Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК / Комплекс ДЕК ГОСП ПРАВО.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
446.46 Кб
Скачать

3.4. Спеціальні режими господарювання. Відповідальність у сфері господарської діяльності

Поняття інноваційної діяльності. Види та форми інвестування інноваційної діяльності. Інвестування інноваційної діяльності. Державне регулювання інноваційної діяльності. Державні гарантії інноваційної діяльності. Договір на створення та передачу науково-технічної продукції. Державна експертиза інноваційних проектів.

Поняття і правове забезпечення зовнішньоекономічної діяльності. Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності. Правила ІНКОТЕРМС. Ліцензування та квотування зовнішньоекономічної діяльності. Правовий режим іноземних інвестицій: поняття та форми здійснення іноземних інвестицій. Оцінка іноземних інвестицій. Державна реєстрація та гарантії захисту іноземних інвестицій.

Концесійна діяльність в Україні. Законодавство про концесію. Принципи концесійної діяльності. Договір комерційної концесії та концесійний договір. Припинення діяльності підприємства, майно якого передається в концесію. Спеціальні (вільні) економічні зони (СЕЗ): поняття, територія і статус. Види СЕЗ. Державні гарантії інвестицій у СЕЗ.

Загальні принципи відповідальності учасників господарських відносин. Господарські санкції як правові засоби відповідальності у сфері господарювання. Підстави господарсько-правової відповідальності. Зменшення розміру та звільнення від відповідальності. Досудовий порядок реалізації господарсько-правової відповідальності. Види санкцій. Господарські санкції (договірні): відшкодування шкоди, штрафні санкції, оперативно-господарські санкції. Адміністративно-господарські санкції. Кримінальна відповідальність у сфері господарювання.

Способи захисту прав суб’єктів господарювання. Досудове врегулювання господарських спорів. Виконавчий напис нотаріуса. Вирішення справ господарським судом. Третейський суд у спорах суб’єктів господарської діяльності. Порядок виконання судових рішень.

Підстави припинення суб'єктів господарювання. Форми реорганізації: виділення, поділ, перетворення, приєднання, злиття. Державна реєстрація припинення юридичної особи. Зняття з обліку в органах державної податкової служби. Зняття з обліку в органах Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та з тимчасової втрати працездатності. Порядок закриття рахунків в установах банку. Державна реєстрація припинення діяльності фізичної особи -підприємця.

Неплатоспроможність суб'єкта підприємництва. Особи, що беруть участь у провадженні справи про банкрутство. Державна політика з питань банкрутства. Процедури, що застосовуються щодо неплатоспроможного боржника та його майнові активи. Відповідальність за порушення законодавства про банкрутство.

4. Структура екзаменаційного білету

До кожного екзаменаційного білету включено:

  1. 51 тестове завдання з блоків дисципліни відповідно до професійного спрямування випускників, перерахованих в п.п. 2.2.

  2. 2 (два) ситуаційних завдання.

Теоретична частина передбачає комп’ютерне тестування студентів з дисципліни, яке спрямоване на оцінку досягнутого рівня знань та вмінь студентів. Основними формами розроблених тестових завдань є завдання із запрограмованими відповідями.

Практична частина передбачає контроль умінь та навичок студентів і містить як задачі, які вимагають застосування типових методик аналізу та застосування норм чинних нормативно-правових актів, так і ситуаційні завдання, які мають проблемний характер і декілька альтернативних варіантів.

Ситуаційні завдання складено відповідно до змісту навчальної програми з дисципліни «Господарське право» та фактичного матеріалу, пов’язаного з діяльністю фахівця з правознавства.

Ситуаційні завдання потребують нестандартного розв’язування. Такий підхід до перевірки практичних навичок і вмінь студентів дозволяє відобразити різнобічні особливості діяльності бакалавра, характерні для ринкових відносин.