Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1966 Інтел. влас..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

2.9. Захист права інтелектуальної власності

Загальні положення щодо захисту права інтелектуальної власності. Способи захисту порушених прав інтелектуальної власності. Повноваження суду щодо захисту права інтелектуальної власності.

Поняття та визначення контрафактних порушень авторських і суміжних прав. Порядок захисту авторських і суміжних прав.

Способи цивільно-правового захисту авторських і суміжних прав. Види й порядок відшкодування при порушеннях авторських і суміжних прав. Реалізація права на захист авторських і суміжних прав.

Права творчих об'єднань із захисту авторських прав. Захист права промислової власності.

3. Мета контрольної роботи

Контрольна робота є важливою складовою навчального процесу. Головне завдання студента при виконанні контрольної роботи виявити глибокі знання предмета.

Написання контрольної роботи має на меті досягнення таких цілей:

– поглиблене вивчення та засвоєння матеріалу дисципліни;

– набуття навичок користування нормативно-правовими актами, які регулюють правовідносини у сфері захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності;

– вміння характеризувати та описувати технічні системи.

4. Основні вимоги до змісту контрольної роботи

Реалізація вказаних цілей контрольної роботи висуває відповідні вимоги до її змісту.

Однією з важливих вимог до контрольної роботи є поглиблене дослідження визначеної завданням теми. Це означає, що для висвітлення питань контрольної роботи не достатньо обмежуватись посиланням на одне літературне джерело, а бажано використовувати наряду з підручниками і нормативно-правові акти та електронні джерела інформації. Зміст контрольної роботи значно покращиться, коли викладений у відповіді матеріал буде містити посилання на відповідні Закони України.

Частина контрольної роботи, в якій студент описує задану технічну систему повинна обов’язково включати схематичне зображення ієрархії технічної системи, наприклад (для апарата технологічної лінії):

Завод

І порядку

Цех

ІІ порядку

Технологічна лінія

ІІІ порядку

Автомат

СИСТЕМА

Механізм

І порядку

Вузол

ІІ порядку

ІІІ порядку

Деталь

Технічна система, яку описує студент повинна бути представлена у вигляді графічного зображення (технологічна схема, креслення апарата та ін.)

Опис технічної системи повинен включати:

1. Параметричний – опис властивостей, ознак та відношень об’єкта на підставі емпіричних спостережень. Це найбільш проста форма і вихідний рівень дослідження об’єкта.

2. Морфологічний – перехід до визначення по елементного складу, побудови об’єкта та взаємовідносин параметрів, які виявлені на попередньому рівні.

3. Функціональний – перехід до визначення функціональної залежності між параметрами (функціонально-параметричний опис), між елементами об’єкта (функціонально-морфологічний опис) або між параметрами і побудовою об’єкта.

4. Фізичний (поведінка об’єкта) – виявлення цілісної картини «життя» об’єкта і механізмів, які забезпечують зміну напрямків та «режимів» роботи об’єкта (найбільш складна форма наукового дослідження)

При перевірці контрольних робіт найчастіше зустрічаються недоліки, які умовно можна об’єднати в такі групи:

– недоліки, пов’язані з повнотою висвітлення питань контрольної роботи (найчастіше пов’язані з обмеженим використанням джерел інформації та нормативно-правових актів і, як наслідок, не повним висвітленням теми);

– недоліки, пов’язані з описом технічних систем (відсутність ієрархічного зображення технічної системи, неповний опис або низька якість графічного зображення технічної системи і, як наслідок відсутність повної картини, яка б відображала її сутність);

– недоліки, пов’язані з оформленням роботи (відсутній перелік використаної літератури, робота написана не українською мовою, відсутні поля для поміток та зауважень рецензента).