Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee_1.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
113.21 Кб
Скачать

(42) Запобіжні заходи на випадок виникнення надзвичайної ситуації

Аварійне спорядження

Витікання газу, пожежа,катастрофа або інші аварійні ситуації можуть спричинити потребу в звільненні окремих будівель, евакуації людей.

Доцільно, щоб у такому разі у вас під рукою було аварійне спорядження. Воно повинно мати такий обсяг, щоб його можна було б носити з собою без сторонньої допомоги тривалий час. Аварійне спорядження має допомогти  перечекати час, коли можна буде повернутись         до  своєї квартири.

Не забудьте:

посвідчення особи, гроші, цінні речі, за потреби-нагрудний мішечок або - SOS-капсулу для дітей з їхніми особистими даними;

допоміжний захисний одяг (від негоди);

міцне, зносостійке взуття з високою халявкою або гумові чоботи на якомога товстішій підошві;

користуйтеся у разі загрози викиду радіоактивних або хімічних речовин допоміжними засобами для захисту органів дихання, наприклад, маскою для рота або вологими серветками.

Зберігання документів

У кожній родині повинна бути папка з документами, в якій зібрано всі важливі папери (або завірені копії чи фотокопії їх). На випадок надзвичайної ситуації місце зберігання цієї папки повинен знати кожний член сім’ї.

Екстрений виклик

Потрібно викликати за тривогою (екстрений виклик). Тому основою будь-якої організованої допомоги є загальновідома система екстреного виклику і аварійно-сигнальна.

Ви можете викликати пожежну охорону або службу «Швидкої допомоги». Але треба знати й інші телефонні номери екстреного виклику безпосередньо у вашій місцевості.

Час до прибуття рятувальної служби або пожежної частини надайте постраждалим першу допомогу і захистіть місце аварії. Подбайте про те, щоб рятувальники знали де номер будинку, якщо той важко розрізнити.

Як правильно поводитися у надзвичайній ситуації:

захистіть за потреби місце аварії;

вжийте невідкладних заходів із порятунку життя;

викличте допомогу за телефонами екстреного зв’язку;

у повідомленні вказати:

-де стався нещасний випадок (адреса, поверх);

-що сталося;

-якого характеру травми / пошкодження;

До прибуття рятувальної служби надайте першу допомогу. Якщо це аварія транспортного засобу з небезпечним вантажем на борту, то назвіть верхні цифри на помаранчевому попереджувальному щитку, укріпленому на машині.

(43) Умови безпечного перебування на льоду. Способи допомоги людині, що потрапила в ополонку чи провалилася під лід.

Потрібно дотримуватись усіх правил поведінки під час перебування на льду. Любителям зимової рибалки потрібно знати, що не можна пробивати поруч бага­то ополонок, не збиратися великими групами в одному місці, не пробивати ополонок на переправах, не ловити рибу біля вимоїн, завжди мати біля себе міцну мотузку завдовжки 10-15 м.

З метою попередження травматизму необхідно на­вчитися способам безпечного падіння. Техніку падіння краще розучувати на снігу без ковзанів. Падати слід уперед і трохи вбік, присідаючи і групуючись. Групування полягає в тому, щоби притиснути руки до тіла і захистити голову і спину від ударів. Ковзатись на річках і озерах небезпечно. Якщо людина провалилась під кригу, їй потрібно широко розкинути руки по краях ополонки й утримуватись від занурення з головою. Намагаючись не обламати краї ополонки, без різких рухів слід вибратись на кригу, наповзаючи грудьми, і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Вибравшись із води, потрібно відкотитися, а відтак повзти в той бік, звідки прийшов, тобто туди, де міцна крига. Після того як потерпілий устав, не потрібно бігти , а обережно йти до берега. Тільки після виходу з льоду, необхідно чимдуж бігти до теплого місця.

Якщо ж потрібно перейти замерзлу річку чи озеро, краще це зробити на лижах. При цьому ризик провалитися значно зменшується. Перед тим як іти, слід пошукати протоптану стежку. Знайти міцну палку-плішню, щоб перевірити нею міцність криги перед собою. Не можна перевіряти міцність криги ногою. Слід пам'ятати, що лід може бути крихким біля стоку вод, тонким біля кущів, очерету, під кучугурами, там, де є вмерзлі водорості. Слід обходити ділянки, які вкриті товстим шаром снігу: під ним лід завжди тонший. Особливо обережно треба спускатися з берега — крига може нещільно з'єднуватися із сушею, можливі тріщини або повітряні міхурі під льодом.

