Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
топольняк 2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
465.92 Кб
Скачать

2.2. Порядок складання, розгляду, затвердження кошторису та плану асигнувань по управлінню. Кошторис бюджетних установ має такі складові частини:

  • загальний фонд, який містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією видатків на виконання бюджетною установою основних функцій або розподіл надання кредитів з бюджету за класифікацією кредитування бюджету;

  • спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету на конкретну мету та їх розподіл за повною економічною класифікацією видатків на здійснення відповідних видатків згідно із законодавством, а також на реалізацією пріоритетних заходів пов’язаних з виконанням установою основних функцій, або розподіл надання кредитів з бюджету згідно із законодавством за класифікацією кредитування бюджету.

Форма кошторису затверджується Мінфіном.

Кошторис доходів та видатків головного управління Пенсійного фонду в м. Києві – основний плановий документ, який підтверджує повноваження щодо отримання доходів та здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Оскільки процес затвердження кошторису – це сукупність відносин, що включають розробку кошторису безпосередньо в бюджетній установі, а також відносини між розпорядниками нижчого рівня та вищою установою щодо погодження і наступного затвердження кошторису, тому здійснюється попередня розробка кошторису безпосередньо в Головному управлінні і в мережі підвідомчих йому установ, у процесі якої відбувається чітке планування кошторису доходів і видатків на підставі результатів економічних розрахунків. Цим займаються працівники бухгалтерської служби, використовуючи показники звітності, яка складається за результатами діяльності розпорядників бюджетних коштів. При цьому враховуються потреби установи та норми видатків на її утримання.

Кошториси доходів і видатків складаються перед початком бюджетного періоду на наступний бюджетний період, на який плануються видатки. Основою для складання кошторису є доведені Пенсійним фондом України граничні обсяги видатків загального фонду проекту відповідного бюджету на наступний рік

Складання і затвердження кошторису, починається із розробки проекту кошторису доходів і видатків самим Головним управлінням в м. Києві і його мережею. Цей документ містить приблизні показники, оскільки остаточні будуть визначені після погодження проекту кошторису із Пенсійним фондом України .

Проект необхідних коштів на наступний рік подається на 1 липня поточного року до вищестоящої установи ( ГУ ПФУ в м.Києві ).

Проект кошторису Святошинського району управління Пенсійного фонду України в м.Києві складається на базі звіту про виконання загального фонду кошторису установи за фактичними видатками за попередній рік по кодах КЕКВ.

На прикладі Святошинського району:

  1. Код 1110 – заробітна плата, потреба в коштах необхідно приблизно 1,5 млн. грн. На суму збільшення фонду надається обгрунтування ( зростання проценту виплат за вислугу років, збільшення виплати при підвищенні рангу, зріст кількості виплат по 212 постанові КМУ, тощо );

  2. Код 1120 – нарахування на заробітну плату дорівнює 1,2 млн. грн. помножене на 36,2 % та дорівнює приблизно 543 тис. грн з урахуванням можливих лікарняних;

  3. Код 1130 – придбання предметів ( 1130-1139 ) і матеріалів, постачання і оплата послуг та інші видатки. Було 233,25 тис. грн., закладено на наступний рік 250 тис. грн. ( Обгрунтування: на збільшенні фінансування по кодах виплати: 1136 –зростання орендної плати, 1137 – зростання плати за ремонт та обслуговування обладнання, 1131 – зростання цін на предмети та матеріали, 1138 – зростання послуг на зв’язок, 1139 – інші послуги;

  4. Код 1140 – видатки на відрядження були в сумі 2,72 тис. грн., проектуємо 3 тис. грн. ( Обгрунтування: подорожчання проїзду );

  5. Код 1160 – оплата комунікаційних послуг та енергоносіїв. Було 55,7 тис. грн. Закладали 70 тис. грн. ( Обгрунтування: подорожчання послуг пов’язаних з даним кодом та цін на електроенергію ). По коду 1160 можливий перерозподіл коштів на протязі звітного року по кодах 1161, 1163, 1165;

  6. Код 2000 – капітальні видатки , включає в себе код 2110 – придбання обладнання і предметів довгострокового користування, було 11,5 тис. грн. закладаємо 25 тис. ( Обгрунтування: необхідність придбання комп’ютерної техніки );

  7. Код 1000 включає в себе коди КЕВК 1110, 1120, 1130, 1140, 1160 та дорівнює: 1,5 млн. грн. + 543 тис. грн. + 250 тис. грн. + 3 тис. грн. + 70 тис. грн.. Загальна сума - 866001,5 грн.

