Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК / Комплекс ДЕК ГОСП ПРАВО.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
446.46 Кб
Скачать

2. Структура державного екзамену

2.1. Державний екзамен складається з двох етапів:

1) теоретична частина, яка передбачає перевірку засвоєння теоретичного матеріалу, що формує уміння, з напряму підготовки 030401 «Правознавство»;

2) практична частина, яка передбачає письмове розв'язання типового професійного завдання.

2.2. Теоретична частина. Програма перевірки знань державного екзамену містить наступні блоки дисципліни:

- Загальні підстави здійснення господарської діяльності

- Особливості формування та використання майна суб’єкта господарювання.

- Особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання

- Спеціальні режими господарювання. Відповідальність у сфері господарської діяльності.

2.3. Практична частина. Типові професійні завдання за змістовими модулями імітують умови (ситуації) практичної діяльності випускника на первинних посадах. Усього практична частина містить два ситуаційні завдання.

3. Програма державного екзамену

3.1. Загальні підстави здійснення господарської діяльності

Господарське право як галузь права. Принципи господарського права. Господарська діяльність: поняття і види. Особливості здійснення підприємницької діяльності. Господарські відносини та їхнє правове регулювання. Ознаки та види господарських правовідносин. Методи господарського права. Система господарського права.

Система джерел господарського права України. Господарсько-правові акти та їх види. Конституційне регулювання відносин у сфері господарювання. Міжнародно-правове регулювання господарських правовідносин. Регулювання відповідних відносин на основі кодифікованих нормативно-правових актів (кодексів), законів та інших актів, що мають силу закону. Регулювання господарських відносин підзаконними нормативними актами. Роль судової практики для вдосконалення господарського законодавства.

Державна регуляторна політика у сфері господарювання, її цілі та завдання. Прогнозування та планування економічного і соціального розвитку. Засоби державного регулювання господарських відносин. Податки в механізмі державного впливу на господарські відносини. Державний контроль та нагляд за господарською діяльністю. Особливості управління господарською діяльністю у державному секторі економіки

Загальна характеристика суб'єкта господарювання. Установчі документи суб'єктів господарювання – юридичних осіб. Класифікація суб'єктів господарської діяльності. Правовий статус юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів. Характеристика правового статусу громадянина-підприємця

Поняття та характерні риси підприємств. Види підприємств. Особливості правового становища державних і казенних підприємств. Підприємства колективної власності. Приватні підприємства. Правове становище орендних підприємств в Україні.

Поняття, види та основи функціонування господарських товариств. Установчі документи господарських товариств. Особливості правового статусу акціонерного товариства – публічного та приватного. Правове становище товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю. Поняття і сутність повного і командитного господарських товариств.

Поняття державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. Суб'єкти процесу державної реєстрації. Вимоги до оформлення документів, які подаються державному реєстратору. Заміна свідоцтва. Надання відомостей з Єдиного державного реєстру.

Ліцензування окремих видів господарської діяльності як умова здійснення господарської діяльності суб'єктами господарювання. Порядок отримання ліцензії, переоформлення та отримання дублікату ліцензії. Відповідальність за правопорушення у сфері ліцензування господарської діяльності.

Загальна характеристика патентування окремих видів підприємницької діяльності згідно із положеннями Податкового кодексу України. Особливості діяльності без патенту. Умови отримання патенту на торговельну діяльність. Отримання патенту для надання побутових послуг. Порядок отримання патенту для заняття торгівлею готівковими валютними цінностями. Умови отримання патенту для грального бізнесу. Відповідальність за порушення законодавства про патентування.