Якщо людина опинилась на крижині чи біля ополонки, надавати допомогу потер­пілому слід лежачи на льоду. Можна подати потерпілому предмет, за який він може ухопитися, навіть свій одяг. Якщо хтось провалився, слід покликати на допомогу. Якщо ж людина, яка стала свідком такого випадку, сама в змозі надати потерпілому допомогу, то потрібно повідомити про це потерпілому. Наближатись до ополонки можна лише повзучи, широко розкинувши руки. Якщо дозволяють обставини , під себе підкласти лижі, дошку, фанеру, тобто потрібно збільшити площу опори. До са­мого краю підповзати не можна, бо у воді опиняться двоє. Кидати зв'язані пояси чи шарфи потерпілому треба з відстані 3-4 м до нього, можна подати жердину, гілку, лижу. Якщо поблизу немає нічого і навіть відповідних деталей одягу, рятування мо­жуть організувати кілька людей, утворивши ланцюжок із тіл, тримаючи один одного за ноги. Треба діяти рішуче, бо людина в холодній воді швидко переохолоджується.

(44) Перша допомога при переохолодженні

Переохолодження організму - це загальний стан людини, коли на всю його поверхню тіла впливає холод, а температура тіла при цьому падає нижче 35 ° C. Тривалий вплив низьких температур призводить до замерзання, функції організму пригнічуються, а при тривалому впливові холоду і зовсім згасають. Переохолодження та обмороження - схожі поняття, але мають деякі відмінності.

Перша допомога при переохолодженні повинна надаватись якомога раніше, ще до прибуття бригади швидкої медичної допомоги.  

1. Перенести хворого в тепле приміщення.

2. Зняти  холодне взуття, одяг, рукавички. Замінити мокрий та холодний одяг на сухий і теплий.

3. Розтерти обережно вражені кінцівки горілкою чи спиртом, м'якою теплою тканиною.

4. Зігріти хворого шляхом накривання теплими ковдрами у ліжку.

5. Напоїти гарячим чаєм або кавою.

6. Прийняти 1-2 таблетки но-шпи, аспірину.

6. При необхідності – викликати швидку допомогу або сімейного лікаря.

Якщо стан хворого важкий – без лікарської допомоги та госпіталізації до лікувального закладу не обійтись.

(45) Перша допомога при відмороженні:

відмороження — ушкодження тканин організму під дією холоду. Нерідко супроводжується загальнимпереохолодженням організму і особливо часто вражає такі частини тіла як вушні раковини, ніс, недостатньо захищені кінцівки, в першу чергупальці рук і ніг.

Перша допомога при відмороженні:

1.) Припинити подальшу дію холоду.

2.) Зняти тісне взуття, одяг.

3.) Зігріти хворого, дати випити гарячий чай чи каву як і при переохолодженні, тому що ці два патологічні стани майже завжди розвиваються одночасно.

4.) Зігріти відмороженні ділянки тіла шляхом розтирання спиртом чи горілкою, але лише у випадку відсутності міхурів із рідиною. Накласти зігріваючий компрес із м’якої тканини.

Слід нагадати, що зігрівати вражену кінцівку чи частину необхідно поступово у воді кімнатної температури, тобто близько 20 С, поступово підвищуючи температуру до 40 С.

!! Відразу зігрівати кінцівку у гарячій воді чи біля багаття, обігрівача, батареї тощо – не можна, тому що це призведе до порушення кровообігу і поглибленню некрозу. Розтирати відморожені частини тіла снігом – не можна, оскільки при цьому виникають пошкодження шкіри через які потрапляє інфекція. Не слід також використовувати різні масла та жири.

5.) Прийняти 1-2 таблетки но-шпи, аспірину, при вираженому больовому синдромі – знеболюючий засіб, наприклад, анальгін, спазмалгон, баралгін чи будь який інший.

6.) Звернутись за медичною допомогою до хірурга чи викликати швидку медичну допомогу.

36

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]