Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Конспект лекций

.pdf
Скачиваний:
165
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
5.6 Mб
Скачать

Рис. 3.20. Варіанти різьбових отворів

Необхідно по можливості розташовувати вісі отворів паралельно друг другу та перпендикулярно базовій поверхні (рис. 3.21).

Рис. 3.21. Приклади розташування отворів

При свердлуванні отворів необхідно забезпечити можливість нормального входу та виходу різального інструмента (рис. 3.22).

51

Рис. 3.22. Варіанти входу та виходу свердла при обробці.

Більш технологічними являються шпоночні канавки які мають вихід на торець поверхні або канавки для сегментних шпонок (рис. 3.23а,б).

Рис. 3.23. Види шпон очних канавок

Заміна суцільної деталі (рис. 3.24а) на дві (рис. 3.24б) спрощує процес обробки та збільшує коефіцієнт використання матеріалу.

52

Рис. 3.24. Види конструкції деталі

Повинно бути обґрунтовані призначення точності і шорсткості. Справа в тому що призначення малої шорсткості не раціонально, тому що визиває додаткові витрати для її досягнення. А при роботі вузла поверхні, які знаходяться у контакті, припрацьовуються і в залежності від умов роботи (зусилля, швидкість взаємного переміщення, матеріал деталей) їх шорсткість змінюється до оптимальної для даного вузла. Теж саме здійснюється і при призначенні більш високого значення шорсткості. Але при цьому вона зростає до оптимальної при припрацюванні, що приводить до збільшення зазору і довговічність вузла зменшується.

3.6.Вимоги технологічності при експлуатації виробів

Упроцесі експлуатації виробу технологічність визначається такими показниками:

- доступністю, яка характеризується наявністю робочих зон для виконання операцій обслуговування та ремонту; вільним доступом до місць обслуговування та ремонту; можливістю використання засобів автоматизації і механізації; можливістю ремонтів вузлів без їх демонтажу; участю у ремонті одночасно декількох виконавців.

- легкоз’ємністю, що характеризується наявністю блочно-модульної конструкції; раціональним з’єднанням складових частин; можливістю ремонту без застосування спеціальних пристроїв.

53

-взаємозамінністю, яка пов’язана з обмеженням номенклатури; застосуванням стандартних і уніфікованих частин;

-технологічною простотою, яка визначає легкість технічного контролю стану, змащування і регулювання;

-контролепрнадністю, що пов’язана з можливістю діагностики усіх параметрів без демонтажу; наявністю внутрішніх сигналізаторів про стан окремих вузлів; мінімальне число параметрів для оцінки технічного стану;

-можливістю порівняно легкого відновлення виробу, що залежить від застосування недефіцитних матеріалів і виробів для відновлення їх до номінальних або ремонтних розмірів; наявності технологічних баз, захищених від ушкодження та необхідних для багаторазового встановлення;

пристосованості до відновлення прогресивними методами;

 

обмеження

 

 

 

 

номенклатурних деталей, які потрібні для відновлення складних

процесів.

3.7. Методи оцінки технологічні виробів

Показники технологічності конструкцій входять у групу ресурсозберігаючих показників якості:

-трудомісткість – витрати на виготовлення і експлуатацію; -матеріаломісткість – витрати матеріальних ресурсів на одиницю виробу. Це прямі (безпосередні) якісні показники технологічності. Але їх іноді

важко і точно підрахувати особливо на початковому етапі запровадження виробу у виробництво.

Існують побічні (непрямі) показники якості технологічності, які порівняно легко підрахувати. Але кожен з цих показників тільки частково оцінює технологічність виробу. І тому повнота оцінки технологічності залежить від кількості застосованих непрямих показників. Види цих показників рекомендовані стандартами. Деякі види наведені нижче:

- коефіцієнт спадкоємності:

54

K n

=

Q1

,

(3.1)

Q

 

 

 

 

де: Q1 - кількість раніш освоєних деталей; Q – кількість всіх деталей

(у авіамоторобудуванні цей показник складає – 0,4 0,7); - коефіцієнт стандартизації:

K c

=

Q2

 

(3.2)

Q

,

 

 

де: Q2 – кількість стандартних уніфікованих деталей; Q – кількість всіх деталей;

(для серійне виробництво цей показник складає 0,27 – 0,35) - коефіцієнт використання матеріалу:

Ku =

P

1

,

(3.3)

P

 

 

 

де: P1 – чиста вага деталі;

P – норма витрат матеріалу (для серійного виробництва буде 0,4 0,5; для

масового виробництва буде 0,6 0,7);

 

- коефіцієнт трудомісткості складання:

 

Kск=Tск/T,

(3.4)

де: Tск - трудомісткість складання;

 

T – трудомісткість механічної обробки (для серійного виробництва буде

0,3 0,6; для масового

 

