Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

1.3.14 «Чисті аркуші». Сигнальний екземпляр

Надруковані на весь обсяг і тираж аркуші вручну зшивають без обкладинки і передають до видавництва для контролю, так називаємі «чисті аркуші». Іноді наступним етапом, а нерідко і замість «чистих аркушів», у видавництво передають декілька екземплярів уже переплетеного, остаточно оформленого видання.

У випадку будь-яких дуже грубих помилок, пов'язаних, наприклад, з розкриттям державної або військової таємниці; зненацька виявленого поліграфічного браку; судових вимог та інших екстремальних причин вихід тиражу книги ще можна зупинити. Крім того, якщо помилки не дуже масштабні, не концептуальні можна виправити помилки, передрукувавши лише окремі друковані аркуші. При виявленні видавництвом своїх або типографських помилок (при виході тиражу) друкують вкладку за назвою «зазначені помилки», яку вклеюють перед третьою сторінкою обкладинки книги. Іноді видавництво приймає рішення не вклеювати перелік помилок. У випадку, коли помилки не принципові, не помітні для основної частини читачів та відсутнє перекручування змісту.

1.3.15 Виготовлення тиражу

Після одержання з видавництва сигнального екземпляра з візою «до друку» друкарня друкує весь тираж замовленої продукції. Якщо книга замовлена необхідно вирішити питання її поширення негайно внаслідок дефіциту виробничих площ у друкарнях. Якщо ж книгу друкують з ініціативи видавництва, то працівники служби збуту ще до завершення цього етапу повинні мати точний перелік адрес, куди та у яких обсягах направляти книги.

На цьому етапі здійснюється:

– фальцювання надрукованих аркушів тиражу книги,

– обрізання,

– виготовлення палітурки,

– упакування в зручні для транспортування пачки.

Вид упакування залежить від відстані та способу транспортування, а також від типу палітурки і призначення книги.

1.3.16 Поширення тиражу

Поширення тиражу виготовленої видавничої продукції являє собою складний тривалий процес, який починається з реклами виготовляємої продукції, просування її на книжковий ринок і реалізацію. Безпосереднє розподілення тиражу книги здійснюють наступним чином:

1. Видавництво передає автору (замовнику) безкоштовно декілька екземплярів, що обумовлено видавничим договором.

2. За бажанням автора (замовника) частина тиражу передають їм за плату (що також визначають договором).

3. Видавництво здійснює розсилання обов'язкових безкоштовних екземплярів у Адміністрацію президента України; Верховну раду України; Книжкову палату України; Національну Парламентську бібліотеку України; Національну бібліотеку ім. В.І. Вернадського Академії наук України; Державну науково-технічну бібліотеку України; Кабінет Міністрів України; Державний комітет інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України; Міністерство освіти України та ін.

4. Основну частину тиражу поширюють шляхом підписки і торгівлі. Передплатні агентства розсилають книги замовникам поштою, видаючи регулярно свої інформаційні бюлетені, куди за договором з видавництвом включають книги ще на етапі затвердження тематичного плану.

Видавництво повинно знати до моменту виготовлення всього тиражу замовленої продукції його розподілення. Поширення тиражу здійснюють згідно раніше оформлених договорів.

Уся система поширення тиражу багатогранна, нею займаються люди з фаховою освітою. Це ще одна професія усередині системи видавничої справи.