Потреба в коштах всього дорівнює сумі коштів по кодах КЕВК 1000 та 2000, тобто 866001,5 + 25 тис. і дорівнює 891001,5 грн.

Проект кошторису складено на базі звіту про виконання загального фонду кошторису Святошинського району за 2005 рік. Додаток 2.

Після перевірки Головним управлінням проектів кошторисів районних управлінь м. Києва останнім складається проект зведеного кошторису , який в установлений термін подається Пенсійному фонду України.

На основі проектів зведених кошторисів Пенсійний фонд України формує бюджетний запит , який подається Міністерству фінансів для включення до проекту Державного бюджету на відповідний рік.

Після затвердження Державного бюджету проекти зведених кошторисів приводяться у відповідність з його показниками .

Зведений кошторис по Головному управлінню включає кошторис по апаратоуправлінню і 10 районних управлінь Пенсійного фонду, що знаходяться у м. Києві.

У тижневий термін після опублікування Закону про бюджет на наступний рік Міністерство фінансів України доводить до Пенсійного фонду України лімітні довідки про бюджетні асигнування. Останній показники лімітних довідок своїм наказом доводить до Головний управлінь пенсійного фонду другого рівня. Головне управління пенсійного фонду в м.Києві доводить лімітні довідки до підвідомчих установ , а саме до Подільського, Печерського, Дарницького і т.д. управлінь пенсійного фонду. Показники лімітної довідки служать основним документом для уточнення апаратом та мережею Головного управління ПФУ в м. Києві проектів кошторисів і складання планів асигнувань загального фонду бюджету, планів спеціального фонду.

Апарат Головного управління і вся його мережа на підставі отриманих лімітних довідок , в якій встановлено бюджетні асигнування, уточнює проект кошторису. При цьому, дані про видатки, наведені бюджетними установами в проектах кошторисів і планах асигнувань, повинні відповідати встановленим для них лімітам бюджетних асигнувань. Лімітна довідка бюджетних установ є своєрідним лімітом видатків, які вони можуть здійснювати протягом бюджетного періоду для виконання основних функцій і в межах яких вони мають право брати на себе зобов’язання.

Крім проекту кошторису Головним управлінням і його мережею складається план асигнувань загального фонду бюджету та спеціального фонду за кожною виконуваною нею функцією, а саме по оплаті праці працівників, нарахувань на заробітну плату , оплату комунальних послуг та енергоносіїв, інші видатки.

План асигнувань затверджується одночасно з кошторисом за даними фінансової звітності за попередній бюджетний період.

Головне управління та його мережа проводить витрати у відповідність з бюджетними асигнуваннями та іншими показниками, що доведені лімітними довідками. Для цього чисельність працівників установи, що пропонується до затвердження за штатним розписом, приведена у відповідність з визначеним фондом оплати праці, а інші витрати – у відповідності з іншими встановленими асигнуваннями таким чином, щоб забезпечити виконання покладених на установу функцій.

До кошторису установи додається штатний розпис. Форма штатного розпису установи затверджена Мінфіном України (наказ від 28.01.02 р. за №57).

Робота щодо доведення обсягів бюджетних асигнувань проходить наступним чином.

Після прийняття бюджету на відповідний рік Міністерство фінансів направляє до Державного казначейства розпис асигнувань Державного бюджету, помісячний розпис асигнувань Загального фонду Державного бюджету, помісячний розпис надання кредитів із загального фонду Державного бюджету ,річний і місячний розпис витрат спеціального фонду Державного бюджету з розділом за видами надходжень.

Державне казначейство реєструє ці дані і відображає в бухгалтерському обліку

Витяги з цих розписів направляються до обласних Державних казначейств і головних розпорядників бюджетних коштів. Останні здійснюють розподіл зведених показників в розрізі розпорядників коштів нижчого рівня за територіями і т.д.

Державні казначейства другого рівня проводять аналогічну роботу з розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня.

Доведення обсягів бюджетних асигнувань покажемо в схемі (див. рис.2.2).

Зарахування коштів на рахунки розпорядників проходить в наступному порядку, який указано на рис. 2.3.

