Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23КПУ_КЛ_ЗС_11ПЗ.doc
Скачиваний:
316
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
962.56 Кб
Скачать

Тема № 14. Місцеве самоврядування в Україні

План.

  1. Поняття, принципи й система місцевого самоврядування в Україні.

  2. Порядок формування, організація роботи органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

  3. Повноваження органів місцевого самоврядування.

  4. Правовий статус депутата місцевої ради.

Законодавство до теми.

  1. Конституція України: Розділ 11 (ст. 140-146).

  2. Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР.

  3. Про органи самоорганізації населення: Закон України від 11 липня 2001 року № 2625-ІІІ.

  4. Про службу в органах місцевого самоврядування: Закон України від 7 червня 2001 р. № 2493-ІІІ.

  5. Про статус депутатів місцевих рад: Закон України від 11 липня 2002 року № 93-ІV.

Питання для самостійного вивчення.

  1. Організаційно-правова та матеріально-фінансова основа місцевого самоврядування України.

  2. Гарантії місцевого самоврядування.

  3. Відповідальність органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

  4. Органи самоорганізації населення.

Поняття, основні принципи й система місцевого самоврядування в Україні

Побудова в Україні громадянського суспільства, де­мократичної правової держави з верховенством права, пріоритетом прав людини, поділом влади на законодавчу, виконавчу та судову супроводжується становленням і розвитком місцевого самоврядування.

"В Україні ви­знається і гарантується місцеве самоврядування", – за­значено у Конституції України (ст. 7).

Історія прийняття Закону України "Про місцеве самоврядування".

  1. Закон України "Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР і місцеве самоврядування" від 7 грудня 1990р.

  2. Закон України "Про місцеві Ради народних депутатів, місцеве і реґіональне самоврядування" від 26 березня 1992 р.

  3. Закон України "Про формування місцевих органів вла­ди і самоврядування" від 3 лютого 1994 р.

  4. Закон України "Про внесення змін і доповнень до За­кону України "Про формування місцевих органів влади і са­моврядування" від 28 червня 1994 р.

  5. Конституційний договір між Верховною Радою і Президен­том України "Про основні засади організації та функціону­вання державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період прийняття Конституції України" від 18 червня 1995 р.

Місцеве самоврядування – це право територіальної громади – жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста – самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Основні принципи місцевого самоврядування:

  • народне волевиявлення,

  • законність,

  • гласність,

  • колегіальність,

  • поєднання місцевого і державних інтересів;

  • виборність;

  • правова, організаційна та територіально-фінансова самостійність у межах повнова­жень, визначених законами;

  • підзвітність та відповідальність перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб;

  • державна підтримка та гарантії місцевого самовряду­вання;

  • судовий захист прав місцевого самоврядування (ст. 4 Закону).

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Питання організації управління районами в містах належить до компетенції міських рад.

Сільські, селищні, міські ради можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна.

До складу сільської, селищної, міської ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років.

Територіальні громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування обирають строком на чотири роки відповідно сільського, селищного та міського голову, який очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях .

Статус голів, депутатів і виконавчих органів ради та їхні повноваження, порядок утворення, реорганізації, ліквідації визначаються законом.

Голова районної та голова обласної ради обираються відповідною радою і очолюють виконавчий апарат ради.

Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Територіальні громади сіл, селищ і міст можуть об’єднувати на договірних засадах об’єкти комунальної власності, а також кошти бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, організацій і установ, створювати для цього відповідні органи і служби.

Держава бере участь у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування, фінансово підтримує місцеве самоврядування. Витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку і контролюють їх виконання; затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання; встановлюють місцеві податки і збори відповідно до закону; забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів; утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Обласні та районні ради затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідних областей і районів та контролюють їх виконання; затверджують районні і обласні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету для їх відповідного розподілу між територіальними громадами або для виконання спільних проектів та з коштів, залучених на договірних засадах з місцевих бюджетів для реалізації спільних соціально-економічних і культурних програм, та контролюють їх виконання; вирішують інші питання, віднесені законом до їхньої компетенції.

Органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади. Держава фінансує здійснення цих повноважень у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету України або шляхом віднесення до місцевого бюджету у встановленому законом порядку окремих загальнодержавних податків, передає органам місцевого самоврядування відповідні об’єкти державної власності.

Органи місцевого самоврядування з питань здійснення ними повноважень органів виконавчої влади підконтрольні відповідним органам виконавчої влади.

Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Рішення органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду.

Система, органи та посадові особи місцевого самоврядування

Відповідно до Конституції України (ст. 140) та Зако­ну про місцеве самоврядування (п. 2 ст. 2, п. 1 і п. 2 ст. 10), місцеве самоврядування здійснюється терито­ріальними громадами сіл, селищ і міст як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також районні та обласні ради, які представляють спільні інте­реси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Зупинимось на характеристиці основних елементів системи місцевого самоврядування.

територіальна громада

Відповідно до Зако­ну про місцеве самоврядування, первинним суб'єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функ­цій і повноважень є територіальна громада села, сели­ща, міста (п. 1 ст. 6). Територіальну громаду складають жителі, які постій­но проживають у межах села, селища, міста, що є са­мостійними адміністративно-територіальними одиниця­ми, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр (ч. 1 ст. 1).

Територіальні громади сусідніх сіл можуть об'єдну­ватися в одну територіальну громаду, створювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати єдиного сільського голову.

