Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.88 Mб
Скачать

2.16. Автоматичний контроль та керування процесом.

На підприємстві «Екстра пластик», яке займається виробництвом полікарбанатних листів методом екструзії через плоскощілинну головку велика увага приділяється повній автоматизації роботи машин. Екструзійні машини, які використовуються на підприємстві повністю автоматичні. Усі параметри задаються і регулюються комп’ютером.

До параметрів, що контролюються та регулюються на лінії по виробництву монолітних полікарбонатних листів, екструзійній лінії “KUHNE” відносяться:

температура по зонах екструдерів;

температура плоскощілинної головки;

температура каландрів і валків;

лінійна швидкість обертання каландрів та тягнучого пристрою;

зазор між каландрами;

частота обертання шнека екструдерів;

частота обертання насоса;

тиск розплаву на виході до насосу;

тиск розплаву на виході з екструдерів;

температура розплаву на виході з екструдерів.

Сушка матеріалів проводиться у термопарах. Для завантаження матеріалу в бункер, передбачен пневмозавантажник.

Присутня ієрархічна система керування в якій ведучім є робоча станція на базі персонального комп’ютера, з якої на робочій станції встановлюється оперативна система реального часу (людинно-машинний інтерфейс) WinCCна нижньому рівні в цій системі встановлені мікроконтролериSimatie-S7 компаніїSiemens. Дані контролери приймають сигнал від кінцевих датчиків та сигналізаторів (датчики тиску, швидкості, термопари, датчики положення і т.д.) та видають керуючі дії на виконуючий пристрій та регулюючі органи (нагріваючі елементи, електродвигуни, клапани, засови і т.д.).

Тиск вимірюється контактним пристроєм DYNISKO, який складається з контактуючого елемента мембранного типу та електричного перетворювача.

Матеріал який знаходиться у в’язкотекучому стані при пересуванні у циліндрі екструдера створюють тиск на мембрану контактуючого елементу. При цьому ртуть по капіляру передає тиск к електричному перетворювачу, який розташований на відстані 300мм від контактуючого елементу. Положення електричного перетворювача по відношенню до контактуючого елементу зумовлено тим, що температура поблизу точки вимірювання тиску може збільшити похибку вимірювання. Електричний сигнал від електричного перетворювача 0-20 мА поступає мікроконтролер, в якому перетворюється та програмно оброблюється. Після чого з мікроконтролера на електроприлад екструдера поступає керуюча дія. Дана система регулювання дозволяє забезпечити постійність тиску розплаву на виході з екструдера.

2.17. Економіка організації та планування виробництва.

Економіка виробництва виробів із пластмас поряд з наявністю загальних рис з економвкою інших галузей промисловості має і свої специфічні особливості.

Частка затрат на сировину і матеріал в загальних затратах по експлуатаційним виробництвам(виробництво листів) вище, ніж по всій промисловості взагалі, а по виробництву виробів із пластмас методом екструзії знаходиться приблизно на рівні машинобудування і нище, ніж в хімічній промисловості взагалі.

Підприємство «Екстра пластик»є великим споживачем електроенергії, а також вирізняється високим рівнем рентабельності.

Особливістю переробки пластмас методом екструзії у порівнянні з іншими методами(лиття під тисом, пресування) є мала трудоємність виробництва.

На підприємстві «Екстра пластик» на долю зайнятих в основному виробничому цеху припадає приблизно 50% всіх працюющих.

На підприємстві «Екстра пластик» тривалвсть робочого дня встановлена у годинах. Складається графік змінності. Графік змінності уявляє собою графічне зображення почерговості виходу робітників на роботу, чергування днів роботи та відпочинку.

У цеху робітникам надається можливість прийняття їжі протягом зміни по черзі, з заміною один одного на робочих місцях, без права виходу з цеху і без права вимикання обладнання (у цеху відведене спеціальне місце для приймання їжі). Час цих перерв входить в рахунок робочого часу.

В таблиці 16 наведенний графік роботи в цеху з вирибництва полікарбонатних листів методом екструзії.

Таблиця 16. Графік роботи у безперервному виробництві з 8-мигодинним робочим днем.

зміна

години

дні місяця

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

І

0-8

А

А

А

А

Б

Б

Б

Б

В

В

В

В

Г

Г

Г

Г

ІІ

8-16

В

Г

Г

Г

Г

А

А

А

А

Б

Б

Б

Б

В

В

В

ІІІ

16-24

Б

Б

В

В

В

В

Г

Г

Г

Г

А

А

А

А

Б

Б

відпочинок

Г

В

Б

Б

А

Г

В

В

Б

А

Г

Г

В

Б

А

А

Примітка.А-перша бригада;

Б-друга бригада;

В-третя бригада;

Г-четверта бригада.

Бригадна форма організації праці, з оплатою за кінцевий результат, уявляє собою комплексну систему управління, яка основана на колективній організації праці.