Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары Социология.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
400.9 Кб
Скачать

Основні поняття і категорій теми:

Молодь, молодіжна субкультура, державна молодіжна політика, молоді соціальні проблеми, соціологія молоді, трудова адаптація, девіантна поведінка.

План:

    1. Соціологія молоді та державна молодіжна політика.

    2. Молодь як специфічна соціально – демографічна спільнота.

    3. Соціальні проблеми молоді, стан їх дослідження в Україні.

    4. Причини й особливості девіантної поведінки молоді. Проблема дозвілля.

Підготувати доповідь з презентацією на тему: «Молодіжна субкультура».

Методичні рекомендації:

  1. Відповідаючи на перше питання, потрібно дати визначення поняття «соціологія молоді», пояснити, що є об’єктом та предметом дослідження цієї галузі соціологічної науки, визначити її основні завдання та функції. Розкрити сутність поняття «державна молодіжна політика», пояснити у чому полягає зв’язок між соціологією молоді та молодіжною політикою держави. Назвати шляхи вдосконалення державної молодіжної політики в Україні.

  2. У відповіді на друге питання студент повинен розкрити сутність поняття «молодь». Пояснити, чому молодь вважається специфічною соціально – демографічною спільнотою, назвати її сутнісні характеристики. Більш докладно зупинитися на віковій характеристиці молоді, як важливій ознаці, що характеризує молодь, як певну соціально – демографічну спільноту. Спробуйте пояснити, чому поняття “молодь” є конкретно-історичним? На прикладах продемонструйте, як змінювалося уявлення про вікові межі молоді протягом століть. Прокоментуйте схему «Вікова періодизація молоді».

  3. Готуючи відповідь на третє питання, з'ясуйте сутність поняття «соціальні проблеми молоді» та на які типи вони поділяються. Назвіть та прокоментуйте соціальні проблеми, що постали перед сучасною українською молоддю. На дослідженні яких молодіжних проблем зосередилася сучасна українська соціологічна наука?

  4. Відповідаючи на останнє питання, студент повинен згадати визначення поняття «девіантна» поведінка, навести приклади негативної та позитивної девіантної поведінки, з’ясувати, які з них властиві сучасній українській молоді. З’ясувати, у чому полягає проблема дозвілля молоді та як вона пов’язана з проблемою девіантної поведінки.

Завдання на закріплення матеріалу:

  1. Прокоментуйте схему. Яка періодизація вам здається більш вірогідною.

Вікова періодизація молоді

(Джерело: Практикум з соціології. Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти / За редакцією В.М.Пічі. Львів, 2006. – С. 193)

Контроль знань:

1.Охарактеризуйте суть державної молодіжної політики. Яке місце в ній займає соціологія молоді?

2. Що є об’єктом і предметом соціології молоді?

3. Визначте основні проблеми становлення соціології молоді в Україні.

4. Яка різниця і які критерії соціального і біологічного віку?

5. В чому полягає специфіка молоді як соціальної групи?

6. Чому поняття “молодь” є конкретно-історичним?

7. Вкажіть верхню й нижню межу молодіжного віку в Україні. Які дискусії з приводу молодіжного віку вам відомі і чим вони викликані?

8. Що таке молодіжні проблеми? Перерахуйте найважливіші соціальні проблеми молоді в сучасному українському суспільстві.

9. Які підстави були в режисера назвати свій фільм “Чи легко бути молодим”? Чи легко бути молодим в сучасному українському суспільстві?

10.Які головні причини девіантної поведінки молоді?

11. В чому полягає проблема дозвілля молоді і як вона пов’язана з девіантною поведінкою?