Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бондарук.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
65.25 Кб
Скачать

Національна академія статистики, обліку та аудиту

Курсова робота

на тему:

«Ризики банківської діяльності та шляхи мінімізації їх»

Виконала: студентка БС 09.06./1

Гнатюк Ольга Василівна

Перевірила : Бондарук Т.Г.

Київ 2014

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………..3

1. Теоретичні основи банківських ризиків…………………………………. 4

1.1 Сутність банківських ризиків……………………………………………4

1.2 Види банківських ризиків ……………………………………………….7

1.3 Принципи та загальні засади управління ризиками ……………………11

2. Вплив зовнішніх ризиків на банківську діяльність……………………. ..16

2.1 Ризик країни: методи управління, оцінки та мінімізації………………. 16

2.2 Поняття, методи управління та шляхи мінімізації валютного ризику… 19

3. Суть фінансової стратегії Національного банку України на 2015 рік як запорука управління банківськими ризиками……………………………….25

Висновок………………………………………………………………………27

Список використаної літератури ……………………………………………28

Вступ

Протягом довгих років існування банківських структур залишається незмінним їхнє головне призначення, що полягає в посередництві при переміщенні грошових коштів від кредиторів до позичальників і від покупців до продавців. У процесі здійснення діяльності банки стикаються з безліччю питань управління, головним з яких є підтримка постійного балансу між потребами в ресурсах і можливостями їх придбання в умовах, які забезпечують фінансову стабільність банку і задоволення інтересів партнерів, а також достатність ресурсів.

Таким чином, даний аспект не може не зачіпати такої сторони питання, як наявність банківського ризику, що виникає при максимізації прибутку і зведення до мінімуму втрат в результаті проведення ризикових операцій. Актуальність теми полягає в тому, що ризику піддаються практично всі операції, що здійснюються банком: розрахунково-касові, кредитні, депозитні, валютні, інвестиційні. Тому проблеми дослідження банківських ризиків приділяється значна увага навіть у відносно стабільних умовах господарювання розвинених країн. Про це свідчить часте вивчення порушених питань, у вітчизняній і зарубіжній літературі.

Питанням обраної теми присвячено безліч робіт. В основному матеріал, викладений у навчальній літературі, носить загальний характер, а в численних монографіях з даної тематики розглянуті більш вузькі питання банківських ризиків.

Метою дослідження є вивчення теми " Ризики банківської діяльності та шляхи мінімізації їх" з точки зору новітніх вітчизняних і зарубіжних досліджень з подібною проблематики.

1. Теоретичні основи банківських ризиків

1.1 Сутність банківських ризиків

Банківські ризики як об'єкт дослідження відомий не тільки сучасному суспільству. Їх значення у регулюванні банківської діяльності дослідники відзначали ще в XVIII і XIX ст..У сучасному суспільстві в умовах загострення конкурентної боротьби увагу до банківських ризиків збільшується. Банки все частіше займають агресивну позицію по відношенню один до одного, проводять все більш ризиковані операції, і угоди.

Ідеї ​​попередження та зниження ризиків стають все більш затребуваними як банківської наукою, так і практикою. Без поняття "регулювання ризику" не обходиться жодна публікація, що відноситься до управління банківської діяльності. Банківська діяльність відноситься до категорії економічної діяльності, де, безумовно, є присутнім ризик у взаєминах між суб'єктами. Разом з тим це аніскільки не означає, що ризик притаманний виключно банківської діяльності. Несприятливі події можуть виникнути при здійсненні самих різних економічних операцій. Ці несприятливі події, однак, не є обов'язковим атрибутом самих економічних відносин, в тому числі банківської справи. Банківський ризик - це не іманентно властиве банку властивість, не стільки неминучість негативного перебігу подій, скільки діяльність, яка може привести до досягнення негативного результату.

При всій важливості банківських ризиків тлумачення їх сутності до цих пір виявляється дискусійним. У цілому ряді випадків їх сутність підміняється причиною їх виникнення, тобто все зводиться до різного роду обставинами, чинникам, які призводять до втрат. Отже, кредитний ризик - це ризик схильності втрат, якщо контрагент по угоді не виконує своїх зобов'язань в належний термін. Досить часто сутність ризику зводиться до невизначеності, яка проявляється в тій чи іншій операції.

Характеристика ризику як ризику контрагента - інше досить поширену думку про його сутність. До цієї думки схиляється і Базельський комітет з банківського регулювання і нагляду. При характеристиці достатності капіталу кредитний ризик розглядається ним як "ризик невиконання зобов'язань контрагентом", як "ризик контрагента"

З чисто термінологічної точки зору "ризик" - від італ. Risico - загроза; ризикувати; буквально - об'їжджати скеля, скелю. У фінансово-кредитному словнику банківський ризик трактується як "небезпека втрат, що випливають із специфіки банківських операцій, здійснюваних кредитними установами".Професор А.А. Хандруєв говорить про ризик як небезпеки або можливості втрат при настанні небажаних подій. На думку В. Кузнєцова, ризик характеризує невизначеність фінансових результатів у майбутньому, обумовлену невизначеністю самого майбутнього.

Можна сказати, що банківський ризик - це перш за все особливий вид діяльності. Ризик - це не сама невизначеність, а функціонування економічних суб'єктів в умовах невизначеності.

Банківські ризики є більшою мірою соціально відповідальними процесами. В умовах, коли банки ризикують не тільки власними, але, головним чином, позиковими ресурсами, наслідки стають більш гострими. У випадку невдачі втрачає не тільки банк, але і його клієнти - фізичні та юридичні особи, які розмістили в ньому свої грошові кошти. Банківські кризи виявляються при цьому більш болючими, ніж кризи виробництва, оскільки тягнуть за собою численні фінансові втрати учасників, пов'язаних один з одним ланцюжком грошово-кредитних зобов'язань.

Таке розуміння банківського ризику кілька зміщує акценти. Можна, звичайно, "боротися" і з негативними результатами, отриманими від банківської діяльності, домагатися пом'якшення наслідків від невмілого управління банківським капіталом. Але можна діяти і в іншому напрямку: так побудувати банківську діяльність, щоб запобігти негативний результат, забезпечити ефективне функціонування пропонованих продуктів, передбачаючи небажані наслідки у процесі регулювання. Центр управління банківським ризиком переміщується, таким чином, в початкову стадію взаємовідносин з клієнтами. Перш ніж, наприклад, видавати кредит, банку важливо визначити, якою мірою це узгоджується з його кредитною політикою, з підсумками оцінки ризику (на підставі інформації, одержуваної від клієнта у формі анкети, пакета документів, необхідних для вирішення питання про кредитування, відомостей, що є в банку, одержуваних з боку - від інших кредитних установ, спеціальних агентів і служб, з друку). Важливу роль тут покликаний зіграти аналіз кредитоспроможності клієнта на базі фінансових коефіцієнтів, грошового потоку та ділового ризику.

Впевненість банку в успіху базується при цьому не тільки на наявності у суб'єкта відповідних матеріальних, грошових, професійних та інтелектуальних передумов. Ризик виправданим виявляється тоді, коли діяльність банку, який має відповідні передумовами, приносить високі результати, що перевищують витрати на їх досягнення. Ризик - це діяльність, розрахована на успіх, за наявності невизначеності, що вимагає від економічного суб'єкта вміння і знання як долати негативні події.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]