Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-12.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
170.98 Кб
Скачать

Розпорядники й одержувачі бюджетних коштів

Для здійсненняпрограм та заходів, якіпроводяться за рахунок коштів бюджету, бюджетніасигнуваннянадаютьсярозпорядникамбюджетнихкоштів.

Розпорядниками бюджетних коштів є бюджетні установи в особі їх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов'язань та здійснення видатків з бюджету.

За обсягом, наданих прав розпорядники поділяються на:

1) головних розпорядників коштів бюджету:

2) розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня. Головні розпорядники бюджетних коштів — це бюджетні установи в особ їх керівників, які визначаються відповідно до частини першої статті 22 Бюджетного кодексу України та затверджуються законом про Державний бюджет або рішенням про місцевий бюджет шляхом встановлення їм бюджетних призначень.

Відповідно до статті22 Бюджетного кодексу України головними розпорядниками бюджетних коштів можуть бути виключно:

1) за бюджетнимипризначеннями, передбаченими законом про Державний бюджет України, — органи, уповноваженівідповідно Верховною Радою України, Президентом України, КабінетомМіністрівУкраїнизабезпечуватиїхдіяльність, в особіїхкерівників, а такожміністерства, іншіцентральніорганивиконавчоївлади, Конституційний Суд України, Верховний Суд України та іншіспеціалізовані суди; установи та організації, яківизначеніКонституцієюУкраїни або входять до складу КабінетуМіністрівУкраїни, а такожспеціальноуповноважені законом органи на здійсненнярозвідувальноїдіяльності, Національнаакадемія наук України, Українськаакадеміяаграрних наук. Академіямедичних наук України, Академіяпедагогічних наук України, Академіяправових наук України, АкадеміямистецтвУкраїни, в особіїхкерівників;

2) за бюджетнимипризначеннями, передбаченими бюджетом АвтономноїРеспублікиКрим, — уповноваженіюридичні особи (бюджетні установи), щозабезпечуютьдіяльністьВерховної Ради АвтономноїРеспублікиКрим та Ради міністрівАвтономноїРеспублікиКрим, а такожміністерства та іншіорганивладиАвтономноїРеспублікиКрим в особіїхкерівників;

3) за бюджетнимипризначеннями, передбаченимиіншимимісцевими бюджетами, — керівникимісцевихдержавнихадміністрацій, виконавчихорганів рад та їхсекретаріатів, керівникиголовнихуправлінь, управлінь, відділів та іншихсамостійнихструктурнихпідрозділівмісцевихдержавнихадміністрацій, виконавчихорганів рад.

Основніфункції головного розпорядникабюджетнихкоштів:

1) розробляє план своєїдіяльностівідповідно до завдань та функцій, визначених нормативно-правовими актами, виходячи з необхідностідосягненняконкретнихрезультатів за рахунок бюджетнихкоштів;

2) розробляє на підставі плану діяльності проект кошторису та бюджетнізапити й подаєїхМіністерствуфінансівУкраїничимісцевомуфінансовому органу;

3) отримуєбюджетніпризначення шляхом їхзатвердження у законі про Державний бюджет чирішенні про місцевий бюджет, доводить у встановленому порядку до розпорядниківбюджетнихкоштівнижчого рівня (одержувачівбюджетнихкоштів) відомості про обсягиасигнувань, забезпечуєуправліннябюджетнимиасигнуваннями;

4) затверджуєкошторисирозпорядниківбюджетнихкоштівнижчогорівня, якщоінше не передбаченезаконодавством;

5) здійснюєвнутрішній контроль за повнотоюнадходжень, отриманихрозпорядникамибюджетнихкоштівнижчогорівня та одержувачамибюджетнихкоштів, і витрачанням ними бюджетнихкоштів;

6) одержуєзвіти про використаннякоштіввідрозпорядниківбюджетнихкоштівнижчого рівня й одержувачівбюджетнихкоштів та аналізуєефективністьвикористання ними бюджетнихкоштів.

Розпорядниккоштів бюджету нижчогорівня—церозпорядник, який у своїйдіяльностіпідпорядкованийвідповідному головному розпоряднику та (або) діяльністьякогокоординується через нього.

Розпорядникинижчогорівня, до сфериуправлінняяких належать іншірозпорядникинижчого рівня, в процесіскладання.розгляду, затвердження та виконаннякошторисівзастосовують до них положення, визначені для головнихрозпорядників.

Кошти бюджету, якіотримуютьфізичні особи та юридичні особи, що не мають статусу бюджетної установи, надаютьсяїмлише через розпорядникабюджетнихкоштів.

Одержувачібюджетнихкоштів— цепідприємства й госпрозрахунковіорганізації, громадські та Іншіорганізації, що не мають статусу бюджетної установи, якіодержуютьбезпосередньо через розпорядниківкошти з бюджету як фінансовупідтримку або уповноважені органами державноївлади на виконаннядержавнихцільовихпрограм та наданняпослуг.

Одержувачівитрачаютьбюджетнікоштивідповіднодо плану використаннябюджетнихкоштів — розподілубюджетнихасигнувань, затверджених у кошторисі, у розрізівидатків, структура якихвідповідаєповнійекономічнійкласифікаціївидатків та класифікаціїкредитування бюджету. Бюджетнаустанова не має права здійснюватизапозичення у будь-якійформі або надавати за рахунок бюджетнихкоштівпозичкиюридичним та фізичним особам, крім випадків, передбачених законом про Державний бюджет України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]