Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

2.2.6 Висновок передплатної коректури

На даному заключному етапі процесу верстки необхідно вивести макет публікації на лазерний або кольоровий принтер і надати замовнику на затвердження. У цьому випадку (як і при затвердженні ескізу) необхідно обов'язковий підпис замовника (замовник підписує кожний аркуш коректури). Одержання офіційної згоди замовника на випуск публікації особливо важливо, тому що подальші етапи технологічного процесу здійснюють в бюро, а потім у друкарні.

2.3 Переддрукарська підготовка

Переддрукарську підготовку макета проводять у бюро і вона складається з різних етапів:

– сканування,

– трепінг,

– кольроподілення,

– кольоропроби,

– вивід плівок на фотоскладальному автоматі та ін.

Якщо випускаєме видання включає ілюстрації більш якісні, ніж газетні, то стадія переддрукарської підготовки обовязкова. Необхідно зазначити, що технологія виготовлення форм для офсетної машини вимагає надання оригінал-макету у вигляді відбитків на фотографічній плівці (найчастіше позитивної) натуральної величини.

Якщо видання не висуває істотних вимог до якості, то плівки можуть бути надруковані на лазерному принтері.

У випадку більш високих вимог до якості, особливо для кольорових публікацій, необхідно фотоскладальний автомат. Фотоскладальний автомат є дуже складним лазерним принтером, що друкує на спеціальній плівці. Такі машини, як і професійні сканери, і кольоропробні принтери, дуже дорогі. У більшості видавництв вивод кольороподілених форм здійснюється нечасто. Тому існують бюро, що одержують на подібну роботу замовлення від багатьох видавництв.

2.3.1 Високоякісне сканування

Якщо у видавництві немає якісного сканера, або замовник висуває підвищені вимоги до якості, сканування краще провести у бюро, що має у своєму розпорядженні професійні сканери. Для обробки отриманих гігабайтних файлів у бюро також є потужні комп'ютери.

2.3.2 Трепінг

При підготовці кольорових видань у більшості випадків виникає необхідність трепінга. Це необхідно для компенсації погрішностей сполучення (приводки) друкарських форм і кліше на типографському верстаті. При відсутності трепінга між сусідніми елементами можуть виникати білі або кольорові зазори.

У сучасних видавничих ситемах вбудовані засоби автоматизації трепінга. Якщо ж немає необхідного досвіду або в публікації є складні для трепінга елементи, то цю роботу краще замовити сервісному бюро, що має у своєму розпорядженні кваліфікованих фахівців і професіоналів, дуже складні та дорогі програми растрового трепінга.

2.3.3 Кольороподілення

У процесі кольороподілення кольорове зображення розбивається на кольорові шари, що відповідають окремим фарбам. Кожному шару у свою чергу відповідає окрема плівка, що вийшла з фотоскладального автомата, і окрема форма для друкарської машини. З появою комп'ютерних видавничих систем процес кольороділення є простим при наявності досвіду або порад від працівників бюро та друкарні, даний етап переддрукарської підготовки публікації можна здійснювати у видавництві.