Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1966 Інтел. влас..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

1. Мета та завдання дисципліни «інтелектуальна власність»

Метою викладання дисципліни «Інтелектуальна власність» є формування у студентів знань системи інтелектуальної власності та навичок практичної роботи з нормативно-правовою документацією, яка забезпечує правове регулювання відносин, що виникають у зв’язку зі створенням, охороною та використанням результатів творчої діяльності.

В результаті вивчення дисципліни «Інтелектуальна власність» студент повинен:

знати

систему інтелектуальної і особливо промислової власності в винахідницькій і патентно-ліцензійній діяльності, методологічні основи створення об’єктів промислової власності, порядок здійснення захисту патентних прав, міжнародного співробітництва у сфері інтелектуальної власності, авторського права і суміжних прав, а також системи патентної інформації;

вміти

використовувати на практиці нормативно-правові акти для забезпечення правової охорони науково-технічних досягнень і творчої продукції, проводити патентно-інформаційні дослідження в певній галузі техніки і технології, знаходити аналоги і знати порядок оформлення заявки на об’єкт промислової власності, використовувати патентну інформацію і документацію при проведенні науково-дослідних робіт.

Поточний контроль засвоєння знань студентами здійснюється на кожному занятті у формі усного опитування, тестування, заслуховування та обговорення реферативних повідомлень.

Заключним етапом вивчення предмета “Інтелектуальна власність» у повному обсязі є залік, мета якого полягає у перевірці знань та вмінь, набутих студентами.

2. Тематичний план вивчення дисципліни

2.1. Система інтелектуальної власності в Україні

Основні поняття і визначення. Роль інтелектуального капіталу в соціально-економічному розвитку України. Структура державного управління системою інтелектуальної власності.

2.2. Поняття права інтелектуальної власності

Інтелектуальна власність та її становлення. Сутність інтелектуальної власності. Співвідношення власності та інтелектуальної власності. Виникнення права інтелектуальної власності.

Поняття права інтелектуальної власності. Значення права інтелектуальної власності. Розвиток права інтелектуальної власності. Сутність права інтелектуальної власності. Право інтелектуальної власності в суб’єктивному сенсі. Точки зору в науці щодо поняття та змісту права інтелектуальної власності. Зміст права інтелектуальної власності. Види права інтелектуальної власності.

Результати творчої діяльності як об’єкти правовідносин та їх взаємозв’язок.

Інші результати діяльності як об’єкти права інтелектуальної власності.

2.3. Законодавство про інтелектуальну власність

Джерела правового регулювання права інтелектуальної власності та їх види. Поняття законодавства про інтелектуальну власність, його система й спрямованість. Підходи до визначення системи права інтелектуальної власності. Види міжнародно-правових актів про інтелектуальну власність. Правове значення міжнародно-правових актів про інтелектуальну власність. конвенції та їх види. Багатосторонні угоди та їх види. Урядові угоди та їх значення. Паризька конвенція. Бернська конвенція. Європейські директиви у сфері інтелектуальної власності. Конституція України як основне джерело регулювання права інтелектуальної власності.

Цивільний кодекс України як джерело регулювання права інтелектуальної власності. Проблеми удосконалення механізму приватноправового регулювання права інтелектуальної власності.

Чинне законодавство України про інтелектуальну власність. Закон України «Про авторське право й суміжні права», його основні положення. Закон України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі», його структура й зміст. Закон України «Про охорону прав на промислові зразки» та його зміст. Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» та його основні положення. Закон України «Про охорону прав на сорти рослин», його структура та зміст. Закон України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» та його основні положення. Інші законодавчі акти України про інтелектуальну власність.

Постанови Кабінету Міністрів України. Постанови та інструкції Державного агентства з авторських й суміжних прав, Державного комітету у справах інтелектуальної власності (Патентного відомства).

Законодавство зарубіжних країн про інтелектуальну власність та його особливості.