Зведені особові рахунки – це рахунки, які відкриваються у Державному казначействі головним розпорядникам бюджетних коштів, для зарахування виділених асигнувань Державного бюджету і подальшого перерахування на особові та реєстраційні рахунки.

Особові рахунки – це рахунки, що відкриваються головним розпорядникам та розпорядникам 2-го ступеню для зарахування коштів, що підлягають подальшому розподілу та перерахуванню конкретному розпоряднику коштів.

Рис 2.2. Схема доведення обсягів бюджетних асигнувань

Рис.2.3.Порядок виділення асигнувань Головному управлінню ПФУ по м. Києву

Реєстраційні рахунки відкриваються органами казначейства для здійснення операцій за асигнуваннями, передбачених на виконання відповідних програм у бюджетах. Виділяють:

  1. реєстраційні рахунки, які відкриваються розпорядником коштів бюджетів для обліку операцій за коштами загального фонду кошторисів;

  2. спеціальні реєстраційні рахунки для обліку операцій з виконання спеціального фонду кошторисів.

Реєстраційні та спеціально реєстраційні рахунки обслуговуються на підставі договорів, які заключні з Головним управлінням ПФУ в м. Києві, його підвідомчими установами з органами державного казначейства.

Рахунки відкриваються на один бюджетний рік .

Залишки коштів на реєстраційних рахунках перераховуються на рахунки відповідних бюджетів в кінці року , тобто обнулюються.

Залишки коштів на спеціально реєстраційних рахунках відкриваються у наступному бюджетному році із перенесенням не витрачених у попередньому році залишків коштів.

На спеціально реєстраційні рахунки зараховуються надходження, як виділені асигнування по інших коштах спеціального фонду (які мають цільове призначення) і доходи власних надходжень.

Власні надходження – це кошти отримані від комерційної діяльності. За умови недостатності асигнувань бюджетні установи формують кошти спеціального фонду за рахунок власних надходжень.

Власні надходження поділяються на 2 групи:

  • Плата за послуги, що надаються бюджетним установами (плата за послуги, надання яких пов’язано з виконанням функціональних обов’язків, надходження від господарської діяльності – оренда, надходження від реалізації майна)

  • Інші джерела власних надходжень(гранти, дарунки).

Інші кошти спеціального фонду це кошти, що мають цільове призначення і відносяться до доходів та видатків спеціального фонду відповідно до Закону України „Про Державний бюджет”.

Головному управлінню ПФУ в м. Києві в ДКУ відкритий спеціально реєстраційний рахунок, куди в 2005 і 2006 роках зараховані надходження, як виділені асигнування по інших коштах спеціального фонду (які мають цільове призначення) . Ці кошти в звіті про використання коштів, отриманих за іншими джерелами надходжень бюджетних установ зареєстрований як благодійні внески, гранти та дарунки. Використання цих коштів передбачено на капітальні вкладення – будівництво житла.

2.3. Аналіз основних напрямків витрачання бюджетних коштів апаратом Головного управління ПФУ по м. Києву

При складанні кошторису головний бухгалтер на основі показників фінансової звітності подає у письмовому вигляді дані про фактично використані кошти в минулому періоді за статтями видатків, про обсяг отриманих доходів, штатний розпис за минулий бюджетний період і на основі отриманих даних розраховує план доходів і видатків, виходячи з конкретних сум за минулий період і економічних умов в країні в певному звітному періоді.

Видатки  - це витрати, які здійснює Головне управління для свого утримання та виконання своїх функцій. В т. ч. видатки за несплаченими рахунками кредиторів, за нарахованою і не виплаченою заробітною платою і стипендіями тощо, одним словом - кредиторська заборгованість.

Розглянемо виконання зведеного загального фонду кошторису Головного управління ПФУ в м. Києві.

Таблиця 2.2.

Виконання зведеного загального фонду кошторису Головного управління ПФУ в м. Києві в 2005 – 2006 роках

показники

КЕКВ

2005 рік

2006 рік

затверджено кошторисом на рік

надійшло за рік

касові видатки

фактичні видатки

затверджено кошторисом на рік

надійшло за рік

касові видатки

фактичні видатки

видатки всього

х

12035240

7620043

7620043

6982872

9480200

9468950

9468950

9704921

поточні видатки

1000

6845440

6839710

6839710

6762371

9470600

9459351

9459351

9402992

капітальні видатки

2000

5189800

780333

780333

220501

9600

9599

9599

301929

Заповнення табличного матеріалу проведено на основі додатків Г і Г1.

