Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-25-06 / Тема 3.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
219.14 Кб
Скачать

3.3. Склад податкової служби України.

Надійність і ефективність податкової системи залежить від двох чинників: раціональності побудови податкової системи і рівня організації податкової служби держави.

Податкова служба - це сукупність державних органів управління, які здійснюють організацію і контролюють надходження податкових і окремих видів неподаткових платежів.

Принципи діяльності державної податкової служби

Принцип єдності податкової політики. Для забезпечення єдиного тлумачення податкового законодавства необхідна наявність консолідуючого органу управління. Державна податкова служба здійснює свої повноваження щодо адміністрування місцевих і державних податків.

Принцип незалежності - забезпечує невтручання в професійну діяльність ДПА і ДПІ місцевих органів влади. Ця умова - конкретний прояв принципу розподілу влади, системи утримань і противаг. Місцеві органи влади і адміністрація не мають права змінювати або відміняти рішення податкових органів, а також давати їм оперативні керівні вказівки.

Принцип централізації. Державна податкова служба є централізованою системою податкових органів. Система Державної податкової служби умовно ділиться на три рівні: вищий рівень - Державна податкова адміністрація України, середній рівень - державна податкова адміністрація в АРК, областях, містах Києві і Севастополі, базовий рівень - державні податкові інспекції в районах областей, районах в містах, міжрайонні, міські і об’єднані.

До системи державної податкової служби України належать: Державна податкова адміністрація України, державна податкова адміністрація Автономної Республіки Крим, обласні податкові адміністрації, інспекції в містах і районах областей.

У складі органів податкової служби знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями (податкова міліція). На територіально-адміністративних одиницях, залежно від специфіки регіонів, можуть утворюватися міжрайонні (один на два райони або більше районів), з'єднані (місто і район) державні податкові інспекції і в їх складі - підрозділи податкової міліції.

В державній податковій адміністрації України і державних податкових адміністраціях в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі утворюються колегії. Чисельність і склад колегій Державної податкової адміністрації України затверджуються Кабінетом Міністрів України, а колегій державних податкових адміністрацій в АРК, областях, містах Києві і Севастополі - Державною податковою адміністрацією України. Колегії є діючим органом і розглядають найважливіші напрями діяльності відповідних державних податкових адміністрацій. Структура ГНА затверджується Кабінетом Міністрів України.

Основні риси державної податкової служби України:

- незалежний контроль за дотриманням податкового законодавства;

- чітка централізація системи податкових органів у відповідності до вертикальної структури підлеглості;

- єдність системи контролю платників податків і зборів.

Основні задачі органів державної податкової служби:

- здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства: правильністю нарахування, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів, а також неподаткових платежів, визначених законодавством;

- внесення в установленому порядку пропозицій щодо удосконалення податкового законодавства;

- ухвалення у випадках передбачених законом нормативне - правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

- формування і ведення державного реєстру фізичних осіб - платників податків і інших обов'язкових платежів і єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб;

- проведення роз'яснень з питань оподаткування серед платників податків;

- запобігання злочинів і інших правопорушень, віднесених законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування і проведення справ про адміністративні правопорушення.

Державна податкова служба в своїй діяльності керується Конституцією України, законами, іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, а також рішеннями Верховної Ради АРК, Ради Міністрів АРК, органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими в межах їх повноважень.

ДПАУ є центральним органом управління виконавської влади. ДПА в АРК, областях, містах Києві і Севастополі підпорядковуються ДПА України. Державні податкові інспекції (ДПІ) в районах, містах, районах в містах, міжрайонні і з'єднані ДПІ підпорядковуються відповідним ДПА в АРК, областях, містах Києві і Севастополі.

Державна податкова служба України тісно співробітничає з фінансовими управліннями, Державним казначейством, службою безпеки, прокуратурою, митною і контрольно-ревізійною службами, установами банків, а також з податковими службами інших держав.

ДПАУ очолює голова, якого призначає на посаду і звільняє з посади Президент України за поданням Прем'єр-міністра. Заступники голови призначаються на посаду і звільняються з посади КМУ за поданням Голови ДПАУ. Кількість заступників визначається КМУ. Державні податкові адміністрації в АРК, областях, містах Києві і Севастополі очолюють голови, які призначаються на посаду і звільняються з посади КМУ за поданням Голови ДПАУ. ДПІ в районах, містах, районах в містах, міжрайонні і з'єднані державні податкові інспекції очолюють начальники, які призначаються на посаду і звільняються від неї головою ДПАУ за поданням голів відповідних ДПА в АРК, областях, містах Києві і Севастополі. Начальники управлінь податкової міліції призначаються головою ДПА України. Витрати на утримання Державної податкової служби визначаються КМУ і фінансуються за рахунок державного бюджету. Державні податкові інспекції і адміністрації є юридичними особами, мають гербову печать, інший печаті і штампи, відповідні бланки, самостійні кошториси витрат, поточні рахунки в установах банків.

Функції податкової служби

Органи податкової служби на різних рівнях виконують різні функції. Так, на вищу ланку, тобто на Державну податкову адміністрацію України, покладаються функції організації і методичного забезпечення податкової роботи в державі, а також контроль за діяльністю податкових органів низького рівня, відповідно до Закону України "Про державну податкову службу в Україні"

Функції ДПА України

1. Проводить безпосередньо і здійснює організацію роботи ДПА і ДПІ, пов'язану із здійсненням контролю за дотриманням законодавства про податки, інші платежі до бюджетів і внесків до державних цільових фондів, законність валютних операцій, порядку розрахунків із споживачами з використанням контрольно - касових апаратів та ін;

2. Розробляє і видає інструктивні і методичні документи про порядок вживання законодавчих актів а також: нормативних актів з питань формування Державного реєстру фізичних осіб - платників податків і інших обов'язкових платежів.

