Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makarov_diplom / Диплом 12 июня.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать
  1. Спеціальна частина

2.1. Опис технологічного процесу. Норми технологічного режиму

Фотополімерні форми використовують для друку на різних матеріалах: папері, ковбасній оболонці, поліпропілені, гофрокартоні і інших. Різноманітність матеріалів і, як наслідок, відмінності у вимогах до форм, обумовлює необхідність їх виготовлення різної товщини: від 1,14 мм до 2,84 мм.

Умови експлуатації цифрових фотополімерних форм: флексоформи призначені для нанесення флексопечаті друкарськими машинами різних типів водорозчинними або спиртними фарбами, а також фарбами на етілацетатной основі.

Фотополімерні кліше виготовляються на такому устаткуванні: лазерно-гравіювальний пристрій СТР, експонуюча рама Cyrel®FAST, термальний процесор Cyrel®FAST, виробництва компанії “DuPont”.

Для виробництва фотополімерних форм на ділянці є:

– відділення додрукарської підготовки;

– відділення виготовлення флексоформ.

Відділення фотовисновку і допечатной підготовки укомплектоване:

– двопроцесорної ПЕВМ.

На ділянці виготовлення флексоформ встановлені:

– дві машини Laser Graver 4001S (CTP);

– експонуюча рама Cyrel®FAST;

– термальний процесор Cyrel®FAST;

– стіл монтажний для перевірки і монтажу негативів;

– стіл раскроєчний для розрізання фотополімерних пластин;

– стелаж для зберігання фотополімерних пластин;

–прилад для вимірювання твердості гуми по Шору А 2033 ТИР;

– товщиномір.

Технологічний процес виробництва флексоформ складається з наступних стадій:

– створення і підготовка оригінал-макету;

– виготовлення кліше.

Опис процесу створення і підготовки оригінал-макету

Створення і підготовка оригінал макету проводиться з використанням векторних або растрових графічних редакторів переважно компанія Adobe. Вибір останній обумовлений тим фактом, що саме Adobe є розробником мови Postscript, використовуваного опис руху променя лазера у фотонабірному автоматі. Таким чином, бачиться логічним використання протягом всього технологічного циклу програмних продуктів одного виробника або принаймні одного стандарту.

Зараз для створення і підготовки оригінал-макету переважно використовується наступне програмне забезпечення:

– векторний редактор Adobe Illustrator;

– растровий редактор Adobe Photoshop;

– програма для верстки Adobe PageMaker;

– система управління робочим потоком Delta Technology;

Підготовка файлу оригінал макету включає наступні стадії:

– власне створення файлу або отримання його від замовника;

– попередня перевірка кольорів, установок overprint, наявність використання; різних ефектів і їх коректна передача і інше – згідно прийнятим вимогам.

Опис процесу виготовлення ФДФ

Виготовлення фотополімерних друкарських форм зводиться до наступних стадій:

1 – візуальна перевірка якості фотополімерних пластин;

2– розкрій фотополімерних пластин згідно розмірам одержаних;

3– зворотне експонування пластини в засвіточному столі для формування цоколя флексоформи, в ході якого відрізаний шматок пластини піддається дії УФ світла з боку лавсанової підкладки;

4 – лазерне гравіювання пластини;

5 – пряме експонування пластини для формування зображення на її поверхні, коли чутливі до проникаючого через фотоформу УФ світлу ділянки піддаються процесу полімеризації;

6 – термальна флексоформи;

7 – пост експонування флексоформи УФ випромінюванням різних діапазонів для остаточного формування її поверхні;

8 – у разі потреби – підрізування країв форми, очищення лавсанової поверхні від забруднення, упаковка готової продукції для доставки замовнику.

Час прямого, зворотного і пост експонування, а також лазерного гравіювання визначається виходячи з висоти друкарських елементів кліше і його щільності по Шору експериментально для кожної партії сировини.

Цифрові пластини DFH, DFМ створені для обробки в термальному процесорі Cyrel®FAST. Необхідно проекспонувати пластину з оборотної сторони для створення «цоколя», вилучити захисний аркуш і записати кольородільне зображення за допомогою Cyrel®digital Imager (CDI). Потім провести основне експонування, обробити форму в термальному процесорі Cyrel®FAST. Провести фінішинг форми для видалення залишкової липкості з поверхні й здійснити постекспонування для остаточної полімеризації.

