Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК / Комплекс ДЕК ГОСП ПРАВО.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
446.46 Кб
Скачать

3.3. Особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання

Загальні положення про господарські зобовязання. Види зобов’язань: майново-господарські, організаційно-господарські, соціально-комунальні, публічні. Підстави виникнення господарських зобов’язань. Умови припинення господарських зобов’язань. Загальні умови укладення договорів, що породжують господарські зобов’язання. Істотні умови господарського договору. Види господарських договорів.

Законодавство про господарські договори. Правові вимоги до змісту господарського договору. Правові вимоги до форми господарського договору. Особливості укладення попередніх договорів. Особливості укладення господарських договорів за державним замовленням. Укладення господарських договорів на основі вільного волевиявлення сторін, зразкових та типових договорів. Господарські договори, що укладаються на біржах, ярмарках та публічних торгах. Порядок укладання господарських договорів (традиційний, конкурентні способи, шляхом переговорів).

Порядок зміни та розірвання господарських договорів. Припинення господарських договорів. Належне виконання господарських договорів. Господарсько-правові засоби забезпечення належного виконання господарських договорів.

Загальні умови, що визначають особливості регулювання господарських відносин. Види господарської діяльності та їх класифікація. Державна система класифікації та кодування техніко-економічної і соціальної інформації, класифікація видів економічної діяльності (КВЕД). Галузі народного господарювання та їх класифікація. Галузі сфери матеріального та нематеріального виробництва. Продукція виробничо-технічного призначення та вироби народного споживання.

Поняття господарсько-торгової діяльності. Правова забезпеченість господарсько-торгової діяльності. Окремі види господарсько-торгової діяльності (поставка, контрактація сільськогосподарської продукції, енергопостачання, біржова торгівля, оренда майна та лізинг, міна (бартер), зберігання).

Агентська діяльність. Підстави виникнення агентських відносин. Законодавство про комерційне посередництво у сфері господарювання. Агентський договір та його зміст. Немонопольна та монопольні агентські відносини. Передача прав комерційного агента.. Розрахунки в агентських відносинах. Нерозголошення конфіденційної інформації комерційним агентом. Відповідальність за порушення агентського договору. Припинення агентського договору.

Перевезення вантажів як вид господарської діяльності. Договір перевезення вантажу. Прийняття вантажу до перевезення та отримання вантажу в пункті призначення. Зміни умов перевезення. Відповідальність за порушення умов договору перевезення. Порядок вирішення спорів відносно перевезень. Договір транспортного експедирування.

Підрядні відносини у капітальному будівництві. Сторони договору підряду на капітальне будівництво: замовник, генеральний підрядник та субпідрядник. Розрахунки по договору підряду на капітальне будівництво. Відповідальність за порушення договору підряду на капітальне будівництво. Умови укладання та виконання договору підряду на капітальне будівництво. Договір підряду на проведення дослідницьких та проектних робіт.

Фінансова діяльність суб’єктів господарювання. Правовий статус банків. Система банків України. Організаційно-правові форми банків. Державні та кооперативні банки. Банківські операції. Депозитні та розрахункові операції банків. Відповідальність за порушення строків розрахунків. Кредитування господарської діяльності. Страхування у сфері господарювання. Суб’єкти страхової діяльності у сфері господарювання. Законодавство про страхування у сфері господарювання. Договір страхування.

Посередництво, пов’язане з випуском та обігом цінних паперів. Ліцензування посередницької діяльності у сфері випуску та обігу цінних паперів. Умови при яких не допускається здійснення посередницької діяльності. Укладення правочинів з цінних паперів. Поняття фондової біржі. Законодавство, що регулює діяльність фондової біржі. Особливі умови припинення діяльності фондової біржі. Поняття аудиту. Аудиторська діяльність. Суб’єкти аудиторської діяльності: аудитор та аудиторська організація. Аудиторська палата України.

Договір комерційної концесії. Порядок укладання та зміст договору комерційної концесії. Форма і реєстрація договору комерційної концесії. Комерційна субконцесія. Права та обов’язки сторін за договором комерційної концесії. Винагорода за договором комерційної концесії. Відповідальність правоволодільця по вимогах, що висуваються до користувача.