Добровільне об'єднання територіальних громад від­бувається за рішенням місцевих референдумів відповід­них територіальних громад сіл. Таке рішення є наданням згоди на створення спільних органів місцевого само­врядування, формування спільного бюджету, об'єднання комунального майна тощо.

Вихід із складу сільської громади здійснюється також за рішенням референдуму відповідної територіальної громади (п. 2 і п. 4 ст. 6).

Отже, правила ст. 6 Закону про місцеве самовряду­вання, згідно з якими територіальні громади сіл можуть об'єднуватися в одну територіальну громаду, сприяють укрупненню територіальних громад у сільській міс­цевості.

Основні форми безпосереднього волевиявлення територіальних громад

  1. місцеві вибори,

  2. референдуми,

  3. загальні збори громадян за місцем їх проживання,

  4. місцеві ініціативи,

  5. громадські слухання тощо.

1. Місцеві вибори. Відповідно до Конституції України (ст. 71, 141), те­риторіальні громади сіл, селищ, міст на основі загаль­ного, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування обирають строком на чотири роки депутатів сільських, селищних, міських рад, а також сільського, селищного та міського голову, який очолює виконав­чий орган ради та головує на її засіданнях. Основні засади, особливості та порядок підготовки і прове­дення виборів депутатів місцевих рад та сільських, се­лищних, міських голів визначаються Законом України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, се­лищних, міських голів".

2. Місцеві референдуми. Іншою, не менш важливою, формою безпосередньо­го волевиявлення територіальної громади як первинного суб'єкта місцевого самоврядування є прийняття рішень з питань, що належать до відання місцевого самовряду­вання, шляхом прямого голосування на місцевому рефе­рендумі.

Рішення, які приймаються місцевими референдумами, є обов'язковими до вико­нання і мають більш вагому юридичну силу, ніж рішен­ня рад, їх виконавчих органів та посадових осіб міс­цевого самоврядування.

Коло питань, які мають вирішу­ватися виключно місцевими референдумами:

  • про добровільне об'єднання сільських, се­лищних, міських громад в одну та вихід із її складу;

  • про надання згоди на ліквідацію села, селища, міста як адміністративно-територіальної одиниці;

  • про порушення в установленому законом порядку перед Верховною Ра­дою України питань щодо найменування або перейме­нування села, селища, міста тощо.

3. Загальні збори громадян. На відміну від місцевого рефе­рендуму, який є формою вирішення питань місцевого значення шляхом голосування всіма членами громади, загальні збори проводяться на рівні "мікрогромад", в межах окремих частин сіл, селищ, міст як адміністра­тивно-територіальних одиниць (будинків, вулиць, квар­талів, мікрорайонів тощо), а тому є формою участі окре­мих груп членів територіальної громади в обговоренні та вирішенні питань, що належать до відання місцевого самоврядування.

Предмет загальних зборів громадян:

  1. створення з дозволу відповідної ради будинкових, ву­личних, квартальних, дільничних комітетів, комітетів мікрорайонів та вирішення інших питань по керівництву цими органами;

  2. попереднє обговорення про­ектів рішень рад та їх виконавчих органів;

  3. заслуховуван­ня звітів та інформацій сільського, селищного, міського голови, керівників підприємств, установ і організацій, що належать до комунальної власності територіальної громади;

  4. порушення перед відповідними органами міс­цевого самоуправління питань, що торкаються колек­тивних потреб жителів відповідного будинку, вулиці, кварталу, а також села, селища, міста в цілому;

  5. обгово­рення питань, пов'язаних із залученням членів тери­торіальної громади до виконання робіт по благоустрою населених пунктів тощо.

Рішення загальних зборів громадян з питань місце­вого значення, які стосуються суто внутрішніх питань самоорганізації територіальної громади, її членів (вико­нання громадських робіт, самооподаткування, збір благо­дійних внесків і т. п.) та прийняті в межах законодавства, є обов'язковими для виконання органами територіальної самоорганізації населення, окремими членами територі­альної громади.

Рішення загальних зборів громадян, у яких містяться звернення чи пропозиції до відповідних рад та їх виконавчих органів, їх посадових осіб, керів­ників підприємств, організацій і установ не є обов'яз­ковими для виконання, але повинні бути розглянуті ни­ми в установлені законом строки.

Рішення зборів виконуються сільськими, селищни­ми, міськими головами, головами районних у містах рад, а також органами територіальної самоорганізації населення. Для виконання рішень зборів залучається населення.

4. Місцева ініціатива є засобом ініціювання розгляду органом місцевого самоврядування будь-якого питання, віднесеного до його відання.

Місцева ініціатива, внесена на розгляд органу місцевого самоврядування, підлягає обов'язковому розгляду на відкритому засіданні за участю членів ініціативної групи з питань місцевої ініціативи. Рішення органу місцевого самоврядування, прийняте з питання, внесеного на його розгляд шляхом місцевої ініціативи, підлягає обов'язковому оприлюдненню.

5. Громадські слухання. Що ж стосується громадських слухань як однієї з форм безпосереднього волевиявлення територіальної громади, то їх суть зводиться до організації зустрічей членів територіальної громади з депутатами відповідної ради, посадовими особами місцевого самоврядування для заслуховування останніх з питань, що належать до відання місцевого самоврядування.

Під час громадських слухань можуть порушуватися пи­тання та вноситися пропозиції, які підлягають обов'яз­ковому розгляду органами місцевого самоврядування.

У Законі про місцеве самоврядування зазначається, що порядок внесення місцевих ініціатив та організація громадських слухань має визначатися статутом терито­ріальної громади.