведення інформаційної боротьби у як у мирний так і у воєнний час. Науково-технічний прогрес, що безпосередньо впливає на вдосконалення засобів інформаційної боротьби, викликає глибокі, революційні зміни і в її теорії. Економічний розвиток на базі науково-технічного прогресу створює необхідні передумови для розробки ефективних способів ви­конання завдань інформаційної боротьби.

Духовний фактор здійснює вирішальний вплив на реалізацію положень теорій інформаційної боротьби. Загальна та професійна підготовка обслуговую­чого персоналу інформаційних систем, його морально-політичний та психологі­чний стан, готовність до самовідданого захисту своєї країни мають першорядне значення при виконанні завдань інформаційної боротьби і повинні враховува­тися в її теорії.

Воєнний фактор лежить в основі розвитку інформаційної боротьби. По­ложення воєнної доктрини держави, воєнні концепції протилежної сторони, стан та перспективи розвитку засобів інформаційної боротьби, історичний досвід та нагромаджені знання в даній галузі — саме ця база є головною при розробці фундаментальних положень теорії інформаційної боротьби та визначення на­прямків її розвитку.

Інформаційний фактор нерозривно зв'язаний з інформаційною бороть­бою, оскільки остання ведеться в інформаційному середовищі та залежить від рівня інформатизації сторін. Даних фактор визначає розмах боротьби, поря­док і способи її ведення, вибір напрямку ударів, структуру сил та засобів, мо­жливості їхнього маневру при проведенні впливу на інформаційне середовище противника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]