Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

1.4 Друкарня

У друкарні виготовляють різну продукцію: книги, газети, журнали, репродукції, географічні карти, аркушівки, гроші, квитки, проспекти, каталоги, службова та технічна документація, поштові марки, плакати та ін. Для кожного виду друкарської продукції необхідні свої підходи.

У друкарнях здійснюють як весь процес підготовки видавничої продукції, так і з моменту завершення дизайнерських робіт над продукцією.

У першому випадку, технологічна схема виробничих процесів у друкарні має такий вигляд (рис. 1.8).

Рис. 1.8. Загальна схема підготовки видавничої продукції в друкарні

В даний час найчастіше підготовча робота (дизайн) видавничої продукції здійснюють у видавництвах (редакціях), що обумовлено великими можливостями сучасних настільно-видавничих систем. Таким чином друкарня одержує готовий матеріал, який поліграфісти повинні відтворити максимально точно і з високою якістю. Працівники видавництв (редакцій) повинні знати, як відбувається процес створення друкарської продукції, щоб при підготовці видань враховувати усі вимоги і можливості поліграфістів. У цьому випадку технологічна схема підготовки видавничої продукції в друкарні має наступний вигляд (рис. 1.9):

Рис. 1.9. Технологічна схема процесу виробництва продукції в друкарні

1.4.1 Подача матеріалу

У друкарню видавництва (редакції) направляють видавничий оригінал продукції разом із супровідними документами.

Видавничий оригінал – авторський оригінал, підготовлений у видавництві до здачі на поліграфічне підприємство для виготовлення друкарських форм.

Видавнича продукція може бути надана у трьох видах:

– оригінал-макет,

– фотоформа,

– файл.

Існують певні вимоги до здаваємих у друкарню матеріалів:

1. Репродуціруємий оригінал-макет. На папері не повинно бути чорних точок. Усі фрагменти зображення (текст, ілюстрації) повинні мати однакову оптичну густину. Перевірити, щоб усі фрагменти були вставлені правильно.

2. Фотоформи. Розмір зображень на фотоформі дорівнює заданому розміру оригіналу. Зображення повинне бути візуально різким за всією площиною фотоформи. На зображенні не повинно бути вуалі (сірості), плям, подряпин і сторонніх прозорих і непрозорих точок, а також заломів основи фотоплівки. Зображення повинно мати за всією площиною однорідний ахроматичний (нейтрально-сірий) тон. Зображення для виготовлення друкарських форм офсетного друку повинно бути на фотоформі дзеркальним щодо оригіналу. Для способів високого та глибокого друку зображення на фотоформі повинно бути прямим щодо оригіналу.

3. Файли. При наданні необхідно включати інструкцію про розмітки сторінки (оцінка обрізки), вказати вид програми верстки. Разом з матеріалами в друкарню надають «Специфікація на друк і палітурно-брошурувальні роботи», у якій вказується автор, назва та формат видання, обсяг, тираж, оформлення обкладинки, кількість фарб, вид ілюстрацій, сорт папера та інші відомості.

В даний час найбільш розповсюджена форма надання видавничої продукції в друкарню у вигляді файлу. Файл на будь-якому електронному носії передають менеджеру продаж або представнику друкарні, з яким обговорюють виконання роботи. Представник друкарні повинний розповісти про деякі особливості оформлення файлу, версій програми, форматів зображення, використовуваних шрифтів та ін. Після передачі файлів у друкарню вони проходять попередній контроль.