Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украинской Культуры.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
704.26 Кб
Скачать
  1. Музей воды (водно-информационный центр)

Один з найпопулярніших київських музеїв. Старовинна водонапірна башта на ліфті опускає нас під землю - і потрапляєш у казковий атракціон , де головна героїня - вода у всіх можливих проявах і видах. Величезні акваріуми , гігантський унітаз , моделі артезіанської свердловини та каналізаційного колектора - і як це все вміщається тут ?

Башті - понад 140 років. Пам'ятка архітектури та історії - головна « поіліцей » киян кількох поколінь. Недарма окрема частина експозиції присвячена історії водопостачання Києва . І відразу ж - приклад нераціонально використання води - дізнаєшся , скільки води витікає з незакритий крана або протікає душа . Дуже корисна інформація , тим більше , що подається вона динамічно, і без нудної дидактики .

У музеї стаєш ... співтворцем світу . Так, так , так і є. Ну де ще можна самому прокласти річкове русло? Ми потрапляємо в самий початок творіння: над нами гримить доісторичний грім , ллється дощ і шумлять перші гейзери , тануть денників і падають водоспади : ми бачимо , як вода змінює природу , несе життя , формує нашу планету , в кінцевому рахунку , наповнюючи нас з вами - адже ми на 70 % складаємося з води.

В акваріумі плавають величезні привітні японські риби. Стосуються губами рук , хлюпочуться , радуючи око . Величезні мильні бульбашки ми можемо видути самі - цей атракціон користується величезною популярністю. Як у казці , опиняєшся на мить у величезній мильній бульбашці з людський зріст. І цією секунди достатньо для повернення в дитинство ...

  1. Феодосійський музей грошей

Феодосія є одним з найдавніших міст України, в якому здавна карбувалися монети - історики налічують 14 періодів випуску металевих грошей . Монетний двір існував в античній Феодосії. У середні віки був генуезький монетний двір. Свою монету чеканили кримські татари , а останній кримський хан Шагін - Гірей у передмісті Феодосії створив новий монетний двір європейського зразка з обладнанням з Польщі. Після приєднання Криму до Російської імперії цей монетний двір використовували для виготовлення російських монет.

Гроші - це єдині « очевидці » , які неупереджено розкривають економіку , фінанси , політичну ситуацію і розвиток науки , техніки і культури певної епохи .Колекціонування грошей в місті має давню історію. Так , нумізматом був Г. Галера , перший Феодосійський міський голова, який в 1811-1830 рр. . був директором міського Музею Старожитностей . Особлива роль у вивченні монет відводиться перша музею на півострові - Феодосійському Музею Старожитностей , що відкрився в 1810 р. Першим придбанням музею стала колекція феодосійського купця Джіварджі , що містить більше сотні мідних римських монет. У 1818 р. майбутній імператор Микола I подарував музею золоту монету царя Лисимаха і срібну монету Філіпа III Македонського. Надалі історія нумізматичного зібрання пов'язана з діяльністю О. Ф. Ретовского (1849-1925 рр. . ) , Нумізмата , колекціонера , що завідував музеєм протягом 22 років. Саме при ньому Феодосія стала одним з провідних нумізматичних центрів Російської імперії. Його праці , в основному , стосуються чекана генуезької Кафи , актуальні і донині. Значна частина його нумізматичної колекції в подальшому була куплена Ермітажем , багато монет пішло за кордон , наприклад , в колекцію короля Італії Віктора - Еммануїла . У 1908р. збори Музею Старожитностей налічувало 12 золотих монет , 1004 срібних і 1042 мідних . Непоправної шкоди нумізматичному зборам музею завдала Друга світова війна.У повоєнні роки частина вивезених окупантами музейних експонатів , у тому числі і нумізматичних , була повернута. На жаль , після революції 1917 року і в радянський час в музеї не було нумізматів , здатних примножити і, головне , розробити експозицію , присвячену історії грошового обігу Феодосії.