Для аналізу видатків використані три їх види : кошторисні, касові та фактичні.

Касовими видатками вважають всі суми, отримані Головним управлінням з реєстраційних рахунків у відповідних органах Державного казначейства для їх викорис­тання (витрачання) згідно з кошторисом. При цьому касовими ви­датками вважають як кошти, отримані готівкою в касу управління, так і суми, перераховані шляхом безготівкової оплати рахунків.

Касові видатки — це не видача гро­шей з каси установи, а касове виконання бюджету. Підставою для здійснення касових видатків є платіжні доручення, виписані установами і оплачені ДКУ іншим юридичним особам за виконані роботи, надані послуги, отримані матеріали, та інше. Прикладом касових видатків може бути отримання готівки в касу на видачу зарплати, перерахування коштів за матеріали, продукти харчування, обладнання, у фонди на соці­альні заходи тощо.

Під фактичними витратами маються на увазі нараховані видатки Головного управління, оформлені відповідними документами, включаючи видатки по неоплачених рахунках кредиторів і нарахованій зарплаті і стипендії. Підставою для здійснення фактичних витрат є документи, що підтверджують цільовий напрямок коштів (рахунки, накладні, товарно-транспортні накладні, розрахункові відомості нарахованої зарплати, трудові угоди, договори на виконання робіт, акти виконаних робіт, тендерна документація, договори про закупівлю тощо). Прикладом фактичних видатків мо­жуть бути операції нарахування заробітної плати працівникам, спи­сання витрачених медикаментів та продуктів харчування, погашення дебіторської заборгованості по капітальному будівництву тощо.

Такий розподіл видатків в обліку визначається необхідністю контролю з боку держави за використанням коштів.

Облік касових видатків забезпечує інформацію про касове виконання кошторису та залишки невикористаних асигнувань на кожну конкретну дату.

Облік фактичних видатків дає можливість контролювати хід фак­тичного виконання кошторису видатків установи в цілому та дотри­мання встановлених норм за окремими статтями і структурними підрозділами.

Облік фактичних видатків, як і касових, ведеться за кодами економічної класифікації видатків бюджету.

Касові та фактичні видатки по Головному управлінню не збіга­ються у часі, оскільки в їх основу покладено різні принципи запису бухгалтерських операцій:

  • для касових видатків - це касовий ме­тод, при якому запис доходів і видатків здійснюється в момент от­римання коштів, незалежно від періоду, до якого вони належать;

  • для фактичних видатків — це метод нарахувань, за яким запис опе­рацій здійснюється в момент їх визначення (нарахування), а не в момент фактичного витрачання (виплати) коштів.

Дані таблиці свідчать про збільшення касових видатків Головним управлінням і його мережею проти 2005 року на 24%, хоча по кошторисним призначенням ситуація зворотна: 9,5 млн. гривень в 2006 році проти 12,0 млн. грн. в 2005 році.

Причиною цього послужило планування на 2005 рік капітальних витрат в обсязі 780333 тис. гривень проти 9599 тис. гривень у 2006 році. При цьому в не використаний залишок кошторисних призначень в 2005 році склав 4409467 гривень, а в 2006 році, фактичні видатки перевищують кошторис на 292330 гривень . Причиною цього послужило часткове погашення дебіторської заборгованості по капітальному будівництву, що склалась на 1.01.2006 року.

Капітальні видатки по зведеному кошторису Головного управління ПФУ в м. Києві передбачали в 2005 році витрати на придбання житла в розмірі 151,0 тис. грн. і 69,0 тис. грн. – на придбання основних засобів – обладнання.

Капітальні видатки в 2006 році розподілені таким чином :

  1. на придбання житла в розмірі 295,0 тис грн;

  2. на придбання основних засобів – обладнання 9,5 тис грн.

В структурі поточних витрат зведеного кошторису загального фонду Державного бюджету по Головному управлінню Пенсійного фонду в 2005 році займає (Додаток Г):

  • 67,2% оплата праці працівників бюджетних установ і нарахування на заробітну плату;

  • 30,4 % - придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг.

Відповідно ці витрати в загальному обсязі витрат 2006 року займають 73,4% і 23,8% (Додаток Г1).

