Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

1.4.2 Попередній контроль

Попередній контроль – це процедури перевірки електронних файлів на предмет наявності в них усіх необхідних елементів, включаючи комплекти шрифтів і файли з записом зображення.

Перевірка також необхідна для підтвердження правильності підготовки файлу для специфічних робочих процесів, застосовуємих у даній друкарні. На цьому етапі перевірки виявляють багато проблем з файлами. Деякі найбільш розповсюджені проблеми:

– неправильно підібрані шрифти,

– використання сумішей кольорів замість тріадних,

– неадекватні ілюстрації,

– перекручування границь зображення,

– повороти зображення у відповідних програмах,

– непереведені з RGB у CMYK зображення.

Як тільки проблема виявлена, представник друкарні зв'язується з постачальником файлу, для того щоб обговорити шляхи виправлення: силами відділу додрукарської підготовки друкарні або силами замовника. Для запобігання проблем замовнику необхідно ознайомитися з вимогами друкарні і переконатися у відповідності свого файлу цим вимогам. Замовник також може задіяти опції для перевірки своїх файлів.

1.4.3 Розрахунок, планування та встановлення термінів

Після виправлень та остаточної перевірки файли направляють в розрахунковий відділ. Тут оцінюють вартість робіт, в розрахунок беруть навіть виправлення, внесені під час попереднього контролю файлів. Відділ планування або диспетчеризації повідомляє в які терміни може бути виконана робота. Вони також визначають і погоджують специфіку паперів, фарб та інших компонентів, необхідних для виконання роботи.

1.4.4 Додрукарська підготовка видання

1.4.4.1 Трепінг при друкуванні за вивороткою

Трепінг – прийом компенсації неточності приводки фарб на відбитку при багатоколірному друкуванні. Іншими словами, перекривання елементів зображення за контуром (сполучення масштабів) діапозитива і негатива того самого кольорового зображення в процесі виготовлення фотоформ, що забезпечує збіг контурів на відбитку при припустимому несполученні фарб на відбитку в процесі багатоколірного друкування. Його використовують при друкуванні кольорового тексту на фоні іншого кольору або виворотці на багатоколірному фоні, щоб уникнути білих зазорів між текстом і фоном. Програму у видавничих системах, що застосовують для проведення процедури перекривання контурів при обробці зображень та їх підготовці до видання, називають програмою трепінга. Існують два типи трепінга:

– запобігання накладення двох суміжних фарб різного кольору,

– неприводка може стати причиною появи білих проміжків на відбитку.

Другий тип стосується проведення друкарського процесу і прямо не пов'язаний з дизайном, але враховується.

1.4.4.2 Спуск смуг

Спуск смуг – це процес розташування сторінок у правильному порядку на друкарській формі або формному циліндрі, таким чином, щоб після друкування і фальцювання вони розташовувалися, як треба для наступних технологічних операцій.

Спуск смуг залежить від багатьох факторів, включаючи дизайн замовника і то, як буде переплетений готовий блок.

Якщо друкарня просить замовника зробити трепінг або спуск смуг, то необхідно одержати від нього вказівки. Навіть у випадку, коли замовник уявляє дизайн продукції аж до виготовлення палітурки необхідно дізнатися специфічні вимоги у технолога, друкаря або в співробітників відділу роботи з клієнтами.