виробництва буде

0,25 0,3; дл важкого

машинобудування буде 0,9 1,0);

 

- коефіцієнт точности:

 

 

 

 

T

=

Ti

ni

;

(3.5)

n

ср

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

 

 

KT

=1

1

 

,

 

(3.6)

 

 

 

 

 

 

Tср

 

 

де: Тср –середнє значення квалітету;

Ті – значення квалітету nі поверхні;

55

- коефіцієнт шорсткості:

K

 

=

1

, (3.7)

Ш

 

=

Шi ni ; (3.8)

 

 

 

 

ш

 

Шср

 

ср

 

ni

де: Шср – середня шорсткість поверхонь; Ші – шорсткість nі поверхні.

3.8.Контрольні питання

3.8.1.Поняття технологічності виробів.

3.8.2.Приклади поліпшення технологічності виробів при конструюванні.

3.8.3.Приклади поліпшення технологічності виробів при складанні.

3.8.4.Приклади поліпшення технологічності виробів при виготовленні

заготовок.

3.8.5.Приклади поліпшення технологічності виробів при виготовленні

деталей.

3.8.6.Приклади поліпшення технологічності виробів при експлуатації.

3.8.7.Способи оцінки технологічності виробів.

4.ЗАГОТІВЕЛЬНІ ОПЕРАЦІЇ

4.1.Заготівельні операції у хімічному машинобудуванні

4.1.1.Вибір заготовок в хімічному машинобудуванні

Розробку технологічного процесу виготовлення деталі починають з вибору заготовки. На вибір способу отримання заготівки впливають наступні характеристики [10]: матеріал деталі, її конфігурація, форма поверхонь і їх розміри, технічні умови на виготовлення деталі, об'єм і серійність випуску.

Вибрати заготівку - означає визначити спосіб її отримання, розрахувати або підібрати по таблицях припуски на механічну обробку всіх поверхонь і вказати допуски на виготовлення заготівки, передбачити необхідні ливарні або

56

штампувальні нахили і радіуси переходів та скласти креслення заготівки з вказівкою площини роз'єму ливарної форми або штампу.

Остаточне рішення про вибір способу отримання заготівки приймають після комплексного розрахунку собівартості заготівки і деталі. При цьому порівнюють декілька варіантів і вибирають такий, при якому забезпечується мінімальна собівартість деталі, вартість виготовлення заготівки і її механічної обробки, що включає.

При економічному обґрунтовуванні вибору виду будь-якої заготівки для знов проектованого технологічного процесу можливі наступні три варіанти :

-спосіб отримання заготівки приймають аналогічним тому, який вже існує

вданому виробництві. Оскільки в цьому випадку вартість заготівки не змінюється, то вона не враховується при визначенні технологічної собівартості виготовлення деталі; при обґрунтовуванні правильності вибору заготівки досить послатися на довідкову літературу, де для даних умов рекомендується цей варіант як оптимальний;

-спосіб отримання заготівки змінюється в порівнянні з базовим варіантом, проте не змінюється технологічний процес механічної обробки. В цьому випадку перевазі віддають заготівці, що характеризується кращим використанням металу і меншою вартістю;

-спосіб отримання заготівки змінюється щодо базового варіанту і в результаті цього істотно змінюється ряд операцій механічної обробки заготівки. В цьому випадку питання про доцільність застосування нового вигляду заготівки вирішують тільки після визначення повної технологічної собівартості деталі, що включає витрати на виготовлення заготівки і її механічну обробку.

Основні види заготовок для деталей машин залежно від їх матеріалу, призначення і форми:

-литі заготовки з чавунів, сталей і кольорових металів;

-гаряче і холодно штамповані, ковані і пресовані заготовки зі сталей, алюмінієвих сплавів і латуні;

57

-заготовки з пруткового прокату і листового матеріалу;

-заготовки з неметалічних матеріалів (різних пластичних мас, текстоліту, деревини, скла, гуми і ін.);

-зварні заготовки.

Литі заготовки застосовують для складних фасонних деталей, що не піддаються ударним навантаженням, виготовляють з чавунних виливок. Деталі складної конфігурації, що працюють в тяжких умовах, отримують із сталевих виливок.

Якість і вартість литих заготовок у великій мірі залежать від способу їх виготовлення. Види лиття описані у спеціальній літературі [ ]. Серед них розрізняють такі:

-лиття у пісчано-глиністи форми;

-лиття по виплавляємим моделям;

-лиття в оболонкові форми;

-лиття у металічні форми (кокілі);

-лиття під тиском;

-відцентрове лиття.

Матеріали які використовують для лиття повинні мати добрі ливарні властивості: рідкотекучисть, мала усадка, мала прихильність до утворення тріщин тощо. Цим властивостям відповідають такі матеріали як сірий та ковкий чавуни, вуглецеві та леговані сталі, мідні сплави, алюмінієві та магнієві сплави, туго плавкі метали (титан, молібден, вольфрам).