Структуру поточних витрат згідно кошторисних призначень в тисячах гривень в 2005 - 2006 році характеризує наступна діаграма:

Рис.2.1. Структура поточних витрат в 2005 - 2006 році по Головному управлінню Пенсійного фонду в м. Києві

Потреба в коштах на заробітну плату визначається згідно штатного розпису бюджетної установи, затвердженого Правлінням Пенсійного фонду України для Головного управління Пенсійного фонду по м. Києву і начальником Головного управління для установ, які відносяться до його мережі. При цьому також розраховується необхідність збільшення видатків в зв’язку з підвищенням розмірів мінімальної заробітної плати на наступний фінансовий рік. І збільшення кількості працюючих.

Так тільки по апарату Головного управління чисельність персоналу з 235 чоловік в 2005 році зросла до 242 чоловіка в 2006 році.(Додаток Д і Д1)

У видатках по КЕКВ 1110 "Оплата праці працівників бюджетних установ", крім посадових окладів працівників державним службовцям передбачено надбавку за вислугу років (постанова КМУ від 31 січня 2001 р. N 268) , виплати за ранг, виплати премій, виплати грошової винагороди, оплата за дні учбової відпустки, оплата за дні відпустки, матеріальна допомога на оздоровлення.

Проведемо аналіз динаміки видатків по апарату Головного управління по КЕКВ 1110 за 2005-2006 рр.

Таблиця 2.2

Динаміка видатків по апарату Головного управління по КЕКВ 1110 (Оплата праці працівників бюджетних установ ) за 2005-2006 рр.

В тис.грн.

показники

Код

2005 рік

2006 рік

чисельність

сума

чисельність

сума

Фонд з/п по посадових окладах

010

235

648668

242

1574702

виплата за ранг

020

223

154431

234

159722

виплата за вислугу років

030

126

84933

171

200347

% виплати за вислугу

040

11%

11,5%

надбавка по Пост КМУ№2288

050

216

346778

232

900836

% надбавки

060

43%

46,56

премії

090

235

1089838

242

1153861

виплати грошової винагороди

091

15

21666

-

-

Продовження таблиці 2.2.

матеріальна допомога на оздоровлення

120

193

203748

233

206968

виплати по тимчасовій непрацездатності

210

149

59490

всього фонд оплати по КЕКВ 1110

220

271

3330911

392

5139016

середньомісячна заробітна плата на 1 працівника

230

1024

1092,48

Дані таблиці 2.2 складені на основі додатків Д –Д1.

Ця категорія включає оплату праці всіх працівників апаратоуправління Головного управління (організацій) включаючи державних службовців, службовців, обслуговуючий персонал та нештатний персонал згідно з встановленими посадовими окладами. Величина оплати праці відображається без нарахувань на фонд оплати праці, які обліковуються за кодом 1120. До цієї категорії також входить встановлена чинним законодавством одноразова грошова допомога в зв’язку з виходом на пенсію.

Ця категорія включає в себе:

  • код 1111 – заробітну плату за встановленими окладами, оплату праці по трудових угодах; надбавку за вислугу років; доплату за ранг, надбавки та доплати обов’язкового характеру (позаурочних годин, за науковий ступінь, за використання в роботі знання іноземних мов тощо); надбавки, що носять стимулюючий характер; премії (всі види преміальних виплат); щомісячну довічну плату науковцям; матеріальну допомогу, в тому числі на випадок хвороби, оздоровлення та в інших випадках за рішенням адміністрації установи відповідно до чинного законодавства;

  • код 1113 – виплати по тимчасовій непрацездатності – включає оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації (у зв’язку з прийняттям Постанови Кабінету Міністрів України від 06.05.01р. № 439 відповідно до статті 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування»).

Таблиця 2.2 свідчить, що фонд заробітної плати по апарату Головного управління по посадових окладах зріс за 2006 рік у 2,4 рази, виплата за вислугу років в 2,3 рази. Збільшилась кількість службовців які в 2006 році отримали матеріальну допомогу на оздоровлення. Проте , середньомісячна заробітна плата на одного працівника залишилась майже на рівні 2005 року.

Друга, найбільш суттєва стаття витрат – придбання предметів і матеріалів , утримання бюджетних установ- КЕКВ 1130 829, тис грн.

До цієї категорії відноситься придбання всіх предметів і матеріалів, оплата послуг, за виключенням капітальних активів.

