Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.88 Mб
Скачать

2.10. Наукова організація праці

1. До наукової організації праці відносяться: виконання всіх технологічних процесів та операцій по виготовленню, контролю, упаковці, зберіганню, навантаженню, транспортуванню виробів у відповідності до технологічної документації на вироби; налагодження технологічного обладнання і технологічної оснастки. Особливо відповідальні операції виготовлення виробів, встановлюються спеціальним переліком, який кожен рік, до 31 грудня розроблюється відділом головного технолога.

2. Працівники всіх категорій та спеціальностей, які виконують відповідальні роботи по п.1, повинні бути атестованими на право виконання цих робіт. Атестація проводиться:

первинна - при вступі на роботу і при переводі на іншу роботу (після навчання або після закінчення випробувального терміну);

черговий - кожен рік, у період першого кварталу року;

позачерговий – при опануванні нових виробів та технологічних процесів, зниженні якості робіт виконавців, незадовільні результати первинної або чергової атестації або в будь-яких інших необхідних випадках.

3. При необхідності , перед атестацією працівники проходять навчання за спеціальною програмою, яку розробляють заступник керівника (начальника) цеху. Навчання може здійснюватися, як у формі консультування дипломованими спеціалістами, так і у формі цілісного призначення.

4. Атестацію проводять комісії підрозділів, де працюють виконавці:

4.1 Працівники цехів, які зайняті виготовленням продукції та наладчиків атестує комісія у складі:

заступник начальника цеху по підготовці виробництва – голова;

начальник технологічного бюро;

старший виробничий майстер;

начальник бюро технічного контролю або контрольний майстер;

4.2 Контролерів відділу технічного контролю атестує комісія у складі:

начальник відділу технічного контролю – голова;

контрольний майстер;

начальник технологічного бюро.

4.3 Працівників останніх підрозділів, які виконують відповідальні роботи атестує комісія у складі:

керівник підрозділу або його заступник – голова;

керівник дільниці, де задіяний виконавець;

начальник відділу технічного контролю(по узгодженню).

4.4 Для проведення позачергової атестації керівництвом підприємства може бути призначена комісія у іншому складі, ніж вказано у п.4.1 – 4.3.

5. При атестації перевіряються знання виконавців вимог технології, організації та безпечності робіт, його вміння практично виконувати ці вимоги. При первинній та позачерговій атестації, кожен виконавець у встановленому порядку пред’являє контроль роботи, на право виконання, якої він атестується.

Виконавець допускається до атестації у випадку коли кожна робота прийнята представником відділу технічного контролю, членом у першому пред’явленні.

За своєчасне проведення атестації відповідають:

у цехах – заступник начальника цеху по підготовці виробництва;

в останніх підрозділах – керівник підрозділу.

Порядок проведення атестації, порядок навчання, місце, час його проведення, початковий склад атестаційної комісії, перелік працівників, які атестуються і т.і. – визначається керівником підрозділу. Розпорядження готує заступник начальнику цеху (відділу) не пізніше , ніж за 10 робочих днів до початку атестації.

При первинній атестації одного або декількох виконавців розпорядження може не випускатися, а заступник начальника цеху, який організує атестацію в усній формі інформує членів комісії і працівників які проходять атестацію у порядку атестації.

6. Результати атестації оформлюються протоколом.

Заступник начальнику цеху по підготовці виробництва видають атестат виконавця, які успішно пройшли первинну атестацію. З часом в ці атестати заносять записи почергових та позачергових атестаціях.

Атестати зберігаються:

на робочих, атестованих – у старшого виробничого майстра та контролерів відділу технічного контролю – у начальника відділу технічного контролю;

на останніх працівників – у керівника дільниці робіт, де зайняті виконавці.

7. Виконання відповідальних робіт виконавцями, які не пройшли атестацію і не мають атестатів – не допускаються.

Відповідальність за це несуть виробничі і контролюючі майстри та інші безпосередні керівники виконавців. На цих же керівників розповсюджується відповідальність за якість робіт, які виконуються тільки прийнятими працівниками під час їх навчання в цеху або проходження випробовувального терміну (до атестації).

8. Працівники з інших підрозділів заводу, які короткочасно залучаються до виконання відповідальних робіт в цеху (відділу), повинні перед виконанням робіт бути атестованими комісію цього цеху (відділу) з оформленням протоколу, але без оформлення атестатів.

9. Виконавці, які не пройшли первинну або чергову атестацію, допускаються до повторної позачергової атестації не раніше ніж через місяць. При незадовільній оцінці за результатами повторної атестації через 3 місяці. У кожному такому випадку видається наказ по підприємству, який готує голова комісії.

10. Контроль наявності у виконавців атестатів, які оформлені у відповідності до стандартів здійснює начальник відділу технічного контролю.