Застосування машинного формування по металевим моделям дозволяє істотно підвищити якість і продуктивність виготовлення відливок в порівнянні з ручним формуванням. Литво в оболонкові форми застосовують головним чином при отриманні складних відповідальних відливок. При автоматизації цей спосіб дозволяє отримувати до 450 напівформ в годину.

Литво в металеві форми (кокілі) економічно обгрунтоване при розмірі партії не меншого 300-500 шт.

58

Литво по моделях, що виплавляються, економічно доцільно для литих деталей складної конфігурації з важкооброблюваних сталей при розмірі партії понад 100 шт.

Литво під тиском економічно доцільно при розмірі партії 1000-2000 шт. і більш і застосовується для отримання заготовок з алюмінієвих, цинкових і латунних сплавів. Продуктивність - до 1000 відливань в час.

Відцентрове литво застосовують, для отримання заготовок, що мають

форму тіл обертання.

 

Економічна доцільність застосування відливок [ 2 ]:

 

Св=qрмСрм+А(1+q/100)+См/n+ВТв(1+q/100),

(4.1)

де qрм - маса рідкого металу, що витрачається на відливання, кг;

Срм- вартість I кг рідкого металу, грн.; А- сума зарплати по роботах ливарного цеху,грн.; q - накладні витрати літерного цеху %; См - вартість моделі і стрижньових ящиків, крб.; n - кількість заготовок, що відливаються по одній моделі, шт.; ВТв (1+q/100) - вартість чорнової обробки відливання, крб.

Після економічного обґрунтовування правильності вибору виду заготівки розробляють її креслення (ескіз).

Креслення відливання з технічними вимогами повинне містити всі дані, необхідні для виготовлення, контролю і приймання відливок, і виконуватися відповідно до вимог стандартів ЕСКД і ГОСТ З.1125-88.

Ковані і штамповані заготовки застосовують для деталей, що працюють на вигин, кручення, розтягування і що мають значну різницю розмірів поперечних перетинів окремих елементів. При цьому прагнуть отримати конфігурацію заготовок, що наближається до форми деталі.

Поковки, що отримують вільним куванням, застосовують в одиночному і дрібносерійному виробництві, а також при виготовленні великогабаритних деталей. Для цих поковок ГОСТ 7829-70 встановлює припуски на механічну обробку різанням, граничні відхилення на номінальні розміри поковки, а також напуск для поковок і умови їх призначення. Кування може бути застосовано для осадки або витяжки. Осадка це операція зменшення висоти заготовки при

59

збільшенні площі поперечного перетину. Витяжка це операція подовження заготовки або її частини за рахунок зменшення поперечного перетину. До операції кування можна віднести також такі операції як прошивка (отримання порожнин витисненням металу) вирубка (відділення частини заготовки), гнуття (надання заготовці вигнутої форми) тощо.

У серійному і масовому виробництві заготівки отримує у відкритих або закритих штампах на ковальсько-пресовому устаткуванні.

Штамповка може бути гарячою об’ємною або холодною. Гаряча об’ємна штамповка здійснюється при температурі вище температури рекристалізації.

При виборі заготовок, що отримують тиском, слід мати на увазі, що найбільш продуктивні способи - це холодна висадка на автоматах і поперечний-гвинтове плющення (до 350 шт./мин).

Заготівки деталей типу стрижнів з потовщенням, кілець, втулок, деталей з наскрізними або з глухими (зокрема глибокими) отворами і деякі інші [7] доцільно отримувати на горизонтально-кувальних машинах (ГКМ).

Кування і штампування підвищують механічні властивості матеріалу, які дуже часто регламентуються технічними вимогами на виготовлення деталі.

При економічному обґрунтовуванні вибору заготівки вартість штампування і її чорнової обробки складає, грн:

Сш = qмСпм + Спм(1=q1/100) + Сшт/n + ВТ2(1+q/100), (4.2)

де qм- маса матеріала, який розходується на штамповку кг; Спм – ціна 1 кг прокатного матеріалу, грн.; Сшт – вартість штампувальних робіт, грн.; n – кількість деталей, які виготовляються на одному штампі; Т2 – калькуляційний час обробки штамповкою; В – годинна заробітна плата робочого, грн.; q – накладні розходи цеху, %.

Заготовки з прокату найбільш розповсюджені та економічно доцільні. До 90 % сталі, яка виплавляється, та більша частина кольорових металів перероблюється прокаткою. Промисловість випускає дуже різноманітний сортамент профілю з прокату: квадрат, круг, шестигранник, прямокутник, швелер, рейки, кутовий та тавровий профіль. Круглий та квадратний стальний

60