Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
71.17 Кб
Скачать

3. Налагодження клавіатури

Клавіатури персональних комп'ютерів мають властивість повтору знаків, що дозволяє прискорити процес введення. Вона полягає у тому, що при тривалому утриманні клавіші починається автоматичне введення пов'язаного з нею коду. При цьому параметрами, що настроюються є:

  • інтервал часу після натиснення, по закінченні якого почнеться автоматичний повтор коду;

  • темп повтору (кількість знаків у секунду).

Засоби налагодження клавіатури відносяться до системних і звичайно входять до складу операційної системи. Крім параметрів режиму повтору, регулюванню підлягають також розкладки клавіатури і комбінації клавіш, що застосовуються для переключення розкладок мов.

Настроювання клавіатури виконують у діалоговому вікні Свойства: Клавиатура, яке відкривають з головного меню операційної системи Windows (кнопки “Пуск”) таким чином: Пуск ►Панель управления ► Клавиатура. На вкладці Скорость надані засоби настроювання параметрів функції автоповтору символів (величина затримки перед початком повтору символів і темп повтору), а також засоби управління частотою мерехтіння курсору. На вкладці Оборудование можлива діагностика роботи клавіатури та встановлення нового драйвера.

На вкладці Язык и региональные стандарты подані засоби для установки додаткових розкладок клавіатури й елементи управління (радіокнопки) для вибору клавіатурної комбінації, що переключає розкладку. Тут же можна вибрати розкладку, прийняту за замовчуванням, а також задати відображення індикатора розкладки на панелі індикації. При наявності цього індикатора діалогове вікно настроювання властивостей клавіатури зручніше відчиняти через контекстне меню індикатора. В цьому діалоговому вікні можливе встановлення нових мов на комп'ютер та видалення непотрібних, а також призначається основна мова.

4. Правила введення тексту з клавіатури

При введенні тексту слід дотримуватись таких правил:

  1. Кожне слово у тексті, що вводиться, відокремлюється одним пропуском;

  2. Якщо після слова ставиться знак пунктуації, перед ним пропуск не ставиться, після нього – обов‘язково ставиться один пропуск.

  3. Якщо знак “-„ застосовується як дефіс, він ставиться між словами без пропусків, якщо застосовується як тире, то він відділяється від слів пропусками (по одному з кожного боку).

Наприклад: економіко-математичні методи, Київ – столиця України.

Хід роботи Ця лабораторна робота виконується обов’язково у повному обсязі без розбиття на рівні складності.

  1. Ввімкніть комп’ютер. У діалогове вікно, яке з’явиться, ретельно введіть з клавіатури свій login (область Имя пользователя) та password (область Пароль). Зверніть увагу на необхідність дотримання регістрів та неприпустимість помилок при введенні. Якщо Ви ще не зареєстровані, з’ясуйте у викладача порядок реєстрації.

  2. Дочекайтеся завершення завантаження ОС WINDOWS. Знайдіть на екрані значок з назвою SERVER та двічі натисніть на ньому лівою клавішею миші.

  3. Розгляньте вміст вікна, яке відкриється на екрані. Серед усіх папок у вікні, на кожному робочому місці на сервері доступною є власна папка користувача, її назва збігається з логіном, що був введений. Замалюйте це вікно у конспект та опишіть призначення всіх папок у ньому.

  4. Закрийте вікно, натиснувши значок з хрестиком у правому верхньому куті вікна.

  5. Відпрацюйте послідовність команд Пуск►Программы►Стандартные►Блокнот. З меню Правка виконайте команду Шрифт та встановіть шрифт Times New Roman Cyr, розмір 14, стиль Обычный, ОК. Ще раз зайдіть у меню Правка та встановіть мітку на режимі Переносить по словам. В робочій області текстового редактора введіть Прізвище та ім’я студента та номер групи.

  6. Користуючись можливостями клавіатури, введіть фрагменти тексту (для закінчення кожного абзацу натискайте ENTER), :наведені на окремому аркуші.

  7. Відпрацюйте послідовність команд для збереження набраної інформації в середовищі програми Блокнот: Файл►Сохранить, в якості імені файлу введіть назву “lab1”, місцем зберігання вкажіть ім’я особистої папки на сервері.

  8. Покажіть виконане завдання викладачу та отримайте дозвіл на продовження роботи. Відпрацюйте послідовність команд меню в середовищі програми Блокнот: Файл►Создать.

  9. Натисніть лівою клавішею миші на кнопку ПУСК у лівому нижньому куті екрану. Відпрацюйте послідовність команд Пуск►Завершение работы►Выключить компьютер.

  10. Переконайтесь, що комп‘ютер вимкнено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]