Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ_ЕК.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Основні суб’єкти ринкової економіки

Переваги та недоліки ринкової економіки

Інфраструктура –це основа, підґрунтя, фундамент економічної системи та її підсистем, її внутрішня будова, що забезпечує цілісність.

Інфраструктура ринку –комплекс інститутів, служб, підприємств, організацій, які забезпечують нормальний режим безперебійного функціонування ринку.

Елементи ринкової інфраструктури

Функції інфраструктури ринку

Класифікація бірж

Види цінних паперів

Акції (від лат. action –дія дозвіл) - цінні папери, випущені акціонерами товариствами, які засвідчують вкладення певної кількості капіталу і дають право їхньому власникові на дотримання певного доходу (дивіденду) з прибутку акціонерного товариства.

Облігація (від лат. obligo –зобовязання) документ, що засвідчує передачу грошей у борг на певний строк із правом отримання щорічного фіксованого доходу та зобов’язання про проведення суми боргу у визначений строк.

Вексель (від нім. Wechsel –розмін)–письмове боргове зобов’язання за встановленою формою, яке видається позичальником (боржником, векселедавачем) кредитору (векселеотримувачу), що надає право вимагати від боржника повернення зазначеної у векселі суми в певний строк.

Варрант -цінний папір, що випускається разом з облігацією чи прилевілейованою акцією і дає її власникові право на додаткові пільги у визначений час .

Ваучер –майновий купон, що видається в процесі приватизації державного майна для придбання акцій підприємств, які підлягають приватизації.

Сертифікат (депозитний) –фінансовий документ, випущений банком, який засвідчує наявність грошового депозиту і зобов’язання виплатити цю суму тримачеві сертифіката у певний строк. Це цінний папір на пред’явника. Процент за депозитні сертифікати сплачується щорічно або одночасно з погашенням боргу. Термін „сертифікат” походить від латинськогоcertum, що означає правильно, таfacio– „роблю”.

Коносамент (від франц. connaissement від connitre –знати, розуміти)- розписка, що видається агентом транспортного підприємства (судна, літака тощо)відправникові вантажу для перевезення і зобов’язання видати його в пункті призначення тримачеві коносаменту. Передача коносаменту здійснюється за правилами передачі цінних паперів (іменний, ордерний або на пред’явника) і рівнозначна передачі самого вантажу.

Класифікація акцій

Класифікація біржових операцій

ТЕМА8. Попит і пропозиція, механізм їх взаємодії

Термін - „попит”в економічній науці означаєплатоспроможну потребу, тобто потребу , яку суб’єкт здатний оплатити.

Попит індивідуального споживача на йогурт (дані довільні)

Крива індивідуального попиту на йогурт

Ринковий попит на йогурт (дані довільні)

Графік кривої ринкового попиту, побудований на основі додавання кривих індивідуального попиту

Нецінові чинники попиту:

  • кількість покупців (збільшення кількості покупців підвищує ринковий попит і навпаки);

  • доходи споживачів (пряма залежність між доходами і попитом);

  • очікування споживачів(очікування зростання цін майбутньому збільшує попит і навпаки);

  • ціни на супутні товари. Якщо зростає ціна на товар субститут (взаємозамінний товар), то попит на нього знижується, а його замінник підвищується. Наприклад, подорожчання олії зумовлює скорочення попиту на неї і зростання попиту на маргарин. Якщо ціна зростає на товар-комплект (доповнюючий), то зменшується попиті на цей товар, і на доповнюючий . Наприклад, зростання ціни на бензин змушує власника автомобіля менше користуватися ним, а відтак зменшується попит як на бензин, так і на мастила, гальмівну рідину тощо.

  • місткість ринку. Чим розвиненіший ринок, тим більше він спонукає економічних суб’єктів до пошуку нових джерел доходу задля збільшення свого платоспроможного попиту;

  • кліматичні умови (у курортній зоні пізньої весни, влітку та ранньої осені зростає попит на купальні костюми, екскурсійні послуги тощо.)