Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
архітектура / Лекция Память.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать
  1. Основна пам'ять

Основна пам'ять може включати два типи пристроїв: оперативні запам'ятовуючі пристрої (ОЗП) і постійні запам'ятовуючі пристрої (ПЗП). Основну частину основної пам'яті утворює ОЗП, який називають оперативним, тому що він допускає як запис, так і зчитування інформації, причому обидві операції виконуються подібним чином та практично за той же час. У англомовній літературі ОЗП відповідає абревіатура R A M - Random Access Memory, тобто "пам'ять з довільним доступом", що не зовсім коректно, оскільки пам'яттю з довільним доступом є також ПЗП і регістровий файл процесора. Для більшості типів напівпровідникових ОЗП характерна енергозалежність - навіть при короткочасному перериванні живлення інформація, що зберігається в цій пам'яті, втрачається. Тому мікросхема ОЗП повинна бути постійно підключеною до джерела живлення, а ця пам'ять може використовуватися тільки як тимчасова пам'ять.

Другу групу напівпровідникових пристроїв основної пам'яті утворюють мікросхеми ПЗП (ROM — Read-Only Memory). ПЗП забезпечує зчитування інформації, але не допускає її зміни (у ряді випадків інформація в ПЗП може бути змінена, але цей процес суттєво відрізняється від зчитування і вимагає значно більшого часу).

  1. Постійні запам’ятовувальні пристрої

За способом програмування розрізняють такі типи ПЗП: програмовані одноразово та багаторазово. До першої групи належать ПЗП програмовані маскою – ПЗПМ (замовленого фотошаблона) та одноразово програмовані користувачем способом перепалювання плавких перемичок на кристалі (ППЗП, PROM, програмований ПЗП). Друга група поділяється на ВІС з ультрафіолетовим стиранням – репрограмовані ПЗП–УФ (EPROM – Erasable Programmed Read Only Memory) та з електричним стиранням, які ще називають флеш-пам’ять (РПЗП, EEPROM – Electrical Erasable Programmed Read Only Memory, репрограмований ПЗП).

ОЗП можуть бути статичними і динамічними. У статичних ОЗП елементом пам’яті є тригер. За наявності живлення тригер здатний зберігати свій стан як завгодно довго. Інформація під час зчитування не руйнується. У динамічних ОЗП елементи пам’яті ємнісного типу, зчитування інформації супроводжується її руйнуванням, і для зберігання інформації її треба періодично перезаписувати (регенерувати) заново.

1. Статичні озп (sram)

Розрізняють ОЗП з однорозрядною та багаторозрядною організацією. Для ОЗП з однорозрядною організацією інформаційна ємність рівна 2mxn біт. ВІС ОЗП з багаторозрядною організацією 2mxn біт мають n інформаційних двонаправлених входів/виходів – DIOn. Для запису нуля або одиниці, що надходять на входи DIOn потрібно на адресні входи подати адреси, на вхід блоку керування – сигнал дозволу = 0 та сигнал читання/запису= 0. ВиводиDIOn переходять у високоімпедансний (Z-стан) стан по сигналу = 1, який відключає підсилювач вводу/виводу ПВВ (рис.1).

2. Динамічні озп (dram)

У мікросхемах ОЗП динамічного типу елемент пам’яті – це конденсатор p-n переходу МДН-транзистора. Заряджений конденсатор – вважають логічною 1, розряджений – 0. Такі елементи пам’яті не можуть тривалий час зберігати свій стан і тому потребують періодичного відновлення (регенерації) інформації. Час вибірки динамічного ОЗП становить 70-200 нс. Порівняно з ОЗП статичного типу ОЗП динамічного типу характеризується більшою інформаційною ємністю, меншою швидкодією, меншою потужністю споживання, меншою вартістю. Переважно модулі оперативної пам’яті сучасних МПС реалізують на базі ВІС ОЗП динамічного типу.

Соседние файлы в папке архітектура