Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_z_osnov_OP_1.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
373.25 Кб
Скачать

5. Праця жінок в Законі України "Про охорону праці".

Конституція України (ст. 24) на вищому законодавчому рівні закріпила рівність прав жінки і чоловіка. Разом з тим трудове законодавство, враховуючи фізіологічні особливості жіночого організму та інтереси охорони материнства і дитинства встановлює спеціальні норми, що стосуються охорони праці та здо­ров'я жінок.

Відповідно ст. 174 КЗпП і ст. 10 Закону України "Про охорону праці" забороняється застосування праці жінок:

на важких роботах;

на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці,

на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт, пов'язаних з санітарним та побутовим обслуговуванням),

у нічний час, окрім галузей народного господарства, де це викликано не­обхідністю і дозволяється як тимчасовий захід,

залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких пе­ревищує встановлені для них граничні норми, відповідно до переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, граничних норм пі­діймання і переміщення важких речей, що затверджуються спеціально уповно­важеним центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров'я.

Гранично допустимі норми підіймання та переміщення вантажів для жінок:

- підіймання і переміщення вантажів при чергуванні з іншою роботою -10 кг;

- підіймання і переміщення вантажів постійно протягом зміни – 7 кг;

- сумарна маса вантажу при переміщенні протягом кожної години робо­чої зміни з робочої поверхні – 350 кг;

- з підлоги – 175 кг.

В законодавстві значна увага приділяється наданню пільг вагітним жінкам та жінкам, які мають дітей до трьох років. їх забороняється залучати до роботи в нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні, відправляти у відрядження (ст. 176 КЗпП). Жінок, що мають дітей, віком від трьох до чотир­надцяти років забороняється відправляти у відрядження без їх згоди (ст. 177 КЗпП).

Вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижують норми виробітку або переводять на іншу роботу із збереженням середнього заробітку (ст. 178 КЗпП).

Відповідно до Закону України "Про відпустки" (ст. 17) на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 календарних днів (70 днів до (10 тижнів) і 56 днів після (8 тижнів). У випадку важких пологів або народження 2 і більше дітей – після пологів - теж 70 днів. Після пологів за бажанням - трирічна відпустка і потім 11 можна продовжити її ще на три роки без оплати, які зараховуються в загальний \ (безперервний стаж (ст. 181 КЗпП).

Матерям, що годують дітей або мають дітей до 1,5 року крім загальної перерви для харчування і відпочинку надають додатково перерви тривалістю не менше 0,5 год, не рідше ніж через три години. Вони включаються в робочий час і оплачуються середнім заробітком (ст. 183 КЗпП).

Жінці, що має двох дітей до 15 років, або дитину - інваліда за її бажанням надається щорічна додаткова відпустка 7 -календарних днів без врахування ви­хідних.

Забороняється відмовляти в прийомі на роботу та знижувати зарплату з мотивів вагітності та наявності дітей до трьох років. Звільняти їх також не мо­жна, окрім ліквідації підприємства, але з обов'язковим працевлаштуванням (ст. 184 КЗпП).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]