Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-21-54 / Тема 6.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
358.4 Кб
Скачать

Висновки до лекції за темою 6:

  1. Міжнародна торгівля є формою зв'язку між товаровиробниками різних країн, що виникає на основі міжнародного поділу праці, і виражає їхню взаємну економічну залежність.

  2. В загальному вигляді міжнародна торгівля є засобом, з допомогою якого країни можуть розвивати спеціалізацію, підвищувати продуктивність своїх ресурсів і таким чином збільшувати загальний обсяг виробництва. Суверенні держави, як і окремі особи і регіони країни, можуть виграти за рахунок спеціалізації на виробах, що вони можуть виробляти з найбільшою відносною ефективністю, і наступного їхнього обміну на товари, що вони не в змозі самі ефективно виробляти.

  3. Отже, міжнародна торгівля є найстарішою формою міжнародних економічних відносин, що з'явилася задовго до появи світового господарства. Саме завдяки міжнародній торгівлі виникло і розвинуло ся світове господарство як таке.

  4. Міжнародна торгівля посідає чільне місце у системі міжнародних економічних відносин. Вона є водночас передумовою і наслідком міжнародного поділу праці. Упродовж свого історичного розвитку міжнародна торгівля пройшла шлях від окремих і часто випадкових зовнішньоторговельних операцій до довгострокового великомасштабного торговельно-економічного співробітництва. Сучасна науково-технічна революція стимулювала міжнародний торговельний обмін. Специфіка нинішнього етапу міжнародної торгівлі з особливою виразністю виявляється у процесі аналізу її довготермінових тенденцій, форм і методів.

Література до лекції за темою 6:

  1. Герасимчук, В.Г. Міжнародна економіка [Текст] : навч. посіб. / В.Г. Герасимчук, С.В. Войтко. – К. : Знання, 2009. – 302 с.

  2. Липов, В. В. Міжнародна економіка: світова економіка та міжнародні економічні відносини. Практикум : навч-практ. посібник / В. В. Липов. – К. : Професіонал, 2009. – 336 с. 

  3. Міжнародна економіка та міжнародні економічні відносини: Практикум / В.В.Козик, А.А.Панкова, О.Ю.Григор’єва – К.: Вікар, 2003. – 368 с.

  4. Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях : Навч. посібник / Ю. Г. Козак, В. В. Ковалевський, К. І. Ржепішевський, інші ; За ред. Козака Ю.Г., Ковалевського В.В., Ржепішевського К.І. – К : Центр навчальної літератури, 2004. – 676с. 

  5. Міжнародна економіка [Текст]: навч. посіб. / Білоцерківець В.В., Завгородня О.О., Лебедєва В.К. та інші / за ред. А.О. Задої та В.М. Тарасевича. – Д. : Вид-во ДУЕП, 2010. – 339 с.

  6. Цимбалістий В.Ф. Теорія міжнародних відносин: навч. посіб. для студ. / В.Ф. Цимбалістий. -вид. 3-тє, допов. та випр. - Л. : Нов. Світ-2000, 2009. - 357с.

  7. Шевчук В.О. Міжнародна економіка: теорія і практика: підручник / В.О. Шевчук. - К. : Знання, 2008. - 663 с.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-21-54