Фотополімерні пластини Cyrel® потрібно обробляти без присутності УФ і білого світла. Віконні прорізи й світильники повинні бути покриті спеціальною плівкою, що має захист від УФ випромінювання.

– це обладнання для запису зображення на чорному маскованому шарі цифрового фотополімеру або плівки для прямого запису. Ці матеріали проводяться з тонким чорним (маскованим) шаром, що покриває усю поверхню пластини (плівки).За допомогою зняття маскованого шару з поверхні матеріалу точно сфальцьованим промінем лазера у потрібних ділянках створюються вікна, що відповідають пробільним ділянкам записуваного зображення. У такий спосіб формується зображення на матеріалі (плівці або цифровій фотополімерній пластині). При записі цифрових флексографских форм шар, що маскує, виконує функцію фотоформи (негатива).

Для створення зображення матеріал фіксують на записуючому барабані машини за допомогою вакуумної притискної системи. Барабан обертається із частотою обертання близько 30 оборотів у секунду. Інфрачервоний лазерний промінь, потужність якого може регулюватися від 1 до 15 Вт, фокусується на поверхні маскованого шару в круглу пляму діаметром 15-20 мкм. У результаті матеріал маскованого шару в області фокусування плями миттєво нагрівається, що приводить до його повного видалення.

У процесі гравіювання лазерний промінь переміщається уздовж осі барабана й у міру його обертання створює спіральну траєкторію на маскованому шарі. Розмір лазерної плями більше осьового зсуву променя за один оберт, що забезпечує часткове перекриття окремих витків (називаних рядками або лініями, lines). Це дозволяє сформувати вікна з повністю знятим маскованим шаром.

При формуванні зображення лазерний промінь включається й вимикається синхронно з обертанням барабана й осьовим переміщенням променя. Зображення формується порядково, подібно зображенню на екрані телевізора. Найменший елемент лінії називається пікселем (pixel). Розмір пікселя залежить від обраного дозволу. Для найбільше часто використовуваного дозволу 2540 dpi розмір пікселя становить 10 мкм. Крок рядків також відповідає розміру пікселя. При запису пікселя лазерний промінь може бути включений (піксель випалюється) або виключений (маскований шар залишається недоторканим). При підготовці даних за допомогою програмного растрового процесора на головному комп'ютері чорні й білі пікселі у вигляді квадратних гнізд формують структуру рядків і стовпців, яка називається цифровим растровим зображенням (bitmap, у растрових форматах PCX, TIFF іін.) або цифровою плівкою. Завдання LaserGraver4001S полягає в максимально точному переносі цифрової плівки на масочный шар матеріалу.

Таким чином, при кожному обороті барабана записуються два рядки зображення, а каретка зрушується на подвоєну величину розміру пікселя. У порівнянні з машинами стандартної продуктивності досягається дворазове скорочення швидкості запису зображення при тій же швидкості обертання барабан. Цифрова плівка посилає на LaserGraver4001S через інтерфейс із головного комп'ютера у вигляді графічного файлу формату PCX (растровий тип даних). Дані інших форматів (Postscript Level2 або TIFF 6.0 bitmap) переводиться в PCX за допомогою RJP (програмного растрового процесора).

Коли запис зображення завершений, барабан зупиняється, і матеріал знімається з барабана (вивантаження матеріалу). У випадку запису плівки додаткова обробка не потрібна. Коли зображення записується на цифровий фотополімер, то пластина повинна бути піддана УФ-експонуванню, термальній обробці й финишингу як при звичайнім виготовленні фотополімерних форм.

Параметри технологічного процесу

При запуску процесу вперше, а також при зміні виробничих умов і при отриманні кожної нової партії фотополімерних пластин проводять уточнення таких технологічних параметрів:

– тривалості експонування оборотної сторони пластини;

– тривалості лазерного гравіювання;

– тривалості основного експонування;

– тривалості термальної обробки;

– тривалості фінішингу.

Визначення часу експонування зворотної сторони, основного експонування, лазерного гравіювання, а також термальної обробки пластини (див. п. 3.1.2).

Соседние файлы в папке Makarov_diplom