Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mikroekonomika_do_9go_voprosa.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать

4. Поняття еластичності та її типи.

Еластичність – чутливість зміни однієї змінної при зміні іншої. В мікроек визначаються такі види ел-сті: еластичність попиту за ціною (ЕD), перехресну еластичність попиту (Еxy), еластичність попиту за доходом (ЕI), ел-сть пропозиції (Es).

ЕD показує, на скільки % зміниться величина попиту при зміні Р на 1%: Ed=%ΔQd/%ΔP. Така еластичність визначається для конкретних товарів. На ступінь ел-сті попиту за ціною впливають такі ф-ри: кількість замінників (чим > замінників, тим > реагує попит на зміну цін одного з них; і навпаки); час пристосування до зміни цін (у короткотерміновому періоді попит менш еластичний, ніж у довготерміновому); питома вага у видатках споживача (чим > частка, тим > еластичність і навпаки), предмет розкоші чи повсякд.попиту. Величина цінової еластичності попиту, як правило, виражається від’ємним числом (від 0 до –), тому що при зростанні ціни обсяг попиту зменшується і навпаки. В аналізі часто знак „–” відкидають і порівнюють лише абсолютні значення показника. Еластичність попиту по ціні буває еластичним (1<Ed<∞) та нееластичним (0<Ed<1).Ed=0,0 –абсолютно неел. Ed=∞- абсолютно ел. Ed=1– одинична ел-сть.

Еластичність попиту за доходом – % зміна обсягу попиту, спричинена однопроцентною зміною ціни даного товару. Показник Еdпоказує. На скільки зміниться попит при зміні доходу на 1%. ЕI=%Qd/%I, де %Q– процентна зміна обсягу попиту, %I– процентна змінадоходу.Така ел-сть визначаэться 0<Ei<1– для нормальних товарів (чим більше дохід, тим більший попит).Ei<0– для товарів низької якості (чим більше дохід, тим менше попит).Ei>1– для предметів розкоші (чим більший дохід, ще більший попит).Ei=0– для товарів першої необхідності (не залежить від ддоходу).

Перехресна еластичність попиту – це % зміна обсягу попиту на один товар при зміні на 1% ціни іншого товару. Вона показує, на скільки % зміститься обсяг попиту на товар х, при зміні Р на товар у на 1%. Еxy=%Qx/%Py Еластичність: для товарів-замінників Еxy>0, для товарів-комплементів (взаємодоповн) Еxy<0, для незалежних у споживанні товарів -Еxy=0.

Цінова еластичність пропозиції – показує на скільки % зміниться обсяг пропозиції при зміні ціни на запропонований товар на 1%. Еs=%Qs/%P. Визначається для конкретних товарів. Значення коефіціента еластичності пропозиції завжди є додатнім. Еластична пропозиція Еs>1, що означає, що продавці чутливі до зміни ціни. Крива пропозиції, що проходить через початок координат, має одиничну еластичність (Еs=1). Криві пропозиції, що починаються під перетину з вертикальною віссю, мають Еs>1, отже відповідають еластичній пропозиції. Криві пропозиції, які починаються від горизонтальної осі. Мають значення Еs<1 і відповідають нееластичній пропозиції. Якщо обсяг пропозиції не реагує на зміни у ціні, ми маємо випадок абсолютно нееластичної пропозиції. Крива пропозиції є вертикальною лінією, Еs=0. Абсолютно еластична пропозиція має місце, коли пропозиція зовсім відсутня доти, доки ціна не досягне певного рівня, за якого продавці готові продати будь-яку кількість продукції. В цьому випадку крива пропозиції є прямою горизонтальною лінією, а Еs.

Продавці також можуть переключатись з виробництва одного товару на виробництво іншого, якщо це вигідно, тому і для пропозиції застосовують показник перехресної еластичності, значення якого є від’ємним.

Фактори, які впливають на еластичність пропозиції:

  • мобільність факторів виробництва випуску товару;

  • кількість часу, наявного у розпорядженні виробників, для того щоб відреагувати на дані зміни ціни продукту.

Оскільки залежність між ціною і пропозицією товару є прямо пропорційна і крива пропозиції представляє собою зростаючу криву. Тому, незалежно від ступеню еластичності чи нееластичності, ціна і загальний дохід завжди змінюються в одному і тому ж напрямі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]