3. Затверджує форми податкових розрахунків, звітів, декларацій і інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів до бюджетів, внесків до державних цільових фондів, зразок картки фізичної особи - платника податків і інших обов'язкових платежів, а також форм звітів про проведену державними податковими інспекціями роботу

4. Роз'яснює через засоби масової інформації порядок вживання законодавчих і інших нормативно-правових актів про податки, інші платежі до бюджетів, внесків до державних цільових фондів і здійснює організацію проведення цієї роботи державними податковими інспекціями.

5. Здійснює заходи щодо відбору, розстановки, професійної підготовки і перепідготовки кадрів державної податкової служби.

6. Надає ДПА і ДПІ методичну і практичну допомогу в організації роботи, проводить обстеження і перевірки її стану.

7.Організовує роботу щодо створення інформаційної системи, автоматизованих робочих місць і інших засобів автоматизації і комп'ютеризації робіт державних податкових інспекцій.

8. Розробляє основні напрями, форми і методи проведення податкових перевірок, визначає задача і повноваження підрозділів податкових розслідувань державних податкових інспекцій, координує і контролює їх діяльність.

9. Під час здійснення, у межах своєї компетенції, контрольних функцій з'ясовує неправомірність дій підприємств, установ, організацій і громадян, які можуть свідчити про злочинну діяльність або створювати умови для такої діяльності, і передає наявну інформацію з цих питань відповідним спеціальним органам по боротьбі з організованою злочинністю.

10. Передає правоохоронним органам матеріали по фактах правопорушень, за які передбачена кримінальна відповідальність.

11. Подає Міністерству фінансів України звіт про надходження податків інших платежів до бюджетів, внесків до державних цільових фондів.

12. Розробляє пропозиції до міжурядових угод про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна і попередження податкових ухилень.

13. Надає фізичним особам - платникам податку і інших обов'язкових платежів ідентифікаційні номери (коди) і присилає картку з ідентифікаційним номером в державну податковій інспекції по місцю мешкання фізичної особи або по місцю отримання ним доходів, або по місцезнаходженню об'єкту оподаткування.

Функції ДПА на середньому рівні

Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях і містах Києві і Севастополі фактично здійснюють ті ж функції, що і Головна державна податкова адміністрація, за винятком пунктів 2, 3, 8, 12 і 13. У випадку, якщо вказані державні податкові адміністрації безпосередньо здійснюють контроль за платниками податків, інших платежів до бюджетів, внесків до державних цільових фондів, вони виконують щодо цих платників ті ж функції, що і державні податкові інспекції по районах, районах в містах і містах без районного розподілу.

Функції ДПІ на базовому рівні

1. Здійснюють контроль за дотриманням законодавства про податки, інших платежах до бюджетів, внесків до державних цільових фондів.

2. Забезпечують повний облік платників податків, інших платежів до бюджетів, внесків до державних цільових фондів, правильності обчислення цих платежів і своєчасності їх надходження, а також здійснюють реєстрацію фізичних осіб - платників податків і інших обов'язкових платежів.

3. Контролюють своєчасність надання платниками а також перевіряють достовірність документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів до бюджетів, внесків до державних цільових фондів.

4. Перевіряють законність валютних операцій, дотримання встановленого порядку розрахунків із споживачами з використанням контрольно-касових апаратів, товарно-касових книг, лімітів грошової готівки в касах і її використання для розрахунків за товари, роботи і послуги.

5. Ведуть облік векселів на сплату ввізного і вивізного (експортної) митного збору, а також здійснюють контроль за їх погашенням.

6. Забезпечують вживання і своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, передбачених чинними законодавчими актами України, за порушення законодавства про оподаткування, а також стягнення адміністративних штрафів за ці порушення, допущені службовими особами підприємствами, установами, організаціями і громадянами.

7. Аналізують причини і оцінюють дані про факти порушень законодавства про оподаткування.

8. Проводять всебічні перевірки фактів приховування і заниження сум податків, інших платежів до бюджетів і внесків в державні цільові фонди.

9. За завданням спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю проводять перевірки своєчасності надання і достовірності документів, пов'язаних з розрахунком і сплатою платежів до бюджетів і державних цільових фондів.

10. Визначають неправомірність дій, які можуть свідчити про злочинну діяльність або створювати умови для такої діяльності, і передають наявну інформацію з цих питань відповідним спеціальним органам по боротьбі з організованою злочинністю.

11. Передають правоохоронним органам матеріали про факти правопорушень, за які передбачена кримінальна відповідальність, а також подають до судів і арбітражних судів позови про визнання угод недійсними і стягненні в дохід держави коштів, одержаних за такими угодами, кошти, одержані без встановлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок власності порушників законодавства..

12. Проводять роботу, пов'язану з виявленням, обліком, оцінкою і реалізацією конфіскованого, безхазяйного майна, майна, яке перейшло по праву спадкоємства до держави, і цінностей.

13. Контролюють дотримання виконкомами сільських і селищних Рад народних депутатів порядку накладання і обліку податків, інших платежів від населення, своєчасність і повноту переліку цих сум до бюджету.

14. Розглядають заяви, пропозиції і скарги громадян, підприємств, установ і організацій з питань оподаткування і скарги на дії службових осіб державних податкових інспекцій.

15. Подають відповідним фінансовим органам звіт про надходження до бюджетів податків, інших платежів, а також внесків до державних цільових фондів.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-25-06