Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бондарук.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
65.25 Кб
Скачать

1.2 Види банківських ризиків

В умовах широти сфери банківської діяльності та різноманіття банківських продуктів і послуг, важливо здійснити їх класифікацію. Залежно від певних критеріїв її можна представити наступним чином (табл.1).

Таблиця 1. Класифікація банківських ризиків

Критерії класифікації

Види банківських ризиків

Рівень ризику

Ризики на макрорівні відносин

Ризики на мікрорівні відносин

Характер банківського продукту, послуги операцій

Ризик за позабалансовими операціями

Кредитний ризик

Розрахунковий ризик

Валютний ризик

Операційний ризик та ін

Ступінь забезпечення сталого розвитку банку

Ризик незбалансованої ліквідності

Процентний ризик

Ризик втрати прибутковості

Ризик втрати конкурентоспроможності

Ризик капітальної бази

Ризик-менеджмент

Фактори, що утворюють ризик

Зовнішні ризики (політичні, економічні, демографічні, соціальні, географічні, інші)

Внутрішні ризики (в основній та допоміжної діяльності, пов'язані з активами або пасивами банку, з якістю управління та реалізацією фінансових

послуг)

Сфера і масштаб дії ризику

Ризик, що виходить від країни

Ризик, пов'язаний з діяльністю певного типу банку.

Ризик, пов'язаний з діяльністю центрів фінансової відповідальності

Ризик, що виходить від банківських операцій, в тому числі:

від групи операцій певного виду (сукупний ризик);

від окремих операцій з певним клієнтом (індивідуальний ризик)

Час виникнення

Ретроспективні ризики

Поточні ризики

Перспективні ризики

Ступінь залежності ризику від банку

Ризик, залежний від діяльності банку

Ризик, не залежний від діяльності банку

Вид банку

Ризик спеціалізованого банку

Ризик галузевого банку

Розмір ризику

Низькі ризики

Помірні ризики

Повні ризики

Склад клієнтської бази

Ризик, що виходить від великих, середніх і дрібних клієнтів

Ризик, що виходить від галузевої структури клієнтів

Характер обліку операцій

Ризик за балансовими операціями

Ризик по позабалансових операцій

Ризики, що охоплюють економіку окремо взятого банку (на мікрорівні відносин банк - клієнт), пов'язані з його конкретною діяльністю, умінням ефективно управляти проходять через нього грошовими потоками.

Не менш проявляють себе ризики, пов'язані з діяльністю банків щодо створення продуктів і послуг, виконанням операцій. Займаючись кредитними, розрахунковими, депозитними, валютними і іншими операціями, банк буде нести ризики, пов'язані з кожним конкретним видом діяльності. Мінімізуючи дані ризики, банки, з одного боку, розширюють перелік своїх продуктів і послуг, диверсифікують діяльність, з іншого - підвищують якість своїх операцій. Для російських комерційних банків кожне з цих напрямків діяльності має велике значення, оскільки далеко не всі операції, виконувані в зарубіжній практиці, повсюдно доступні в Росії. Відомо, наприклад, що не всі різновиди банківськихкредитів, платіжних засобів, фінансових інструментів використовуються вітчизняними банками для розвитку діяльності в інтересах своїх клієнтів.

Істотне значення для підвищення ефективності діяльності банку має класифікація ризиків залежно від ступеня забезпечення його сталого розвитку. Від того, як банки управляють своєю ліквідністю, формуванням капітальної бази, узгодять процентну політику по активних і пасивних операціях, вміють організувати свою роботу та забезпечити високуконкурентоспроможністьна ринку банківських продуктів і послуг, залежить збалансоване, стабільне і стійке функціонування кредитної установи в економіці країни. На жаль, рівень управління основними параметрами банківської діяльності не настільки високий, як це потрібно для економіки. Тому, за визнанням банківського співтовариства, російськікомерційні банкив своїй більшості не є конкурентоспроможними, і потрібні значні зусилля по здійсненню управління ризиками за цими основоположним напрямками діяльності (докладніше дана проблема розглядається в третій частині цього дослідження.

З позиції цілей управління ризиками в банківській діяльності важливо виділяти фактори, від яких залежать ризики, У даному випадку традиційно виділяються зовнішні та внутрішні ризики. У кожному окремому випадку співвідношення між ними може виявитися різним. Вважається, що під час дефолту 1998 р. їх вплив на стан російського банківського сектора було однаково сильним (50 на 50).

Економічніризики на макрорівні пов'язані зі змінами економіки країни в цілому, в тому числі кон'юнктури ринку (цін на експорт та імпорт), платіжного балансу, валютного курсу і ін Істотний вплив на масштаби банківської діяльності здатні надати зміни в законодавстві, перегляд нормативних актів Центрального банку , які зачіпають норми діяльності кредитних установ, норм резервування, умоврефінансуванняі т.п. Будучи юридичними нормами, вони роблять серйозний вплив на економіку кредитних установ. Серед економічних ризиків виділяються також страхові, як правило, зумовлені такими явищами як аварії,пожежі, грабунки і т.п.

Зовнішніми можуть виявитися також ризики, викликані інфляцією, нестійкістю національної грошової одиниці, зловживанням клієнтів при здійсненні грошових операцій, використання підроблених платіжних документів.

Внутрішніми причинами, що формують, наприклад, кредитний ризик, зазвичай вважаються: бракзабезпечення, помилковаоцінказаявки клієнта на кредит, слабкийконтрольу процесі кредитування, неадекватне реагування на попереджувальні сигнали. Зазначені внутрішні причини є основними чинниками втрат при кредитуванні - їх вплив більш ніж на 60% визначає результати діяльності кредитної організації. До внутрішніх факторів, негативно впливає на ефективність кредитної політики, відноситься також погана якість забезпечення.

При класифікації банківських ризиків помітну роль грає їх поділ залежно від величини. Тут ризики діляться на низькі, помірні і повні. Для кожного окремого суб'єкта розмір збитку може бути різним, різниться він і в залежності від масштабів тих чи інших операцій. Разом з тим у певних випадках можуть бути встановлені свої межі.

Так, при виконанні кредитних операцій мінімальним вважається ризик, розмір якого знаходиться на рівні 0-0,25% втрат розрахункового прибутку; підвищеним - при втраті розрахункового прибутку в межах 25-50%; критичним вважається ризик, при якому втрати розрахункового прибутку складають 50 - 75%, і, нарешті, неприпустимим вважається ризик, при якому збиток досягає 75-100% розрахункового прибутку.

Практика показує, що банківські ризики при всьому їх різноманітті відображають специфіку діяльності кредитної установи, вони виходять з його дії або бездіяльності, затримки, передчасність або помилковість його дій. У будь-якому випадку їх наявність, представлене в цій класифікації, вимагає від банку цілеспрямованої, планомірної діяльності, не розрізненого набору окремих заходів, а певної системи управління ризиком. Зміст цієї системи розглянемо в наступному розділі даного дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]