Ця категорія по апаратоуправлінню включає закупівлю матеріалів, канцелярського обладнання, предметів для поточних господарських потреб та потреб, безпосередньо пов’язаних з профілем діяльності Пенсійного фонду ,

Складові цих видатків:

  • код 1131 – 244,2 тис.грн. , з яких 38,5% використано на закупівлю канцелярських товарів, 55,3% - на обладнання та інвентар,, решта – на виготовлення і придбання бухгалтерських, статистичних бланків, відомостей, а також класних журналів, свідоцтв, посвідчень і підписку періодичних видань.

  • код 1135 – 229,4 тис грн. – видатки на утримання 4-х одиниць транспортних засобів .затверджено кошторисом на 23006 рік 240,6 тис грн. різниця між касовими і фактичними видатками виникла за рахунок кредиторської заборгованості по розрахунках за пальне.

  • код 1136 – 57,5 тис. грн. плата за використання 2073 квадратних метрів площі приміщень .

  • код 1137 – 62,0 тис. грн. видатки поточний ремонт обладнання і його технічне обслуговування.

  • код 1138 – послуги зв’язку. Затверджено кошторисом 63,5 тис.грн, фактичні 57,1тис грн. різниця між касовими і фактичними видатками -6,1 за рахунок дебіторської заборгованості за послуги стільникового зв’язку .

  • код 1139 179,7 тис грн. – оплата інших послуг та інші видатки, з яких 54% складають видатки сплачені службі охорони за обслуговування систем сигналізації, 10% - видатки медіа засобам за послуги по наданню інформаційно - роз’яснювальної роботи.

Розглянемо структуру видатків на утримання апарату, придбання предметів постачання і матеріалів Головного управління ПФУ по м. Києву за 2005-2006 роки в наступній діаграмі:

Рис.2.2 . Структура видатків на утримання апарату Головного управління ПФУ по м. Києву за 2005-2006 роки

Цифровий матеріал для діаграми взятий з додатків Ж –Ж1.

Додатки Ж –Ж1 свідчать, що загальна сума витрат на утримання апарату в 2006 році на 106 тис. грн. менше ніж у 2005 році.. Проте витрати на канцелярські та господарські видатки, обладнання та інвентар, оплата транспортних засобів і їх утримання В 2006 році значно вищі. Це пояснюється зростанням цін на ці товари та послуги.

Крім складання кошторису і розгляду його виконання по апаратоуравлінню та мережі в управлінні здійснюється планування і звітування про виконання кошторису по напрямкам :

  1. основна діяльність (Додаток З);

  2. бланки (ДодатокЗ1);

  3. програмно-технічне забезпечення (Додаток З2);

  4. виготовлення бланків (Додаток З3)

У процесі виконання кошторису в Головного управління ПФУ в м. Києві та його мережі виникають бюджетні зобов’язання.

Бюджетні зобов’язання – це будь-яке здійснене розміщення замовлення , укладення договору, придбання товару , послуги.

Зобов’язання розпорядників поділяються на:

  • зобов’язання, тобто договори , угоди, контракти, тощо , прийняті розпорядниками в межах бюджетних асигнувань, передбаченим їм у відповідному бюджеті.

  • фінансові зобов’язання – рахунки , платіжні вимоги, акти виконаних робіт, тобто документи, які отримує розпорядник на виконання зареєстрованих зобов’язань.

Для здійснення видатків обов’язковою вимогою Державного казначейства є здійснення обліку зобов’язань розпорядників коштів бюджету в межах бюджетних асигнувань

Головне управління та його підвідомчі установи складають Реєстр зобов’язань та реєстр фінансових зобов’язань. До зазначених реєстрів в обов’язковому порядку додаються первинні документи, які повертаються розпорядникам з відміткою „взято на облік” і повторно подаються в момент проплати фінансового зобов’язання для підтвердження виконання цього зобов’язання.

Органи казначейства реєструють зобов’язання та фінансові зобов’язання розпорядників коштів Державного бюджету. При реєстрації зменшуються бюджетні асигнування розпорядників на суму взяття зобов’язань за відповідними кодом економічної класифікації видатків. При проведені витрат на суму касових видатків зменшується відповідна сума зареєстрованих фінансових зобов’язань.

Розділ 3. Проблеми та шляхи вдосконалення кошторисного фінансування бюджетних установ