Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_z_osnov_OP_1.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
373.25 Кб
Скачать

4. Відшкодування працівникам за шкідливі умови праці і втрати здоров'я.

Всі працівники підлягають обов'язковому соціальному страхуванню за рахунок власника.

Статтею 9 Закону України про охорону праці регламентується відшкоду­вання шкоди у разі ушкодження здоров'я працівників або у разі їх смерті.

Відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або у разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків відповідно до Закону України «Про загаль­нообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на ви­робництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Роботодавець може за рахунок власних коштів здійснювати потерпілим та членам їх сімей додаткові виплати відповідно до колективного чи трудового договору.

За працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійними захворюванням, зберігаються місце ро­боти (посада) та середня заробітна плата на весь період до відновлення праце­здатності, або до встановлення стійкої втрати професійної працездатності. У разі неможливості виконання потерпілим попередньої роботи проводяться його навчання і перекваліфікація, а також працевлаштування відповідно до медич­них рекомендацій.

Час перебування на інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на вироб­ництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмі­рах.

Грошова компенсація призначається в залежності від виду ушкодження, але отримання травми в нетверезому стані відшкодовується на 50%. Крім оплати лікарняного листка, є виплата одноразової грошової компенсації за кожен процент стійкої втрати працездатності: один середньомісячний заро­біток працівника.

Довідку про втрату працездатності дає комісія. Якщо людина отримала постійну втрату працездатності, то лікарняний і одноразова допомога випла­чується у сумі річного заробітку. У разі смерті грошова виплата виплачується на сім’ю в сумі 5-ти річного заробітку і додатково однорічна сума на кожного утриманця цієї сім’ї. Якщо людина залишилась інвалідом і потрапила в будинок інвалідів то всі одноразові виплати частково перераховують в будинок інвалі­дів. Якщо він один, йому виплачується 20%, якщо є утриманці то 25% виплачу­ється на одного, 33% на двох, а решта на установу потерпілого. Сума відшкодувань не оподатковується. При інфляції виконують перерахування.

Стаття 12. "Відшкодування моральної шкоди". Проводиться власником, якщо небезпечні або шкідливі умови праці призвели до моральної шкоди потер­пілого, при порушенні нормальних життєвих зв'язків в наслідок яких вимагає додаткових зусиль від нього для організації свого життя.

Під моральною втратою потерпілого — розуміється страждання які за­подіяні працівникові внаслідок фізичного чи психологічного впливу, що спричи­нило погіршення або позбавлення можливостей організувати ним своїх звичок і бажань, а також: погіршень відносин з оточуючими людьми.

Працівник має право подати до суду, а власник повинен виплатити відшкодування уразі моральної шкоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]