Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
68.61 Кб
Скачать

12

Міністерство фінансів України

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі

Факультет міжнародної економіки та менеджменту

Кафедра світового господарства та міжнародної економічної інтеграції

ЗВІТ

з науково-дослідної зовнішньо-економічної практики

у Асоціації „Укроліяпром” за період від 18 квітня 2011 по 15 травня 2011

Виконала:

Студентка групи МДМЕ1-2

Овод О.П.

Керівник практики від Університету:

к.е.н., викл. каф. Коровайченко Н.Ю.

_________________________________

Керівник практики від Асоціації:

Пишник Л.Т.,

Дата захисту ___________

Оцінка ________________

Київ

2011

ЗАВДАННЯ

на виробничу практику

1. База практики Асоціація „Укроліяпром”

2. Термін проходження 18.04.2011 – 15.05.2011

3. Захист практики ____________________

4. Керівник практики к.е.н., доц.. каф. Коровайченко Н.Ю.

5. Індивідуальне завдання на проходження практики:

  • Поглиблення і закріплення теоретичних знань з міжнародної економіки;

  • Здобуття практичних навиків;

  • Вдосконалення методів проведення аналізу.

Керівник практики від Університету

к.е.н. Коровайченко Н.Ю.

ЗМІСТ

ВСТУП.....................................................................................................................4

1. Загальна характеристика Асоціації „Укроліяпром”........................................6

3. Умови вступу України в СОТ та оцінка їх впливу на виробничо-експортний розвиток агропромислового комплексу...........................................9

ВИСНОВКИ...........................................................................................................11

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ.......................................................12

ВСТУП

Метою зовнішньоекономічної практики є – оволодіння студентом сучасними формами та методами здійснення зовнішньоекономічної діяльності, здобуття практичних організаційних навичок по здійсненню зовнішньоторговельних операцій та інших видів зовнішньоекономічної діяльності, формування у студента, на базі одержаних від Університету знань, професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових умовах, формування потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Основними завданнями практики є:

а) поглиблення і закріплення теоретичних знань з міжнародної економіки, менеджменту та маркетингу, фінансів, обліку у галузі зовнішньоекономічної діяльності, ознайомлення з новітніми досягненнями науки та засобами їх впровадження;

б) практична підготовка студентів до самостійної роботи на одній з відповідних посад з фаху «Міжнародна економіка»;

в) набуття досвіду практичної, науково-дослідницької, суспільно-політичної, організаційної роботи у Міністерстві економіки України, обласних управліннях зовнішніх економічних зв’язків облдержадміністрацій, у відділах зовнішньоекономічних зв’язків підприємств, організацій, установ, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність і збирають матеріали до звіту з практики та подальшого виконання курсових та дипломних робіт;

г) вивчення досвіду здійснення зовнішньоторговельних операцій та інших видів зовнішньоекономічної діяльності; вивчення основних видів нормативно-правових, інформаційних, звітних і статистичних матеріалів та документів, що призначені для використання при організації управління підприємством, яке здійснює зовнішньоторговельні операції, та ознайомлення з практикою їх застосування, розробки, систематизації, аналізу та оформлення;

д) критична оцінка здійснення зовнішньоекономічної діяльності на об’єкті проходження практики.

Отже, базою проходження зовнішньоекономічної науково-дослідної практики була асоціація „Укроліяпром”. Термін проходження практики становив 27 днів, відповідно з 18 квітня по 15 травня 2011 року. Порядок проходження практики організувався у відповідності з робочим графіком асоціації загалом.

  1. Загальна характеристика Асоціації „Укроліяпром”

Асоціація "Укроліяпром" створена як добровільне об'єднання олійно-жирових підприємств у червні 1998 року з метою координації діяльності та взаємодопомоги її учасникам у вирішенні спільних організаційних, економічних, технічних та інших питань.

 За станом на 01.03.2011 до асоціації "Укроліяпром" входять 36 учасників. Це найбільші олійно-жирові підприємства України, діяльність яких охоплює більше 90% вітчизняного виробництва рослинних олій, 81,4% виробництва маргаринової продукції, близько 40% виробництва майонезу, Український науково-дослідний інститут олій та жирів, Національний університет біоресурсів і природокористування, Інформаційно-аналітичні агентства "АПК-Інформ" і ТОВ "Експертагро" та ряд малих підприємств, діяльність яких пов'язана з виробництвом олійно-жирової продукції. Виконавча дирекція асоціації "Укроліяпром", в якій працює 10 співробітників, включаючи технічних працівників, виконує представницькі функції захисту інтересів підприємств олійно-жирової галузі з економічних питань, питань зовнішньоекономічної діяльності, митно-тарифного та технічного регулювання в законодавчих органах та органах державного управління, інших організаціях та відомствах.

Асоціація "Укроліяпром" є членом:

• Координаційної Ради з питань підвищення конкурентоспроможності національної економіки;

• Координаційної Ради з питань аграрної політики при Кабінеті Міністрів України;

• Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України;

• Ради асоціацій національних товаровиробників при Кабінеті Міністрів України;

• Українського Союзу промисловців і підприємців;

• Комітету підприємців АПК при ТПП України;

• Української аграрної конфедерації;

• Спілки малих, середніх та приватизованих підприємств;

• Аграрного Союзу Українии;

• Міжвідомчої робочої групи з питань координації продовольчого ринку при Мінагрополітики та продовольства України;

• Громадської ради при Мінагрополітики та продовольства України;

• Громадської ради при Державній службі технічного регулювання України;

• Громадської ради при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України;

• Президії Громадської дорадчої ради Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України;

• Комісії Аграрного Союзу України з питань ринків сільськогосподарської продукції.

Асоціація "Укроліяпром" постійно співпрацює з Комітетами Верховної Ради України, Національною сільськогосподарською палатою України, Громадськими радами міністерств та відомств і галузевими професійними об’єднаннями при підготовці проектів нормативних та законодавчих актів, а також аналітично-довідкових матеріалів з питань розвитку ринку сільськогосподарської продукції та продовольства.

Створення і функціонування асоціації "Укроліяпром", як підтверджує практика, дозволило не лише зберегти олійно-жирову галузь як єдине ціле, але й сприяло збереженню і розвитку базової нормативно-технічної і технологічної документації, створенню єдиного інформаційно-аналітичного простору, підвищенню рівня наукового забезпечення підприємств.

За період існування асоціації "Укроліяпром" в тяжких економічних умовах перехідного періоду виконавча дирекція при співпраці з підприємствами-учасниками асоціації домоглась вирішення ряду важливих питань як у законодавчій сфері, так і у сфері митно-тарифного та технічного регулювання, які не лише забезпечують стабільну роботу підприємств, але й створили сприятливі умови для залучення інвестицій в олійно-жирову промисловість.

Олійно-жирова галузь серед галузей харчової промисловості є єдиною, що не лише досягла показників діяльності 1990 року, а й майже у 2 рази поліпшила їх. Наприклад, за обсягами експорту соняшникової олії галузь вийшла на перше місце у світі.

Як свідчення визнання зусиль асоціації "Укроліяпром" в області стратегічного менеджменту з метою досягнення високих показників роботи олійно-жирової промисловості в нових економічних умовах, поліпшення якості продукції та упаковки, розширення асортименту та за підтримку розвитку підприємництва і підняття іміджу підприємств олійно-жирової галузі на території СНД асоціація у листопаді 2000 року була нагороджена почесною нагородою - символом якості товарів та послуг - "Золотою медаллю Асоціації сприяння промисловості (SPI)", яка заснована у Франції у 1801 році.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]